Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεθοδεύσεις αφανισμού των τευτλοπαραγωγών

Τη στιγμή που η τευτλοκαλλιέργεια οδηγείται στην εξαφάνιση, η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης προτείνει νέα μείωση της τιμής των τεύτλων

Νέα καταστροφικά μέτρα σε βάρος των τευτλοπαραγωγών μεθοδεύει η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), αφού, όπως έγινε γνωστό, στο επιχειρησιακό σχέδιο που ανατέθηκε να συντάξει ιδιωτική εταιρία, προτείνεται πρόσθετη μείωση της τιμής των τεύτλων.

Η διοίκηση της ΕΒΖ σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας αποφάσισαν πέρσι τη μείωση της τιμής των τεύτλων κατά 12%, αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν τους έφτασε... και τώρα στο επιχειρησιακό σχέδιο γίνεται λόγος για νέα μείωση κατά 7% μέσα στο 1999 και κατά 2% για κάθε χρόνο μέχρι και το 2002. Το θέμα αυτό συζητήθηκε προχτές σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Γεωργίας και, σύμφωνα με πληροφορίες, η "διαφωνία" που υπήρξε ανάμεσα στη διοίκηση της ΕΒΖ και τον υφυπουργό Ντ. Βρεττό μαζί με τις υποτακτικές διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, ήταν για το πότε θα γίνει πράξη η επιπρόσθετη μείωση της τιμής στα τεύτλα. Στη διοίκηση της ΕΒΖ προτάθηκε, σε πρώτη φάση, να μείνει τουλάχιστον "παγωμένη" η τιμή των τεύτλων για το 1999 και μετά βλέπουν... Πράγμα για το οποίο η διοίκηση της ΕΒΖ επιφυλάχτηκε να απαντήσει ξεκάθαρα. Παράλληλα, στη διάρκεια της σύσκεψης, από τη διοίκηση της ΕΒΖ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής των τεύτλων, η πλήρης κάλυψη των μεταφορικών και να ξαναδοθεί η κομμένη επιδότηση στην πούλπα, που είναι και τα βασικά αιτήματα των τευτλοπαραγωγών. Τελικά οι παραβρισκόμενοι στη σύσκεψη συμφώνησαν να κάνουν νέα σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Παρά το γεγονός ότι η παραγωγή ζάχαρης είναι ελλειμματική και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για αθρόες εισαγωγές, η διοίκηση της ΕΒΖ και η κυβέρνηση επιμένουν να αρνούνται τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στήριξης και ανάπτυξης της τευτλοκαλλιέργειας.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι, εκτός των άλλων, η διοίκηση της ΕΒΖ διατυμπανίζει με "ύποπτο" τρόπο πως φέτος τα τεύτλα έχουν χαμηλό ζαχαρικό τίτλο. Η τακτική αυτή δημιουργεί ένα ακόμα ζήτημα, αφού, όπως καταγγέλλουν πολλοί αγρότες, τα εργοστάσια της ΕΒΖ "ρίχνουν" αυθαίρετα το ζαχαρικό τίτλο, προκειμένου να δώσουν ακόμα μικρότερες τιμές στους τευτλοπαραγωγούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ