Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ
Μειώνονται τα επιτόκια στεγαστικών δανείων

Στη μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων κατά μία μονάδα και την προσαρμογή των άληκτων δανείων, προχώρησε χτες το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ακολουθώντας τις γενικότερες πτωτικές τάσεις που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα στον τομέα της στεγαστικής πίστης. Ετσι, ανάλογα με την περιοχή κατοικίας του δικαιούχου, τα νέα βασικά επιτόκια διαμορφώνονται από 7% μέχρι και 9%, ενώ για τις ειδικές κατηγορίες (άτομα με ειδικές ανάγκες) το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 6,5%.

Τα νέα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας που θα συνομολογούνται από δω και στο εξής και τα οποία μειώνονται κατά μία μονάδα, διαμορφώνονται ως εξής:

  • 9% από 10% για την περιοχή Α' (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, ορισμένο τμήμα της Κορινθίας).
  • 8% από 9% για την περιοχή Β' (περιλαμβάνει τους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας, Βοιωτίας, Ηρακλείου, τμήματα των νομών Αττικής, Αχαϊας, Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Θεσσαλονίκης και Κορινθίας).
  • 7,5% από 8,5% για την περιοχή Γ' (περιλαμβάνει τις υπόλοιπες περιφέρειες).
  • 7% από 8% για την περιοχή Δ' (παραμεθόριες περιοχές).
  • 6,5% από 7% για τις ειδικές κατηγορίες (τυφλοί και γενικά άτομα με ειδικές ανάγκες).

Επίσης, χτες ανακοινώθηκε η μείωση των επιτοκίων κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες των υπολοίπων άληκτων κεφαλαίων των στεγαστικών δανείων που έχουν συνομολογηθεί μέχρι σήμερα και ο εναρμονισμός τους με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που θα χορηγούνται στο εξής. Ετσι, τα επιτόκια για τα παλιά δάνεια διαμορφώνονται ως εξής:

  • 9% από 10% και 11% για την περιοχή Α'.
  • 8% από 9% και 10% για την περιοχή Β'.
  • 7,5% από 8,5% και 9% για την περιοχή Γ'.
  • 7% από 8% και 9% για την περιοχή Δ'.
  • 6,5% από 7% για τις ειδικές κατηγορίες.

Με το νέο καθεστώς, η τοκοχρεολυτική δόση (εξαμηνιαία) ανά 1 εκατ. κεφαλαίου διάρκειας 30 ετών διαμορφώνεται ως εξής: 96.912 δρχ. για την περιοχή Α', 88.404 δρχ. για την περιοχή Β', 84.264 δρχ. για την περιοχή Γ', 80.180 δρχ. για την περιοχή Δ' και 76.188 δρχ. για τις ειδικές κατηγορίες. Ας σημειωθεί ότι στα παραπάνω επιτόκια δεν υπάρχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις ενώ μειώνονται περαιτέρω ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη. Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε χτες ο Π. Αλεξόπουλος η έγκριση δανείων από το ΤΠΔ έχει περιοριστεί πλέον γύρω στους 4 - 5 μήνες. Για το 1999 εκτιμάται ότι θα δοθούν δάνεια συνολικού ύψους 100 δισ. δρχ. περίπου, έναντι 80 δισ. δρχ. περίπου που δόθηκαν φέτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ