Κυριακή 20 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Γυναικείες ατζέντες
  • Μια "προβληματισμένη ατζέντα" είναι αυτή που κυκλοφόρησε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας "Τρία σ' ένα" και αυτό το χρόνο: ημερολόγιο, ατζέντα - τηλεφωνική και σημειωματάριο.

Ομως, εκτός από χρήσιμες πληροφορίες (π.χ., διευθύνσεις και τηλέφωνα γυναικείων οργανώσεων, γυναικείων τμημάτων των κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, υπουργείων, εφημερίδων, μουσείων κ.ά.), είναι μια ατζέντα που μας κρατάει σε εγρήγορση και μας προβληματίζει για καυτά όσο και επίκαιρα θέματα. Το φετινό ημερολόγιο είναι γεμάτο "ατάκες" και σχόλια για θέματα που καθορίζουν τη ζωή τη δική μας αλλά και της νέας γενιάς. Το χάλι της παιδείας και οι κίνδυνοι που την παραμονεύουν, η συμμετοχή των γυναικών στις αποφάσεις που τις αφορούν, η υγεία που υποβαθμίζεται, ο πολιτισμός που χρησιμοποιείται από τους ισχυρούς για τα συμφέροντά τους... οι κοινωνικές παροχές που συρρικνώνονται. Χαρακτηριστικά τα λόγια της γενικής γραμματέα της ΟΓΕ, Ντέπυς Τσακίρογλου, ως εισαγωγή στην ατζέντα:

"Αγαπητή φίλη,

Μια δρασκελιά από το κατώφλι του 21ου αιώνα και συ μέσα σε μια πυρπολημένη πατρίδα ξεφυλλίζεις με μελαγχολία τις ατζέντες των περασμένων χρόνων - 15 θαρρώ - της ΟΓΕ, διαβάζοντας στις σημειώσεις σου για κινητοποιήσεις και αγώνες για τη διεύρυνση των κατακτήσεών σου. Νιώθεις οργή και αγανάκτηση:

Γιατί σήμερα μετράς μια μια τις κατακτήσεις που με τόσους αγώνες και θυσίες απέκτησες, να θέλουν να σου τις πάρουν πίσω.... Μα η ζωή τραβά την ανηφόρα και συ νιώθεις την οργή και την αγανάκτησή σου να γίνονται δύναμη. Δύναμη για αντίσταση και αγώνα. Γιατί ξέρεις πως αν δεν μπορείς άλλο να συνεχίσεις ν' αγωνίζεσαι θα αφανιστείς...". Στην ατζέντα γίνεται τιμητική αναφορά σε δύο αγωνίστριες της ΟΓΕ που "έφυγαν" το 1998, την Τζένη Φάμπα και την Ευρυδίκη Κοντολέοντος.

  • "Για 15η και τελευταία στον αιώνα μας φορά" όπως γράφει, κυκλοφορεί το "Ημερολόγιο των Γυναικών" "Σελάνα", με κείμενα γυναικών λογοτεχνών, όπως η Λιλή Ζωγράφου και η Ζωή Καρέλλη, που δε θα βρίσκονται πια ανάμεσά μας το 1999, ένα κείμενο της Ρέας Γαλανάκη που αναφέρεται στη μεγάλη Ελληνίδα ζωγράφο Ελένη Αλταμούρα, αποσπάσματα από εφημερίδες που αφορούν τις γυναικείες διεκδικήσεις και προβλήματα, το Διεθνές Συνέδριο Γυναικών στην Αβάνα και χρήσιμες πληροφορίες: Αρχεία και βιβλία για το γυναικείο ζήτημα, γυναικείες σπουδές, ερευνητικά κέντρα, ακόμα και πληροφορίες για θέματα γυναικών μέσω... Ιντερνετ! Διευθύνσεις ξένων γυναικείων οργανώσεων, κέντρα για ώρες ανάγκης, αλλά και προτάσεις για πολιτιστικές δραστηριότητες...
  • Κυκλοφόρησε το τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού της ΟΓΕ, με πολλά ενδιαφέροντα και επίκαιρα θέματα. Ανάμεσα σε άλλα: Καμπάνια για την κοινωνική πολιτική, προγραμματισμός μάχης για τον πολιτισμό, ομιλία της Ευγενίας Ζήκου για την Ελλη Αλεξίου στην πρόσφατη εκδήλωση που οργάνωσε η ΟΓΕ, επισημάνσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Παιδεία, ένα άρθρο της εκπαιδευτικού Ρούλας Χαλάτση που προβληματίζει για το θεσμό του ολοήμερου νηπιαγωγείου, το Παγκόσμιο Συνέδριο Αλληλεγγύης προς τις γυναίκες της Κούβας που έγινε στην Αβάνα, κείμενα για τον πολιτικό γάμο και την πορνεία. Ενα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την κατάσταση των γυναικών στη Χιλή κι ακόμα η δραστηριότητα των συλλόγων σ' όλη την Ελλάδα.

Απομονώνουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από συνέντευξη με την πρόεδρο της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου, που φέτος κλείνει είκοσι χρόνια πλούσιας δραστηριότητας:

"Εκείνο που επιδρά πάρα πολύ σήμερα για να μη συμμετέχει γενικά ο άνδρας και η γυναίκα στα κοινά, είναι ότι τρέχει πάρα πολύ για να καλύψει ανάγκες. Είναι πάρα πολλοί που δεν έχουν δουλιά. Επίσης είναι η τηλεόραση που καλύπτει τον ελεύθερο χρόνο της γυναίκας, του άνδρα... Χάνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια εξωτερική δραστηριότητα. Κι αυτό το βλέπουμε και σε γυναίκες που είναι μορφωμένες, που ήταν μπροστά. Αυτό είναι που ανησυχεί...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ