Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι απαλλοτριώσεις χρειάζονται και χρήμα

Ευθύνες σε δημάρχους και κοινοτάρχες επιρρίπτει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την απώλεια κοινόχρηστων χώρων. Και αυτό, σε περίπτωση που οι αιρετοί δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα, καταβάλλοντας έγκαιρα τα απαιτούμενα ποσά, για εκτάσεις που κηρύχτηκαν απαλλοτριωτέες, με αποτέλεσμα να κρίνονται τελικά άκυρες απαλλοτριώσεις.

Συγκεκριμένα, κατατέθηκε για επεξεργασία στο ΣτΕ από το ΥΠΕΧΩΔΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη μετατροπή κοινόχρηστου χώρου (πλατείας) στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στην επίμαχη έκταση είχε γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση, αλλά η δημοτική αρχή - σε διάστημα ενάμιση χρόνου ως όφειλε - δεν κατέβαλε το ποσό που επιδικάστηκε από τα πολιτικά δικαστήρια. Το αποτέλεσμα ήταν οι ιδιοκτήτες να ξανακερδίσουν το ακίνητο.

Ετσι, το σχέδιο ΠΔ για τη μετατροπή του κοινόχρηστου χώρου κρίθηκε νόμιμο από το δικαστήριο, αλλά στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι οι δημοτικές αρχές οφείλουν να καταβάλουν τα αναγκαία κονδύλια για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, γιατί διαφορετικά "υπέχουν ευθύνη για την απώλεια των απαραίτητων κοινόχρηστων χώρων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ