Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η "αειθαλής" Φρουρά

Οι επέτειοι είναι, ή καταλήγουν, συνήθως, να είναι, ένα καλό άλλοθι για τη λήθη. Κι αυτό, γιατί, αντικειμενικά, αφορούν στο παρελθόν. Δηλαδή σε κάτι που έχει περάσει και, ως περασμένο, "φιλτράρεται" από τη γνώση, που έχουμε ή δεν έχουμε για το γεγονός. Αλλά και γιατί μπορείς έτσι να ξεμπερδέψεις με το παρελθόν.

Αυτό, όμως, δε συνέβη και ούτε μπορούσε να συμβεί με τους γιορτασμούς για τα 80 χρόνια ύπαρξης και δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Γιατί, ειδικά σ' αυτήν την επέτειο, επί της ουσίας, δε μνημονεύεται μόνο το παρελθόν. Γιορτάζεται το μέλλον. Και με το μέλλον δεν μπορείς να ξεμπερδέψεις. Και όσον αφορά στο μέλλον που ονειρεύονται και παλεύουν οι κομμουνιστές, τότε το παρελθόν, αντικειμενικά, γίνεται η κινητήρια δύναμη αυτής της πάλης.

Η προχτεσινή εκδήλωση στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με την οποία έκλεισε το επετειακό '98, συμπύκνωσε και απέδειξε αυτήν τη διαπίστωση. Αφιερωμένη στους βετεράνους του Κόμματος, "έδεσε" το χτες, το σήμερα και το αύριο μέσα από όσα ειπώθηκαν. Αλλά και μέσα από τα ανείπωτα. Απ' αυτά, που όχι μόνο δε βρίσκουν, αλλά δε χρειάζονται και λόγια για να ειπωθούν.

"Χωρίς όλους εσάς, χωρίς όλους εκείνους που έφυγαν από κοντά μας, δε θα μπορούσαμε σήμερα να μιλάμε για το μέλλον του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού", είπε η ΓΓ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα,παραδίδοντας στον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη την τιμητική πλακέτα. Κι εκείνος την παρέλαβε "για λογαριασμό ζωντανών και πεθαμένων συντρόφων, αγωνιστών του λαϊκού κινήματος". Αυτού που θα υπάρχει, όσο θα υπάρχει λαός. Νάτο πάλι το μέλλον!

Κι ύστερα, κι άλλο μέλλον! "Ολα θ' αλλάξουν! Μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια. Ομως, τελικά, όλα θ' αλλάξουν". Ποιος άλλος μπορεί να γιορτάσει το παρελθόν... με τόση "δόση" μέλλοντος, εκτός από το ΚΚΕ; Ποιος μπορούσε να σκεφτεί ότι μια τόσο λαμπρή γιορτή, μια τόσο νεανική εκδήλωση... ήταν αφιερωμένη σε ασπρομάλληδες βετεράνους; Οποιος είδε τα μάτια τους, δε θα είχε καμία αμφιβολία!

Και το χαμόγελο. Τέτοιο λαμπερό βλέμμα και τόσο σίγουρο χαμόγελο θα είχαν, σκέφτεσαι, και στην Ακροναυπλία. Και στα παγωμένα βουνά της Αλβανίας. Και όταν βροντούσε ο Ολυμπος κι άστραφτε η Γκιώνα. Και στο Γράμμο. Και στο Μακρονήσι. Κάποιοι, πολλοί, αμέτρητοι, μπροστά στο θάνατο, που νόμιζε πως τους νικούσε. Είναι φορές, που ακόμη κι ο θάνατος πέφτει θύμα του υπέρτατου "σαμποτάζ" της ανθρωπότητας ενάντια στην εκμετάλλευση: Της αφοσίωσης "μέχρι αυτοθυσίας", που "είναι μια αρετή που δεν παλιώνει ποτέ".

Αλλά ήταν και οι εικόνες και τα σημαινόμενά τους. Ο σύντροφος με τη γούνινη "σάπκα", το ρώσικο θρυλικό σκουφί, που σκέπαζε τ' ασπρομάλλικο κεφάλι του. Και κοιτούσε ψηλότερα τους νεολαίους της ΚΝΕ να βροντοφωνάζουν συνθήματα. Τι να 'σαι στην αίθουσα Συνεδρίων, τι να 'σαι... στο Σμόλνι!

Ηταν και οι φράσεις. Κοφτές. "Απροετοίμαστες". "Πενήντα τρία χρόνια μέλος του Κόμματος"... Τι είδους άνθρωποι είναι τούτοι, που, μετά από μια ζωή στην υπόθεση της επανάστασης, χαμογελούν - έτσι απλά! - όταν ακούν πως "μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια" για ν' αλλάξουν όλα; Η να στεναχωριούνται, που δεν έχουν κι άλλες ζωές να τις προσφέρουν!

Απλοί. Οπως και το χαμόγελό τους. Οι πατεράδες κι οι παππούδες μας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ