Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ
"Ακήρυχτος πόλεμος"

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Η τύχη του Προέδρου Κλίντον φαίνεται ότι κρέμεται από τα χέρια ολίγων "μετριοπαθών" ρεπουμπλικανών γερουσιαστών που είναι αναποφάσιστοι, αφού η πλειονότητα των γερουσιαστών και των δύο κομμάτων έχει ταχθεί πλέον ανοιχτά υπέρ ή κατά της παραπομπής και της καθαίρεσης.

Σε αυτό ακριβώς το μικρό τμήμα των ρεπουμπλικανών απευθύνθηκε χτες η υπερασπιστική ομάδα του Κλίντον, όταν κάλεσε ως μάρτυρα υπεράσπισης τον ρεπουμπλικανό πρώην γερουσιαστή Γουίλιαμ Γουέλντ,ο οποίος πρότεινε να εξευρεθούν εναλλακτικές λύσεις. Μάλιστα φέρεται ότι πρότεινε και μία "συμφωνία - πέντε σημείων" στη διαδικασία της καθαίρεσης, προκειμένου να προστατευτεί η "αξιοπρέπεια της χώρας". "Το πιο ενδεδειγμένο και πρέπον αποτέλεσμα της διαδικασίας πρέπει να είναι κάτι διαφορετικό από την απομάκρυνση αυτού του προσώπου από την Προεδρία", τόνισε ο Γουέλντ απευθυνόμενος προς αυτούς που ενδεχομένως έχουν βρεθεί ανάμεσα στις συμπληγάδες του "ακήρυχτου και υπόγειου πολέμου" των κοντσέρνς που διοικούν τη μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη.

Ενδεικτικό του πολέμου αυτού είναι το προχτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Congress Daily", η οποία καλύπτει θέματα που αφορούν στο Κογκρέσο. Το δημοσίευμα που επικαλείται πηγές προσκείμενες στους Ρεπουμπλικάνους, έκανε μια "χαρτογράφηση" των δυνάμεων μέσα στη Γερουσία. Σύμφωνα με αυτό, 12 μέχρι 20 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ενδέχεται να ψηφίσουν κατά της παραπομπής του Κλίντον ενώ 8 - 12 Δημοκρατικοί μπορεί να ψηφίσουν υπέρ. Ομως τουλάχιστον 20 Ρεπουμπλικάνοι και 15 Δημοκρατικοί παραμένουν αναποφάσιστοι. Η "χαρτογράφηση" αυτή δείχνει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 228 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων έναντι 206 των Δημοκρατικών, δηλαδή μια μικρή πλειοψηφία που μπορεί εύκολα να ανατραπεί, αφού ο μοναδικός ανεξάρτητος βουλευτής στις ψηφοφορίες τάσσεται συνήθως με την πλευρά των Δημοκρατικών.

Το τι μέλλει γενέσθαι για τον Κλίντον θα το μάθουμε οριστικά στις 17 Δεκεμβρίου. Ημερομηνία όπου ενδέχεται να ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ την πρόταση παραπομπής του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον σε δίκη στη Γερουσία με το ερώτημα της αποπομπής από το προεδρικό αξίωμα, όπως είπε ο απερχόμενος πρόεδρος του Σώματος, Νιούτ Γκίνγκριτς.Η Δικαστική Επιτροπή της Βουλής που είναι αρμόδια να εισηγηθεί στο Σώμα την έναρξη της διαδικασίας, θα πρέπει να αποφανθεί μέχρι την Παρασκευή ή το Σάββατο αν είναι βάσιμες οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Κλίντον - παρεμπόδιση Δικαιοσύνης, κατάχρηση εξουσίας και ψευδορκία - όσον αφορά το ρόλο του στο "σκάνδαλο Λεβίσκι". Στη συνέχεια, αρμόδιος για να ορίσει την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας από την ολομέλεια του Σώματος είναι ο Γκίνγκριτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ