Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
"Τροφοδοτούν" το ... μποτιλιάρισμα

Ο "Ρ" πραγματοποίησε οδοιπορικό στους δρόμους της Αθήνας, σε μια προσπάθεια να καταγράψει το κυκλοφοριακό πρόβλημα, που δημιουργείται καθημερινά από τα φορτηγά τροφοδοσίας των σούπερ μάρκετ και τα σταθμευμένα αυτοκίνητα των πελατών τους

Πανδαιμόνιο. Μόνο με ανάλογες λέξεις μπορεί να περιγραφεί η εικόνα που παρουσιάζουν οι δρόμοι της Αθήνας, σχεδόν όλες τις ώρες της μέρας. Το ατέλειωτο μποτιλιάρισμα, η δυσκολία στάθμευσης, η ταλαιπωρία και το άγχος συνθέτουν έναν καθημερινό γολγοθά για τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Κι ενώ το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι ήδη έντονο, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο από τα σούπερ μάρκετ, που η τροφοδοσία τους γίνεται κυριολεκτικά στη μέση του δρόμου, ενώ τα αυτοκίνητα των πελατών τους είναι παρκαρισμένα σε διπλές σειρές αλλά και πάνω στα πεζοδρόμια. Πολεοδομική και χωροταξική αναρχία!

Ωστόσο, το ωράριο τροφοδοσίας των σούπερ μάρκετ είναι συγκεκριμένο, σύμφωνα με το νόμο του ΥΠΕΧΩΔΕ για το κλιμακωτό ωράριο (βάζει περιορισμούς για το μικρό δακτύλιο και τις περιμετρικές σ' αυτόν οδούς, την οδό Μεσογείων μέχρι το Πεντάγωνο, την οδό Κηφισίας από Αμπελόκηπους μέχρι Αγία Βαρβάρα και την οδό Πανόρμου σε όλο το μήκος της).

Υπάρχει, όμως, περίπτωση ο Σκλαβενίτης, ο Μαρινόπουλος, ο Βερόπουλος και οι υπόλοιποι να υπολογίσουν κάποιον νόμο του Λαλιώτη ή του κάθε Λαλιώτη; Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε την απάντηση στο ερώτημα, μέσα από ένα μικρό οδοιπορικό του "Ρ" στους δρόμους της Αθήνας.

"Κόλαση" στην Κυψέλη...

Πλατεία Αμερικής, οδός Κύπρου.Από το δρόμο αυτό μόλις που χωρά να περάσει ένα αυτοκίνητο. Οσα αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα αριστερά και δεξιά καλύπτουν το υπόλοιπο οδόστρωμα. Κι όμως, απ' το υπόλοιπο γίνεται καθημερινά η τροφοδοσία του σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτης"! Η Ζωή έχει ένα μαγαζάκι με τυρόπιτες ακριβώς δίπλα. Καθημερινά βλέπει το κυκλοφοριακό χάος που δημιουργείται: "Η κατάσταση είναι αφόρητη, ιδιαίτερα τις πρωινές και τις μεσημεριανές ώρες, τότε που οι άνθρωποι πηγαίνουν στις δουλιές τους ή γυρίζουν απ' αυτές".

Οδός Δροσοπούλου,στο ύψος της πλατείας Κολιάτσου. Δέκα το πρωί. Δύο φορτηγά του Μαρινόπουλου ξεφορτώνουν. Την ίδια στιγμή, το λεωφορείο "622" με προορισμό το Γαλάτσι προσπαθεί να περάσει από εκεί. Αδύνατον. Τα φορτηγά του Μαρινόπουλου έχουν κλείσει το μισό δρόμο και πίσω απ' το λεωφορείο έχει δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα. Η κυκλοφορία θα αποκατασταθεί όταν ολοκληρωθεί το ξεφόρτωμα του Μαρινόπουλου...

Πατησίων.Τα φορτηγά των σούπερ μάρκετ έχουν παρκάρει στις λωρίδες των λεωφορειόδρομων και τα αυτοκίνητα είναι διπλοπαρκαρισμένα. Η κίνηση των υπόλοιπων αυτοκινήτων γίνεται "σημειωτόν", "συνοδευόμενη" από κορναρίσματα, φωνές οδηγών και περαστικών και τις... καθιερωμένες χειρονομίες.

Οδός Παπαδιαμαντοπούλου.Εδώ γίνεται η τροφοδοσία του "Ατλάντικ", ενώ η κίνηση είναι ήδη αυξημένη λόγω του Νοσοκομείου Παίδων και της Οδοντιατρικής Σχολής, που βρίσκονται λίγα μέτρα πιο πάνω.

Παγκράτι.Κι εδώ συνωστισμός. Στην οδό Φρύνης,ο "Σκλαβενίτης" δημιουργεί συνεχώς κυκλοφοριακά προβλήματα. Ο Πλάτων Φωτείνης,που έχει ένα μικρό μπακάλικο απέναντι, μας λέει: "Τα πεζοδρόμια έχουν γίνει, ουσιαστικά, πάρκινγκ. Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει προβλεπόμενος χώρος ώστε τα φορτηγά και τα αυτοκίνητα των πελατών του σούπερ μάρκετ να σταθμεύουν χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα".

Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα"

Για την επίλυση του οξυμένου αυτού προβλήματος, η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα" έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Η "Συμπαράταξη" αναφέρει τρία κύρια αίτια ενόχλησης των πολιτών από τα σούπερ μάρκετ. Η "Συμπαράταξη" στην πρότασή της προτείνει:

  • Να διατίθεται χώρος για την είσοδο και στάθμευση των οχημάτων τροφοδοσίας
  • Να διατίθεται χώρος στάθμευσης - υπόγειος ενδεχομένως - για τα αυτοκίνητα των πελατών
  • Τα μέτρα αυτά να τεθούν σε εφαρμογή και να ισχύσουν αμέσως για την έκδοση νέων αδειών. Να δοθεί δε εύλογη προθεσμία προσαρμογής στα πολυκαταστήματα που ήδη λειτουργούν.

Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ