Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Δεν επηρεάστηκαν από την απεργία των τελωνειακών

Το ομολόγησε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών, αναιρώντας όσα έλεγε - κινδυνολογώντας - τις μέρες της απεργίας των τελωνειακών

Τα ψεύτικα πυροτεχνήματα που εξαπέλυσε την προηγούμενη βδομάδα σε βάρος της κινητοποίησης των τελωνειακών ομολόγησε μόλις χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ανακοινώνοντας τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των εσόδων στο εντεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη 1998. Ο λόγος περί της άνευ προηγουμένου κινδυνολογίας που είχε αναπτυχθεί κατά τις μέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων των τελωνειακών, όταν ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς έκανε λόγο για απώλειες εσόδων της τάξης των 7 - 8 δισ. δρχ. για κάθε μέρα κινητοποίησης, που έθεταν δήθεν... σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία.Με δεδομένο, ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των τελωνειακών το μήνα Νοέμβρη ήταν 4 μέρες (και άλλες 4 μέρες το Δεκέμβρη), αν επαληθεύονταν οι ισχυρισμοί του υπουργού θα έπρεπε να υπάρξει υστέρηση των εσόδων κατά 28 - 32 δισ. δραχμές για το Νοέμβρη. Ομως, η αλήθεια αποκαταστάθηκε μόλις χτες, όταν ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών αυτοαναιρέθηκε, ανακοινώνοντας την αύξηση των τελωνειακών εσόδων κατά το μήνα Νοέμβρη κατά 5,74% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει ότι "τελικά" η απεργία των τελωνειακών δεν επηρέασε την πορεία των εσόδων, με το επιχείρημα ότι, επειδή η απεργία ήταν προγραμματισμένη, οι εταιρίες είχαν σπεύσει νωρίτερα να εκτελωνίσουν τα προϊόντα τους, καταβάλλοντας τους αναλογούντες δασμούς.

Εξάλλου, από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες, προκύπτει σημαντική επιβάρυνση των φορολογούμενων κατά το εντεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη 1998. Συγκεκριμένα στο παραπάνω διάστημα τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος ανήλθαν σε 2.485,7 δισ. δρχ. έναντι 1.940 δισ. δρχ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση κατά 545,6 δισ. δρχ. ή ποσοστό 28,13%!

Τα συνολικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στο ίδιο διάστημασε 8.476,2 δισ. δρχ. έναντι 7.405 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση κατά 14,46%, έναντι ετήσιου στόχου του προϋπολογισμού 10,74%. Μετά την παραπάνω εξέλιξη, ο υφυπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι στο τέλος του έτους θα δημιουργηθεί υπέρβαση από τον προγραμματισμένο στόχο των εσόδων κατά 200 δισ. δρχ. περίπου.

Εξάλλου, χτες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την πορεία των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού στο εντεκάμηνο του 1998. Οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσίασαν αύξηση κατά 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, έναντι ετήσιου στόχου 6,9%, ενώ το σύνολο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 5,8% έναντι ετήσιου στόχου 5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ