Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Είμαστε χρεωμένοι...

Οχτώ δεκαετίες αγώνας και θυσία, το Κάπα Κάπα Εψιλον στην πρωτοπορία!

Ισως λίγα συνθήματα μπορούν με τόσα λίγα να πουν τόσα πολλά.

Οχτώ δεκαετίες: Μια ζωή στα μέτρα του καθενός ανθρώπου - ζωή κερδισμένη - εκατομμύρια ζωές.

Αγώνας: Μεγέθους ικανού να κατακτήσει ό,τι ανήκει σ' αυτούς, που δεν έχουν να χάσουν άλλο από τις αλυσίδες τους και πρέπει να κερδίσουν τον κόσμο όλο.

Θυσία: Παρ' ότι το αίμα δε μετριέται ποσοτικά, είναι πολύ το αίμα για να ξεχαστεί. Και καθώς Κόμμα σημαίνει - και - γνώση που γίνεται προσφορά, είναι απροσμέτρητη η θυσία. Αφού δεν προσμετρούνται καν ο χρόνος και ο κόπος που αναλώνονται για γνώση. Πόσο μάλλον σε εποχές, όπου διάφοροι "αριστεροί" εξαρτούν το βαθμό - της φραστικής έστω - αντίστασής τους από το ύψος των επιδοτήσεων που εγκρίνουν προς ενίσχυσή τους τα ταμεία διαφόρων - τύπου ευρωενωσιακού "σοσιαλισμού" - κέντρων.

Κάπα Κάπα Εψιλον: Επαναστατικό επιτελείο, πολιτική πρωτοπορία της εργατικής τάξης, νους και οργάνωση, γι' αυτό που η ψυχρή επιστημονική ανάλυση δείχνει ως μόνο στόχο γι' αυτούς, που, με μόνο προϊόν πώλησης την εργατική τους δύναμη, παράγουν όλο τον πλούτο. Αυτά και μόνα τους αιτιολογούν την τελευταία λέξη: Πρωτοπορία.

Αν "αρπαχτήκαμε" - για την εισαγωγή στο σημερινό μας κύριο άρθρο - απ' το σύνθημα που προχτές το βράδυ συγκλόνισε την αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό, δεν είναι για τα συναισθηματικά φορτία που γέννησε. Είναι γιατί πολλές φορές στην καθημερινότητα ξεχνάμε. Και εμείς οι κομμουνιστές. Ξεχνάμε το μέγεθος που συνιστά το τρίγραμμα: ΚΚΕ! Ενα Κόμμα, "για το οποίο λες: γιατί να μην έχεις περισσότερες ζωές να του προσφέρεις;", όπως είπε ο σύντροφός μας Χαρίλαος Φλωράκης, που, εκ μέρους "ζωντανών και νεκρών", παρέλαβε την τιμητική πλακέτα που απένειμε η Κεντρική Επιτροπή.

Οι σύντροφοι που έφυγαν ορθοί, κι αυτοί που παραμένουν, επίσης ορθοί, μας χρέωσαν. Και πίσω δεν έχει. Καθώς με τόσες ζωές προσφορά για να υπάρξει η Νέα Ζωή, η ζωή μας, σαν Κόμμα αυτής της Νέας Ζωής, δεν τη ζήσαμε ακόμα. Πόσο μάλλον, που Κόμμα, εντέλει, δε σημαίνει μόνο οργάνωση της "κάποτε θα γίνει" Επανάστασης, αλλά και αντεπίθεση - σήμερα - στην Αντεπανάσταση, Μέτωπο, τώρα, αύριο - κέρδισμα σ' αυτό - όσων αγωνιστών και αγωνιστριών δε βολεύονται με τη σημερινή κατάσταση. Εχουμε δρόμο μπροστά. Υπόχρεοι να νικήσουμε.

Κι επειδή Επανάσταση δε γίνεται μόνο και σαφέστατα ούτε καν κυρίως με συναισθήματα μόνο, απ' αυτές τις γραμμές, θέλουμε να επαναλάβουμε μια φράση της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος, που ορίζει άμεσο καθήκον - μετά τα 80χρονα - τη δράση για "να ανοίξει ο δρόμος, που θα μας φέρει σε μια ριζικά διαμετρική κοινωνική εξέλιξη, που θα βασίζεται στα αποκλειστικά συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων". Αμεσο καθήκον, που δεν μπορεί να υλοποιηθεί, όσο η ενδυνάμωση του ΚΚΕ δεν κατανοείται, όχι ως ένας στενά κομματικός στόχος, αλλά ως ανάγκη ζωής. Για να υπάρξει Νέα Ζωή, της δημιουργίας, του σοσιαλισμού. Ανάγκη, που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, όσο δε θα υπάρχει η καθημερινή ετοιμότητα για προσφορά χωρίς όρια, η ετοιμότητα για κάθε είδους θυσία.

Ηταν "παρόντες"

Ο Αντώνης Σαμαράκης,ο οποίος για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, στο χαιρετιστήριο μήνυμά του, τονίζει: "Θα είμαι, όμως, πλάι σας με τη σκέψη μου, με τη συνείδησή μου, με την ψυχή μου. Βαθιά τιμή και εθνική ευγνωμοσύνη αξίζουν οι τότε και σήμερα αγωνιστές του ΚΚΕ. Εκείνοι, που πάλευαν και θυσίασαν τα νιάτα τους και τη ζωή τους, ορίζουν το χρέος μας σήμερα".

Ο πρύτανης του ΕΜΠ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος,ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί, γιατί την ίδια ώρα της εκδήλωσης έπρεπε να απονείμει τα πτυχία στους αποφοίτους των δύο προηγουμένων ετών, στο εκτενές χαιρετιστήριο μήνυμά του, στο οποίο "εικονίζει" την πορεία της ανθρώπινης κοινωνίας και τις κατακτήσεις με τους αγώνες της, αλλά και τη σημερινή απειλή της από την "επικράτηση μιας παρανοϊκής νεοσυντηρητικής ζούγκλας" και προς "δόξαν της παγκοσμιοποίησης μιας αν-ελεύθερης "αγοράς του τζόγου"", εκφράζει "τα συγχαρητήρια του Ιδρύματος για την όλη εκδήλωση προς τιμήν της ηρωικής γενιάς της Αντίστασης, αλλά και για τη διαπίστωση ότι, κάτω από τις σημερινές αντίξοες συνθήκες, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η μάχη των ίδιων ανθρώπων και των συνεχιστών τους μέσα και από τις γραμμές του ΚΚΕ".

Η πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη,που, λόγω συνεδρίασης του Τμήματος, δεν παρέστη, στο μήνυμά της συγχαίρει το ΚΚΕ "για τους μακρόχρονους αγώνες και τη συμβολή του για μεγαλύτερη δικαιοσύνη και ισότητα", επισημαίνει ότι "η συνέχιση των αγώνων είναι απαραίτητη τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε" και τονίζει: "Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό ελληνικό κόμμα, που ύψωσε το ανάστημά του εναντίον της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ, εξηγώντας καθημερινά και ξεκάθαρα το πώς και το γιατί θα γίνονται οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Σ' αυτούς τους αγώνες, είμαι πεπεισμένη πως επιβάλλεται η συμπαράταξη κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου και ως οικονομολόγος θα είμαι στο πλευρό σας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η καρδιά και το μυαλό μας βρίσκονται δίπλα σας! (2023-05-17 00:00:00.0)
Χαιρετίζει τα 100χρονα του ΚΚΕ και καλεί σε πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική (2018-01-23 00:00:00.0)
Στερνό «αντίο» στην ακριβή μας συντρόφισσα Ευανθία Αγγουράκη (2017-07-21 00:00:00.0)
Ηθικά νικητές (2006-05-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ