Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Οι φοιτητές "δεν ξεχνούν" τον Σουχάρτο

Ασταμάτητες φαίνεται πως είναι οι μαζικές φοιτητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε μέρα σε μεγάλες πόλεις της Ινδονησίας με κεντρικό αίτημα την παραπομπή του Σουχάρτο σε δίκη και την παραίτηση του Προέδρου Χαμπίμπι

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. -

Σουραμπάγια, Μπαντούνγκ, Μπογκόρ και Τζακάρτα ήταν τα χτεσινά επίκεντρα μαζικών φοιτητικών διαδηλώσεων. Οι φωνές για την παραπομπή του Σουχάρτο σε δίκη με ένα μακροσκελές κατηγορητήριο αυξάνουν, εντείνοντας τις πιέσεις και στην κυβέρνηση του Ινδονήσιου Προέδρου Χαμπίμπι.

Πεδίο συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών ήταν τα νότια προάστια της Τζακάρτας, λίγα μέτρα μακριά από την κατοικία του πρώην προέδρου Σουχάρτο. Τουλάχιστον 31 φοιτητές συνελήφθησαν και τουλάχιστον 17 τραυματίστηκαν. Ολα άρχισαν, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να αναχαιτίσουν την πορεία των φοιτητών που είχε ως κεντρικό σύνθημα την παραπομπή του Σουχάρτο σε δίκη και την παραίτηση της κυβέρνησης του προέδρου Χαμπίμπι. Αλλες πέντε διαδηλώσεις σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της Τζακάρτας, όπου σημειώθηκαν και εκεί επεισόδια μικρότερης έκτασης. Πάνω από 1.000 φοιτητές διαδήλωσαν κοντά στο υπουργείο Υγείας, αφού προηγουμένως δοκίμασαν τα γκλομπς των αστυνομικών.

Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ινδονησίας με μαζικότερη εκείνη στην πόλη Σουραμπάγια.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Προέδρου Χαμπίμπι επιχειρεί να εκτονώσει το μένος των φοιτητών, δρομολογώντας εισαγγελικές έρευνες σχετικά με τα πλούτη του πρώην Προέδρου. Ο Σουχάρτο ανακρίθηκε χτες στα γραφεία του εισαγγελέα, Αντι Μοχάμαντ Γκαλίπ, στο κέντρο της Τζακάρτας, όπου άκουσε τους δικαστικούς να του υπογραμμίζουν πως εάν δε συνεργαστεί μαζί τους θα αντιμετωπίσει σύντομα το ενδεχόμενο να περιοριστούν οι κινήσεις του μόνον μέσα στους χώρους της πολυτελούς έπαυλής του. Ο ίδιος πάντως ο Σουχάρτο, βγαίνοντας μετά από δύο ώρες από το γραφείο του ανακριτή δήλωσε, χαμογελώντας στους δημοσιογράφους πως απάντησε "με ειλικρίνεια" σε κάθε ερώτηση πράγμα, που όπως είπε, θα εξακολουθεί "εφόσον απαιτηθεί".

Βέβαια, πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν τις ειλικρινείς προθέσεις του Προέδρου Χαμπίμπι και πολλοί περισσότεροι αυτοί που απαισιοδοξούν για το ουσιαστικό αποτέλεσμα αυτών των ανακρίσεων. Αλλωστε, το ζήτημα δεν είναι μόνον ο τρόπος με τον οποίο αποκτήθηκαν τα αμύθητα πλούτη της οικογένειας Σουχάρτο, αλλά και οι μαζικές παραβιάσεις πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων εκατομμυρίων Ινδονήσιων, καθώς και οι πολιτικές ευθύνες του πολύχρονου καθεστώτος οικογενειοκρατίας και πολλαπλούς διαφθοράς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ