Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΚΟ
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα αντιλαϊκά μέτρα

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Με στάσεις εργασίας στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και στα μεταλλεία της Εύβοιας, που έγιναν χτες, και την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων, όπου επικυρώθηκε ομόφωνα το πρόγραμμα δράσης των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, απάντησαν οι εργαζόμενοι στη μεθοδευμένη πρακτική απαξίωσης της επιχείρησης που ακολουθεί η κυβέρνηση και η διοίκηση.

Στις 29/12 οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας στο ύψος των διοδίων Σχηματαρίου. Μέχρι τότε τα σωματεία θα κάνουν ενημερωτικές περιοδείες και ενέργειες συντονισμού του αγώνα. Στα πλαίσια αυτά ήδη προχτές το βράδυ πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Σωματείο Λάρυμνας, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζικών φορέων και συλλόγων, αλλά και εκπροσώπων των μαθητών, στην οποία εκφράστηκε η συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, χτες η κυβέρνηση επιχείρησε να στρώσει το έδαφος για ό,τι εξυφαίνεται σε βάρος της ΛΑΡΚΟ. Η υφυπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου, επιχείρησε να καλύψει την ανύπαρκτη έως υπονομευτική κυβερνητική πολιτική στη μεγαλύτερη παραγωγό νικελίου της Ευρώπης και στρατηγικής σημασίας για τη χώρα επιχείρηση, καθώς δραστηριοποιείται σε 7 νομούς, με την παρουσίαση του δυσμενούς κλίματος που επικρατεί διεθνώς στην αγορά νικελίου. Ετσι προβάλλοντας ότι η τιμή του νικελίου έφτασε στη χαμηλότερη ιστορικά τιμή των 1,74 δολαρίων ανά ουγκιά, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα μέτρα που πήρε η διοίκηση της εταιρίας και που αφορούν στη μείωση της παραγωγής κατά το 1/3 περίπου (6.000 τόνοι ετησίως από 18.000), καθώς και στην εφαρμογή του καθεστώτος διαθεσιμότητας των εργαζομένων, ανά τρεις μήνες το 1/4 του προσωπικού. Οπως είπε η υπουργός, το μέτρο της διαθεσιμότητας λαμβάνεται σε μια προσπάθεια να μην προβεί η εταιρία σε απολύσεις εργαζομένων, αφήνοντας έτσι ανοιχτό ακόμη και αυτό το ενδεχόμενο. Ανακοίνωσε επίσης ότι ανανεώθηκε μέχρι το 2003 η σύμβαση με τη ΔΕΗ για μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος καθώς και ότι υπογράφτηκε διυπουργική απόφαση για τη δυνατότητα της εναπόθεσης των αποβλήτων στον Ευβοϊκό μέχρι το 2001 με την ταυτόχρονη, αυτό το διάστημα, από πλευράς της ΛΑΡΚΟ, αναζήτηση ενός άλλου χώρου στη στεριά εναπόθεσης των αποβλήτων. Σημειώνεται ότι για την επένδυση αυτή απαιτούνται κεφάλαια ύψους άνω των τριών δισ. δραχμών και το ερώτημα που γεννάται είναι ποια είναι η πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης, όταν γνωρίζει τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης και την υποχρεώνει σε τέτοιες επενδύσεις, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια ανακοινώνει ότι βάσει μελετών δεν υφίσταται περιβαλλοντικό πρόβλημα από τα απόβλητα της επιχείρησης. Τέλος, να σημειωθεί ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαγωνισμός για την ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή, από τον οποίο, όπως και η ίδια η υφυπουργός τόνισε, δεν αναμένεται ικανοποιητικό ενδιαφέρον λόγω της κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί διεθνώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ