Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Επίδομα μόνο για... τυχερούς

Ενταση χτες στον Οίκο Ναύτου. Αποφασιστική παρέμβαση ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και Επιτροπής Ανέργων

Από νωρίς το πρωί το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο στον Οίκο Ναύτου,καθώς χτες ήταν η πρώτη μέρα καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης λόγω Χριστουγέννων και εκατοντάδες άνεργοι είχαν κατακλύσει το ίδρυμα, για να δουν μήπως σταθούν... τυχεροί. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 45.000(!) δραχμών για τους έγγαμους και 35.000(!) για τους άγαμους είναι τόσα και τέτοια, που μόνο από καθαρή σύμπτωση καταβλήθηκε σε ορισμένους!

Οι εξοργισμένοι ναυτεργάτες ανταποκρίθηκαν αμέσως στο αγωνιστικό κάλεσμα των συνδικαλιστών από τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και της Επιτροπής Ανέργων και τους ακολούθησαν στο γραφείο του προέδρου. Ο πρόεδρος, αν και απουσίαζε, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ανέργους και αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση τις επόμενες μέρες. Οι ναυτεργάτες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, των οποίων τη μορφή θα την καθορίζουν "επί τόπου", ενώ σήμερα θα συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα με τους άλλους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά.Αποφάσισαν, επίσης, να γιορτάσουν τα "Χριστούγεννα των ανέργων" με φασολάδα και ελιές στις 22 του μήνα έξω από τον Οίκο Ναύτου.

"Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αν δε βγούμε στο δρόμο, δε θα δούμε καλύτερες μέρες. Δε θα μας πάνε όλους στα συσσίτια", τόνισε μιλώντας στους συναδέλφους του ο ηλεκτρολόγος Γιάννης Τηλιακός από το 1967 στα καράβια. Οταν τον πλησιάσαμε μας είπε: "Είμαι από τις 8 Σεπτέμβρη άνεργος. Πήγα στα σωστικά πήρα ένα σωρό χαρτιά, όμως δουλιά δε βρίσκω. Το νοίκι δεν μπορώ να το πληρώσω και όπου να 'ναι θα με πετάξουν στο δρόμο με τέσσερα παιδιά. Τα 45 χιλιάρικα δε φτάνουν να πληρώσω ούτε το λογαριασμό του ηλεκτρικού". Ο Βασίλης Γασπαριανός,δεύτερος μηχανικός με δυο παιδιά, δεν κατάφερε να πάρει το επίδομα, γιατί του έλειπε μια μέρα από τη θαλάσσια υπηρεσία που απαιτείται! "Είναι φοβερό, σχολίασε. Βρίσκουν ένα σωρό τρόπους, για να μην καταβάλουν το επίδομα. Βέβαια έχω βρει μπάρκο. Ακόμα οι μηχανικοί έχουν δουλιά. Ομως αργότερα, αν δεν κάνουμε κινητοποιήσεις, ποιος ξέρει τι θα γίνει".

Ο Χρήστος Αβραμόπουλος 17 χρόνια στη θάλασσα είναι τρίτος πρακτικός μηχανικός και, όπως σημείωσε, πρώτη φορά περνάει τέτοια δύσκολη οικονομική κατάσταση. "Εχω δύο μικρά παιδιά και είμαι ένα χρόνο άνεργος, από τις 8 του Γενάρη. Χρωστάω από δανεικά δυο εκατομμύρια και τώρα λένε να ξαναπάω σχολείο, γιατί δεν ισχύει πια το δίπλωμά μου. Θέλουν να αφανίσουν τους Ελληνες ναυτικούς. Ομως θα τους δώσουμε την απάντηση. Δε γίνεται αλλιώς".

Α. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ