Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΚΟΥΜΑ, ΤΡΙΤΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΠΛΟΙΑΡΧΟΥ
Αν δεν αγωνιστούμε, ξοφλήσαμε

- Πώς είναι για έναν άνεργο οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων;

- Καλύτερα να μην έρχονταν. Είμαι τρίτος πρακτικός πλοίαρχος. Είμαι 26 μήνες άνεργος. Τα φετινά Χριστούγεννα για μένα και πολλούς συναδέλφους μου θα είναι "μαύρα". Γνωρίζω συναδέλφους στην Εστία Ναυτικών που δεν μπορούν να πάνε σπίτια τους, γιατί δεν μπορούν να προσφέρουν έστω ένα συμβολικό δώρο στα παιδιά τους. Θέλω να πάω στους γονείς μου στη Θεσσαλονίκη και δεν μπορώ. Πρώτη φορά αντιμετωπίζω τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ακόμα και αυτό το ψευτοεπίδομα των 30 χιλιάδων δραχμών, δεν μπόρεσα να πάρω. Αναγκαστικά θα παραμείνω εδώ στην Εστία Ναυτικών. Ψάχνω για δουλιά, πόρτα - πόρτα, αλλά, μάταια. Ομως, δεν πρόκειται να πάω και στους δουλέμπορους. Τώρα που η ανεργία "γονατίζει" τους Ελληνες ναυτεργάτες, οι δουλέμποροι πατώντας στην αγωνία τους για μπάρκο, κάνουν χρυσές δουλιές, χωρίς να τους ενοχλεί κανείς. Ζητάνε από 200 χιλιάδες δραχμές μέχρι ένα εκατομμύριο!

- Είστε μέλος της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών. Για ποιους λόγους συγκροτήθηκε αυτή η Επιτροπή;

- Οι εφοπλιστές και η κυβέρνηση, διώχνουν τους Ελληνες ναυτεργάτες από τα πλοία και τους αντικαθιστούν με χαμηλόμισθους αλλοδαπούς. Παράλληλα θέλουν να ρίξουν τους άνεργους στην εξαθλίωση. Μας οδηγούν στα συσσίτια των εκκλησιών για να εξασφαλίσουμε ίσα ένα πιάτο φαγητό. Θέλουν να αποδεχτούμε μοιρολατρικά αυτή την κατάσταση. Η συγκρότηση της Επιτροπής αποτελεί την πρώτη απάντησή μας. Είναι ανάγκη οι άνεργοι να οργανωθούν, να συντονιστούν με όλους τους ναυτεργάτες. Οι άνεργοι πρέπει να απαντήσουν όμως και σε συνδικαλιστές που δε θέλουν τη συσπείρωση των ανέργων. Μου έκανε εντύπωση ότι μόλις συγκροτήσαμε την Επιτροπή, ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυτών ξεκίνησε έναν πόλεμο εναντίον της, ενώ αν πράγματι ενδιαφερόταν για την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς, θα έπρεπε να τη στηρίξει. Ιδια ήταν η αντίδραση, απέναντι στην Επιτροπή και του προέδρου του σωματείου μου.

- Ποια είναι η μέχρι τώρα δράση της Επιτροπής;

- Η Επιτροπή συγκροτήθηκε από άνεργους και εκπροσώπους από ναυτεργατικά σωματεία στις αρχές του Δεκέμβρη και ήδη έχει αναπτύξει πλούσια δράση με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο ΓΕΝΕ, στην ΠΝΟ και καθημερινούς ελέγχους στα πλοία. Από τους μέχρι τώρα ελέγχους μας σε 30 πλοία, αποκαλύψαμε ότι περίπου 100 ναυτεργάτες δε θα ήταν άνεργοι τα Χριστούγεννα, αν εφαρμοζόταν η νομοθεσία τουλάχιστον στα 9 τουριστικά πλοία που βρίσκονται δεμένα αυτή την περίοδο στην Ακτή Ξαβέρη. Σκεφτείτε πόσοι θα μπαρκάριζαν αν εφαρμοζόταν ο νόμος και στα 30 πλοία που έχουμε ελέγξει στα οποία κυριαρχεί η "μαύρη εργασία", δεν τηρείται στο ελάχιστο ο νόμος για τις οργανικές συνθέσεις.

- Τελικά υπάρχει τρόπος ώστε τόσο εσείς, όσο και οι υπόλοιποι άνεργοι να μην ξαναζήσουν "μαύρα" όπως αναφέρατε Χριστούγεννα;

- Αν οι ναυτεργάτες καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια, οι άνεργοι τα επόμενα Χριστούγεννα θα είναι τόσοι που τα συσσίτια των εκκλησιών δε θα είναι αρκετά για να προσφέρουν ένα πιάτο φαϊ. Η μόνη λύση είναι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και η Επιτροπή είναι μια καλή αρχή. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι συνάδελφοι. Ολοι όσοι μένουν στην Εστία Ναυτικών, όλοι όσοι μαζεύονται καθημερινά στην εκκλησία για να φάνε, να παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται. Οργανωμένα να πηγαίνουμε καθημερινά στην ΠΝΟ πιέζοντας να ξεκινήσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στο ΓΕΝΕ για να μας "μπαρκάρει". Αν δεν αγωνιστούμε, ξοφλήσαμε.

Α. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ