Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"
"Αντιπαράθεση" όρων μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ

Απάντηση Σκανδαλίδη για τις προϋποθέσεις διαλόγου των δύο κομμάτων

Τις βάσεις του διαλόγου για την "κεντροαριστερή συνεργασία", προσπαθούν να διαμορφώσουν η ηγεσία του ΣΥΝ και ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, με αντιπαραθέσεις σχετικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα, με αφορμή την επανάληψη από τον Ν. Κωνσταντόπουλο,προχτές το βράδυ, της γνωστής πρότασης του ΣΥΝ για "κυβέρνηση κεντροαριστερής συνεργασίας της προοδευτικής πλειοψηφίας" (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, δηλαδή).

Ετσι, συνεχίζοντας, χτες, την ιδιόμορφη συζήτηση από τις εφημερίδες και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα σχετικά με τα περί κεντροαριστερής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, επανέλαβε πως "μπορούμε να συζητήσουμε από τώρα ό,τι θέλει ο ΣΥΝ, φτάνει να γίνει συζήτηση από μηδενική βάση...". Ομως, αντιπαρέθεσε στο αίτημα (του ΣΥΝ) για την απλή αναλογική: "Οποιος θέτει ως προαπαιτούμενο της συζήτησης για προγραμματικές κινήσεις την απλή αναλογική, μάλλον δε θέλει τη συνεργασία. Οι συμπλεύσεις ή συμπράξεις που είμαι υπέρ τους, γίνονται μέσα από όρους κοινωνίας και όχι από διανομές εξουσίας"... Και πρόσθεσε: "Να συμφωνήσουμε και να κάνουμε κυβερνητικές συμπράξεις, αλλά πριν κάτσουμε να συμφωνήσουμε, να παραιτηθούμε του δικαιώματος να κυβερνιέται η χώρα (που υποτίθεται εξασφαλίζει το σημερινό εκλογικό σύστημα), αυτό νομίζω ότι δεν είναι σωστό γιατί αυτό θα φέρει τον κ. Καραμανλή με 50%, ακόμα και αν υπάρχει απλή αναλογική. Δεν είναι λοιπόν σοβαρό το ΠΑΣΟΚ να κάτσει να συζητήσει αναλογικότερο νόμο χωρίς να υπάρχει στρατηγική σύμπλευση (με το ΣΥΝ)", κατέληξε, θέτοντας τους όρους του ΠΑΣΟΚ για προγραμματική συμφωνία...

Από την πλευρά της κυβέρνησης Σημίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας,επανέλαβε χτες πως "δεν υφίσταται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Δεν υπάρχει τίποτα που να προδιαθέτει για μια τέτοια αλλαγή". Κι αφού ανέφερε ότι οι δίαυλοι για προγραμματικές συγκλίσεις είναι ανοιχτοί (με το ΣΥΝ), τόνισε πως "δεν είναι δυνατό αυτή η προσπάθεια για κοινή πορεία να σκοντάφτει στην απαίτηση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος".

Σε δηλώσεις, επίσης, η Β. Παπανδρέου τόνισε: "έχουμε πει πολλές φορές ότι είμαστε στην πιο δύσκολη περίοδο της τετραετίας. Είναι περίοδος που βρισκόμαστε στο μέσον της υλοποίησης του προγράμματός μας. Στις επόμενες εκλογές, στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2000, θα έχουμε και πάλι νικηφόρο αποτέλεσμα. Μην ξεχνάτε ότι σε περίπου ίδια κατάσταση βρισκόμασταν και το 1996. Πάλι προηγούνταν η ΝΔ σύμφωνα με τα γκάλοπ, όμως στις εκλογές κέρδισε το ΠΑΣΟΚ διότι ο κόσμος εμπιστεύεται αυτούς που υλοποιούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αλλωστε, το ΠΑΣΟΚ έχει την καλύτερη ομάδα".

  • Στις προτάσεις ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ για "κεντροαριστερή συνεργασία", απάντησε αρνητικά, προχτές το βράδυ, και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας χαρακτηρίζοντάς τες ως "προεκλογικά τεχνάσματα".
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Φαγούρα" για την κεντροαριστερή συνεργασία (1999-02-02 00:00:00.0)
Στο χαβά της "Κεντροαριστεράς" (1998-12-20 00:00:00.0)
"Κεντροαριστεράς" συνεργασίας αναζητήσεις (1998-11-11 00:00:00.0)
Νέα "ψήφος εμπιστοσύνης" στην αντιλαϊκή πολιτική (1998-11-10 00:00:00.0)
Κεντροαριστερός διάλογος... (1998-11-05 00:00:00.0)
Περάστε στο τραπέζι μας... (1998-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ