Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ολα... υπό έλεγχο!

Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, που θέτει σε ασφυκτικό κλοιό τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και των εργαζομένων σε αυτήν,  συζητούνται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Την κακοδιοίκηση θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο
Την κακοδιοίκηση θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο
Τις προϋποθέσεις για τον πλήρη έλεγχο της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης συνολικά και της δράσης των εργαζομένων σε αυτήν, ώστε να προωθούνται ευκολότερα οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί και στόχοι, εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, που συζητείται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Με το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και άλλες διατάξεις», η κυβέρνηση επιχειρεί να νομοθετήσει ουσιαστικά την υποταγή των φορέων Δημόσιας Διοίκησης και των εργαζομένων σε αυτήν στα κελεύσματά της, απειλώντας με αυστηρά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις όσους «λοξοδρομούν». Τη θεσμοθέτηση της υποταγής στις νεοφιλελεύθερες επιλογές - με βασικό στόχο τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών - αποκαλεί η κυβέρνηση «αποτελεσματικότητα» στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, που φέρνει άρωμα και από Μ. Βρετανία, όπου βρέθηκε η αρμόδια υπουργός, Βάσω Παπανδρέου. Χαρακτηριστικά, με δηλώσεις της χτες η ίδια, σημείωσε πως στόχος των τομών στη Δημόσια Διοίκηση είναι και «ο έλεγχος των δαπανών που γίνονται είτε από τον δημόσιο τομέα είτε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Υποταγή με... συναίνεση

Την ίδια ώρα, συστήνεται και ο απαραίτητος μηχανισμός συναίνεσης, το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να απορροφηθούν οι όποιες αντιδράσεις στην κυβερνητική «μεταρρύθμιση» στο δημόσιο τομέα. Σε αυτό, σχηματικά, θα μετέχουν κοινωνικοί, επιστημονικοί και οικονομικοί φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανεξάρτητες διοικητικές αρχές και οικονομικοί φορείς, κόμματα της Βουλής, αλλά τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα έχει η κυβέρνηση. Στην κατεύθυνση αυτή ενισχύεται και ο ελεγκτικός ρόλος των Περιφερειών, διορισμένων από την κυβέρνηση, κυρίως έναντι της δράσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, για μία σειρά πράξεων - όπως επιχορήγηση των παιδικών σταθμών που μεταφέρονται στους δήμους ή έγκριση της σύστασης διαδημοτικής επιχείρησης - δεν απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις ή Προεδρικά Διατάγματα, αλλά αρκούν οι αποφάσεις των Γενικών Γραμματέων Περιφερειών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφέρει τις όποιες αντιδράσεις στο επίπεδο της Περιφέρειας, όπου θα απορροφούνται πριν προλάβουν να φτάσουν στον πραγματικό ένοχο, το κράτος.

Το... σημαντικό κομμάτι του ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης (υπηρεσίες δημοσίου, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) αναλαμβάνει το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), το οποίο αναβαθμίζεται σε συντονιστικό όργανο όλων των επιμέρους σωμάτων ελέγχων της Δημόσιας Διοίκησης, εκτός του ΣΔΟΕ. Μάλιστα στο.. έργο του ΣΕΕΔΔ περιλαμβάνεται η διενέργεια προανακριτικών πράξεων για ποινικά αδικήματα των υπαλλήλων.

Θέλουν κρατική Αυτοδιοίκηση

Σε ασφυκτικό κλοιό μπαίνει και η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς συστήνονται σε επίπεδο Περιφέρειας επιτροπές ελέγχου νομιμότητας, που θα αποτελούνται από ένα μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και από δύο υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης της οικείας Περιφέρειας. Ουσιαστικά πρόκειται για έλεγχο σκοπιμότητας, αφού η «γραμμή», με βάση την οποία θα ελέγχονται οι ΟΤΑ, θα χαράσσεται από το υπουργείο Εσωτερικών, στην κατεύθυνση της «υπακοής» ή «απείθειας» αυτών στις επιλογές της. Για το λόγο αυτό καθιερώνονται και «δείκτες αξιολόγησης της οικονομικής διαχείρισης των δήμων», κάτι που ενέχει τον κίνδυνο διαχωρισμού τους, σε αρεστούς και μη αρεστούς.

Την κατεύθυνση αυτή υπηρετεί και ο μηχανισμός Βάσης Δεδομένων των Δήμων που συστήνεται στο υπουργείο Εσωτερικών. Οπως ορίζεται στο πολυνομοσχέδιο, οι δήμοι υποχρεούνται να στέλνουν στο υπουργείο Εσωτερικών στοιχεία για το προσωπικό, την οικονομική τους κατάσταση και διαχείριση και για τις πάσης φύσεως επιχειρήσεις τους. Στην περίπτωση που δεν τα παραδώσουν ή καθυστερήσουν, οι δήμοι τιμωρούνται με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει μέχρι και την παρακράτηση του 15% της πενιχρής έτσι κι αλλιώς κρατικής χρηματοδότησης. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπερνά τις οφειλές της κεντρικής εξουσίας προς τους δήμους (1,2 τρισ. δραχμές), ενώ δε διασφαλίζει την οικονομική συμμετοχή των υπουργείων στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην πράξη η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει τους δήμους από αυτοδιοικητικό θεσμό σε απόλυτα κρατικό όργανο που θα υλοποιεί τις επιλογές της.

Αλλες διατάξεις

Κατά τα άλλα, το πολυνομοσχέδιο, που συζητείται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προωθεί την κωδικοποίηση του συνόλου της διοικητικής νομοθεσίας. Στην κατεύθυνση αυτή συστήνεται η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης και οι Ειδικές Θεματικές Επιτροπές Κωδικοποίησης, με τη δυνατότητα ανάθεσης μελετών και ερευνών και σε ιδιώτες. Μάλιστα το προσωπικό των Επιτροπών θα λαμβάνει ειδικές αμοιβές, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων.

Τέλος, σε κάθε Περιφέρεια συγκροτείται Επιτροπή Ισότητας, τα μέλη της οποίας θα αμείβονται κάθε φορά με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για να διατυπώνουν προτάσεις ή να προγραμματίζουν εκδηλώσεις με στόχο την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ