Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκτεθειμένη η πολιτιστική κληρονομιά

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού

Μπορεί το θέμα της αποπομπής της Ισμήνης Τριάντη από τη διεύθυνση της Α' ΕΠΚΑ να εκτονώθηκε, μετά την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού να διενεργήσει Ενορκη Διοικητική Εξέταση, αλλά οι αιτίες που οδήγησαν στη "θυματοποίηση", ουσιαστικά, της εφόρου Αρχαιοτήτων δεν έπαψαν να ισχύουν. Στο μαρασμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την ελάχιστη χρηματοδότηση αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΣΥΠΠΟ).

Το Πρόγραμμα Δράσης του 1998 δεν προχώρησε κατά 90%. Η Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων παρουσιάζει εμπλοκές που σχετίζονται με την ανώνυμη εταιρία. Ετσι, ό,τι αφορά σε αυτεπιστασίες προχωράει, ενώ οι μελέτες είναι στάσιμες. Τα έργα στην Ακρόπολη είναι επίσης στάσιμα, λόγω καθυστερήσεων στις χρηματοδοτήσεις, παράλληλα, όμως, προετοιμάζεται (με το νέο Προεδρικό Διάταγμα) η ανάθεση του έργου σε έναν νέο φορέα, την ΥΣΜΑ (Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης). Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΠΠΟ, Βασίλης Παλαντζάς, το θέμα βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Από την άλλη επισημάνθηκε ότι είναι ολοφάνερος ο προσανατολισμός της κυβέρνησης να απορροφηθούν τα κοινοτικά κονδύλια για αρχαιολογικά έργα και να καλυφθούν οι δείκτες της σύγκλισης με την ΟΝΕ, με αποτέλεσμα ακόμα και οι εθνικοί πόροι να διοχετεύονται για τη συμπλήρωση των κοινοτικών.

Την ίδια στιγμή, από τις 304 οργανικές θέσεις νυχτοφυλάκων, μόνο οι 193 είναι καλυμμένες για 2.000 αρχαιολογικούς χώρους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ, Π. Τσιντώνης.Κάποτε υπήρχαν 10 εργατο-κηπουροί στην Ακρόπολη, σήμερα δεν υπάρχει κανένας! Πάντως ύστερα από το περιστατικό του Μουσείου της Αγοράς προκηρύχτηκαν 10 θέσεις ωρομίσθιων αρχαιοφυλάκων. Αλλά αυτό αποτελεί μόνο μία προσωρινή λύση. Ο νέος Οργανισμός του υπουργείου Πολιτισμού δεν κατατίθεται, παρόλο που η προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς διέπεται από νέα δεδομένα, όπωςεισβολή εταιριών και εργολάβων, νέα τεχνολογία, νέα ευρήματα, περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι και μία άλλη φιλοσοφία για τη διαχείριση και ανάδειξή τους, τουριστικο-οικονομικής λογικής κλπ.

Με άλλα λόγια η Αρχαιολογική Υπηρεσία και κατά συνέπεια τα μνημεία βρίσκονται πλήρως εκτεθειμένα, χωρίς κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και εδώ εντάσσεται και ο νόμος για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στο μεταξύ η 48ωρη απεργία, που είχε κηρύξει η ΠΟΣΥΠΠΟ, έληξε χθες με επιτυχία. Σημείο αιχμής ήταν το Ταμείο Αρωγής Εργαζομένων για το οποίο σχεδιάζεται η ενοποίησή του με άλλα ταμεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ