Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΣΚ
Κοινή πάλη για δημόσιο σχολείο

Ο Σύλλογος καταγγέλλει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την παράδοση του έργου του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων στους ιδιώτες

Την ψήφιση της τροπολογίας, με την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, που μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρίες, χάνουν τα δημοσιοϋπαλληλικά τους δικαιώματα και μετατρέπονται σε ιδιωτικούς υπαλλήλους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΣΚ.

Επισημαίνει ότι αυτή η (ν)τροπολογία που επιφέρει ιστορικής σημασίας χτύπημα στα δημοσιοϋπαλληλικά δικαιώματα, συμπληρώνει τον απαράδεκτο νόμο 2414/96 με τον οποίο εκατοντάδες δημόσιοι Οργανισμοί, που επιτελούν κοινωνικό έργο, ιδιωτικοποιούνται μέσω της μετατροπής τους σε ανώνυμες εταιρίες. Αναφέρει ότι ήδη το απαράδεκτο προεδρικό διάταγμα μετατροπής του ΟΣΚ σε ΑΕ βρίσκεται για υπογραφή στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Σύλλογος σημειώνει ότι ο ΟΣΚ στα 35 χρόνια λειτουργίας του έχει αδιαμφισβήτητα μεγάλη προσφορά στον τομέα του δημόσιου δωρεάν σχολείου. Ομως - συνεχίζει - η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο έχει αποδυναμώσει το έργο του ΟΣΚ. Ενδεικτικά αναφέρει πως "την τριετία '93-'96 κατασκευάστηκαν 4.000 αίθουσες διδασκαλίας, ενώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η παραγωγή υποβαθμίστηκε και δόθηκε έργο σε ιδιώτες με τη μορφή των προγραμματικών συμβάσεων και των τεχνικών συμβούλων, παρά τις αρνητικότατες εμπειρίες του παρελθόντος". Επίσης σημειώνει ότι "από τον Ιούνη και μέχρι σήμερα ο ΟΣΚ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη χρηματοδότηση των έργων, λόγω του "μπλοκαρίσματος" των κονδυλίων από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, προκειμένου να εκβιάσει την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού".

Οσον αφορά το προεδρικό διάταγμα με το οποίο ο ΟΣΚ γίνεται ΑΕ, σημειώνει ότι η κυβέρνηση ταχυδακτυλουργικά ονομάζει την ακίνητη περιουσία του ΟΣΚ (που αποτελεί απαλλοτριωμένα οικόπεδα για κατασκευή σχολικών κτιρίων) σε μετοχικό κεφάλαιο και τα κονδύλια του προϋπολογισμού για σχολικά κτίρια σαν "αύξηση" του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕ. Αναρωτιέται από πού θα κερδίζει ο ΟΣΚ σαν ΑΕ, αν όχι από την πώληση του έργου του, δηλαδή τη μετακύληση του κόστους στους γονείς;

Καταλήγοντας δηλώνει πως "δε θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα για δημόσια και δωρεάν παιδεία, βασικό κομμάτι της οποίας είναι το δημόσιο σχολικό κτίριο" και καλεί σε κοινή πάλη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ