Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Τα ισχνά εισοδήματα συμπιέζουν ανάγκες

Αποκαλυπτικές έρευνες για το χάσμα ανάμεσα στις αυξανόμενες ανάγκες των εργαζομένων και την ανυπαρξία χρημάτων

Η ψαλίδα μεταξύ των λαϊκών εισοδημάτων και των πραγματικών αναγκών, που χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει σε βάρος των πρώτων ανατρέποντας οικογενειακούς προϋπολογισμούς, βιώνεται καθημερινά από τους εργαζόμενους καταναλωτές και γίνεται έντονα αισθητή και στις γιορτές. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με έναν υπολογισμό της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδας για τις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας που θα στρώσει τραπέζι μόνο τα Χριστούγεννα, όχι και την Πρωτοχρονιά, και για κάποιες αγορές των εορτών (δώρα, είδη ένδυσης - υπόδησης κλπ.) απαιτούνται τουλάχιστον 200.000 δρχ. Η Ενωση Καταναλωτών βάζει στο καλάθι των ημερών την παραδοσιακή γαλοπούλα, χοιρινό μπούτι, τυριά, οπωροκηπευτικά, μπίρες, γλυκά και φρούτα σε συγκεκριμένες ποσότητες, ενώ από τα άλλα είδη: βασικά είδη ένδυσης για τα τέσσερα μέλη της οικογένειας, δύο δώρα για άτομα εκτός της οικογένειας και τέσσερα πρωτοχρονιάτικα λαχεία. Πάντως, αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ανεξάρτητα από το πώς τα υπολογίζει ο καθένας ή ακόμη και από το εάν οι τιμές αυτές καθαυτές σε κάποια είδη δεν έχουν αυξηθεί, στην πράξη οι ανάγκες και τα πραγματικά έξοδα αυξάνονται σε δυσβάσταχτο βαθμό για τα μέσα εισοδήματα.

Σύμφωνα, δε, με άλλη έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) που πραγματοποιήθηκε με βάση προηγούμενες στατιστικές - κατά κεφαλήν καταναλώσεις, μικρής κλίμακας έρευνα κι εμπειρικές απόψεις - για την αντιμετώπιση των αναγκών από τις 24 Δεκέμβρη, παραμονή Χριστουγέννων μέχρι και την 1η του Γενάρη οι "μη έχοντες" χρειάζεται να εργαστούν περίπου 33 μέρες, οι "νεόπτωχοι" 21 μέρες και οι "ακόμη αντέχοντες" 16 ημέρες. Ολα τα παραπάνω, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, για ελάχιστα έξοδα των ημερών αυτών από 272.000 μέχρι 844.000 δρχ.

Στο μεταξύ οι τιμές στην αγορά χτες στα κρέατα και τα οπωροκηπευτικά κινήθηκαν στα ίδια με αυτά των προηγούμενων ημερών επίπεδα, καθώς όπως τονίζουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες ακόμα δεν παρατηρείται "χριστουγεννιάτικη" κίνηση στην αγορά και οι καταναλωτές αγοράζουν απλώς ό,τι βάζουν κάθε μέρα στο τραπέζι τους. Πάντως τα κηπευτικά που καταναλώνει σε καθημερινή βάση μια οικογένεια έχουν πάρει την ανιούσα, όπως προκύπτει από μια σύγκριση των τιμών των λαϊκών αγορών που ίσχυαν προχτές 16 Δεκέμβρη με την αντίστοιχη περσινή ημερομηνία. Συγκεκριμένα, οι ντομάτες πωλούνται φέτος στις 380 δρχ. το κιλό κατά μέσο όρο - φτάνουν και 400 δρχ. - ακριβότερα κατά 65% σε σχέση με τον περσινό Δεκέμβρη, οι πατάτες στις 190, ακριβότερα κατά 35%, τα ξερά κρεμμύδια στις 120 δρχ., 20% ακριβότερα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια στις 450 δρχ. κατά 18% ακριβότερα από πέρσι. Αλλά και τα αχλάδια είναι ακριβότερα φέτος κατά 7,5%, πωλούνται στις 430 δρχ. το κιλό, τα μήλα κατά 4% στις 250-300 και τα πορτοκάλια κατά 8% ακριβότερα στις 130-180 δρχ. το κιλό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ