Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Η δημοκρατία είναι αλλού

Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ έκρινε ότι είναι ικανοποιητικό το ΠΔ που προωθεί η κυβέρνηση και ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει έκτακτο συνέδριο γι' αυτό

Στο καλάθι των αχρήστων πέταξε η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) το αίτημα πολλών δημάρχων να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο της Ενωσης, ώστε οι αιρετοί να εκφράσουν άποψη για τον τρόπο ανάδειξης και λειτουργίας τον συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που έδωσε στη δημοσιότητα πριν μια βδομάδα περίπου το υπουργείο Εσωτερικών. Αίτημα που συνοδεύεται και από σφοδρή κριτική στο περιεχόμενο του σχετικού ΠΔ, καθώς με αυτό δεν εκπροσωπούνται στα συλλογικά όργανα όλες οι απόψεις, όπως εκφράζονται στην ΤΑ.

Αντίθετα το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ενωσης, που συνεδρίασε χτες, έκρινε πως δεν υπάρχει λόγος να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, γιατί θεωρεί ότι το ΠΔ ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ΚΕΔΚΕ και πρόσθετα επικαλείται πως δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για κάτι τέτοιο. Σε ό,τι αφορά την πρώτη εξήγηση δεν υπήρχε αμφιβολία ότι η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ ήταν σύμφωνη με το ΠΔ του υπουργείου, όχι μόνο επειδή πάντα "τα βρίσκουν" μεταξύ τους, αλλά και γιατί αυτό συντάχθηκε με βάση και τις δικές της προτάσεις.

Θα περίμενε όμως κανείς να σεβαστεί την ίδια τη δέσμευσή της, όπως είχε εκφραστεί σε Γενική Συνέλευση της Ενωσης, τον περασμένο Μάη, πως η οριστική πρόταση της ΚΕΔΚΕ για την ανάδειξη των συλλογικών οργάνων της ΤΑ θα εκφραστεί σε σχετικό συνέδριο. Αντίθετα - και μάλιστα σήμερα που έχουν αναδειχτεί οι νέοι αιρετοί - το απερχόμενο ΔΣ της Ενωσης αποφασίζει μόνο του.

Να σημειώσουμε πως κοινή συνισταμένη των επιστολών που φτάνουν στα γραφεία της ΚΕΔΚΕ είναι πως ο τρόπος ανάδειξης των οργάνων της ΤΑ που προτείνεται, δημιουργεί πλαστές πλειοψηφίες, ενώ η απλή αναλογική πάει περίπατο. Τονίζεται επίσης πως περικόπτονται παραπέρα οι πόροι του θεσμού, καθώς τα έσοδα των ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚ προέρχονται από τους ήδη υπάρχοντες πόρους της ΤΑ.

Κατά τα άλλα, ο Δ. Αβραμόπουλος, πιστός στην αυτοπροβολή του ως "ακομμάτιστος", πρότεινε ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή των οργάνων της ΤΑ για να αποφευχθεί, όπως ισχυρίζεται, η κομματικοποίηση του θεσμού - κάτι που δεν έγινε δεκτό. Ο ίδιος πρότεινε η ΚΕΔΚΕ να μετονομαστεί σε Εθνικό Συμβούλιο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τέλος τέθηκε το ζήτημα της μη εκπροσώπησης των περιφερειών στο ΔΣ της Ενωσης.

Στη χτεσινή συνεδρίαση τέθηκε από εκπρόσωπο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής η οικονομική κατάσταση των δήμων. Η ΚΕΔΚΕ συμφώνησε στο αίτημα να αποδοθεί στους ΟΤΑ το ποσοστό του φόρου εισοδήματος από παρελθόντα οικονομικά έτη και να μειωθούν τα επιτόκια με τα οποία έχουν συναφθεί τα δάνεια των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Προσπέρασε, βέβαια, την κυβερνητική πολιτική που έχει οδηγήσει τους δήμους σε αδιέξοδο. Ενώ έκανε και πάλι "γαργάρα" τα 1,2 τρισ. δραχμές που παρακρατούν οι κυβερνήσεις από το '90 μέχρι σήμερα από τους θεσμοθετημένους υπέρ της ΤΑ πόρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ