Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανεργατικό μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης

Απεργούν σήμερα πανελλαδικά οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καταδικάζοντας την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική. Στις 10 π.μ., η κορυφαία συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, που οργανώνει η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή

Ηχηρό μήνυμα καταδίκης εισπράττει σήμερα η βαθιά αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική - όπως αυτή εκφράζεται στον αντιλαϊκότερο προϋπολογισμό των τελευταίων χρόνων - από τους χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που συμμετέχουν στην 24ωρη πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία και στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις.

Οι απεργοί της Αθήνας και του Πειραιά, με τη συμμετοχή τους στην κορυφαία απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά),που διοργανώνεται από την Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή,στέλνουν ακόμα μήνυμα καταδίκης της συμβιβαστικής τακτικής των πλειοψηφιών στις ανώτερες συνδικαλιστές οργανώσεις.

Τη δική τους ξεχωριστή νότα δίνουν στη σημερινή κινητοποίηση οι συνταξιούχοι,που συμμετέχουν, διεκδικώντας ανθρώπινες συντάξεις και καταδικάζοντας τα σχέδια της κυβέρνησης για κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Στη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης καλεί και η Παναττική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ.

Αγωνιστικό ανάστημα υψώνουν σήμερα, επίσης, οι μαθητές και σπουδαστές,διεκδικώντας αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού για την παιδεία στο 15%, 12χρονο σχολείο, κατάργηση του νόμου για την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας κ.ά.

Να σημειωθεί ότι τα νοσοκομεία όλης της χώρας, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και τα προνοιακά ιδρύματα θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Καλούν στη συγκέντρωση

Το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, με ομόφωνη απόφαση της γενικής του συνέλευσης, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ενώ καλεί και την Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή "να πάρει πρωτοβουλίες για την παραπέρα συσπείρωση και συντονισμό της δράσης των εργαζομένων".

Στην ανακοίνωση του σωματείου, εκφράζεται η αγανάκτηση και αντίθεσή του με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, που "υπηρετεί πιστά τις επιλογές του κεφαλαίου και ισοπεδώνει κατακτήσεις και δικαιώματα" και καταδικάζεται "η στάση των συμβιβασμένων και υποταγμένων της πλειοψηφίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που υπονομεύει την ανάπτυξη του κινήματος των εργαζομένων".

- Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επισιτιστών καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση και να καταγγείλουν μ' αυτόν τον τρόπο τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και την αντισυνταξιουχική - αντεργατική πολιτική.

- Η "Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση" καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, την απόφαση της πλειοψηφίας της ΟΣΥΠΑ να μην συμμετάσχει στην απεργία και καλεί τους εργαζόμενους να την αψηφήσουν, να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

- Η ΕΝΙΑΙΑ Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Ιονικής καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, υιοθετεί το διεκδικητικό πλαίσιο της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής και καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, τη συναινετική τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

- Επίσης, η Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση", με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την απεργία και τις απεργιακές επιτροπές που συγκροτήθηκαν για να της δώσουν περιεχόμενο που να ανταποκρίνεται στην αντεργατική λαίλαπα. Με ανακοίνωσή της, η Κίνηση καλεί τον πειραϊκό λαό να συμμετάσχει στην απεργία, διατρανώνοντας τη διάθεσή του να αγωνιστεί για τη λύση των προβλημάτων, που στον Πειραιά έχουν να κάνουν με την αύξηση της ανεργίας και την παραγωγική υποβάθμιση, με την απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα και του παραγωγικού ρόλου του λιμανιού, με τη συρρίκνωση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Καλεί ακόμα το λαό του Πειραιά να συντονίσει τα βήματά του με όλους όσους αγωνίζονται, όπως οι απολυμένοι εργάτες του δήμου, οι μαθητές της πόλης κ.ά.

Περιοδείες σε χώρους δουλιάς

Αξιοποιώντας και την τελευταία στιγμή χτες, συνδικαλιστικά στελέχη, μέλη της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής, μετέφεραν το απεργιακό μήνυμα σε χώρους δουλιάς. Στα πλαίσια αυτά, η Χριστίνα Τσεντούρου και ο Τ. Γόντικας επισκέφτηκαν την πλεκτοβιομηχανία "Βασιλειάδης" και το βυρσοδεψείο "Τρύπος" στον Ταύρο.

Στην πρώτη επιχείρηση, όπου τελευταία έγιναν 30 απολύσεις κατά παράβαση του νόμου, μεταξύ των οποίων και μιας εγκύου, οι συνδικαλιστές δέχτηκαν την αδικαιολόγητη επίθεση του διευθυντικού στελέχους Γ. Μαρή,ο οποίος τους απείλησε ακόμα και ότι θα φέρει την Αστυνομία!

Ο Γ. Μαρής έδειξε να ενοχλείται και άρχισε να φωνάζει, καλώντας μάλιστα και τις εργαζόμενες να δηλώνουν αν έχουν πρόβλημα (!), όταν η συνδικαλίστρια έκανε λόγο για "σύγχρονες αλυσίδες", καλώντας τις εργαζόμενες να πάρουν μέρος στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση. Η προσπάθειά του να υπερασπίσει την επιχείρηση δεν έφερε αποτελέσματα, αφού οι συνδικαλιστές τού "θύμισαν" τις πρόσφατες παράνομες απολύσεις, αλλά και ότι η επιχείρηση δε δίνει έγκαιρα τα αναδρομικά της σύμβασης, δεν πληρώνει καθιερωμένες αργίες κ.ά.

Στη συνέχεια, οι συνδικαλιστές επισκέφτηκαν το βυρσοδεψείο "Τρύπος". Εκεί ο Τ. Γόντικας μίλησε στους εργάτες, κατήγγειλε τη στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι ήταν αυτή τους η στάση που οδήγησε στη συγκρότηση της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής, προκειμένου η απεργία να πετύχει, να πάρει ταξικά χαρακτηριστικά και να αποτελέσει αρχή για νέους αγώνες, σε ταξική κατεύθυνση.

Συνεχίζοντας, κατήγγειλε την αντεργατική πολιτική, μίλησε για το νόμο για τις εργασιακές σχέσεις, το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τον προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι όλα τα μέτρα της κυβέρνησης στοχεύουν στην εξαθλίωση του εργάτη. Καταλήγοντας, τους κάλεσε να συμμετάσχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, τονίζοντας ότι η μόνη διέξοδος για τους εργάτες βρίσκεται στον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ