Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Κάλεσμα συμπόρευσης

Του Γιάννη ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗ*

Το επόμενο τρίμηνο πρόκειται να διεξαχθούν αρχαιρεσίες σε μια σειρά συλλόγους τραπεζών (Ιονική, Ελλάδος, Πίστεως, Γενική, Κρήτης), καθώς και σε όλα τα νομαρχιακά παραρτήματα της ΟΤΟΕ. Η ΕΣΑΚ Τραπεζών με ανακοινώσεις, περιοδείες και άλλες εκδηλώσεις, έχει καλέσει κάθε αγωνιστή συνάδελφο να συνεργαστεί και να συμπορευτεί μαζί της, ανεξάρτητα από τυχόν διαφορετικές πολιτικές ή κομματικές αντιλήψεις. Εχει κάνει επίσης σαφές ότι με τις ηγεσίες των άλλων παρατάξεων όχι μόνο δε συνεργάζεται, αλλά κάνει και θα κάνει κάθε προσπάθεια να αποκαλύψει το ρόλο τους. Ενα ρόλο, που έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των τραπεζοϋπαλλήλων, βοηθάει να περάσει η κυβερνητική - εργοδοτική πολιτική και φθάνει συνειδητά στην καταρράκωση κάθε έννοιας αξιοπρέπειας των εργαζομένων μέσα από ρουσφέτια και συμβιβασμούς. Η ΕΣΑΚ στις προσεχείς αυτές αρχαιρεσίες θα κατέβει με τα δικά της ψηφοδέλτια και με συνεργαζόμενους. Η προσπάθεια της ηγεσίας της ΟΤΟΕ για "κοινά" ψηφοδέλτια στις νομαρχιακές εκλογές, που θα διεξαχθούν από 1-10.2.99, έχει σαν αποδέκτες όλους τους άλλους, όχι όμως την ΕΣΑΚ.

Μπροστά στις αρχαιρεσίες θα πρέπει να επισημανθούν στους τραπεζοϋπαλλήλους κυρίως τα εξής ζητήματα που απασχόλησαν και συζητήθηκαν στον κλάδο:

- Η στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής από την ηγεσία της ΟΤΟΕ. Μια πολιτική, από την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, συνταξιούχων και φυσικά και οι τραπεζοϋπάλληλοι, συνεχώς χάνουν, ενώ το κεφάλαιο, οι τραπεζίτες και άλλοι συνεχώς κερδίζουν. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η "Λευκή Βίβλος", η ΟΝΕ είναι επιλογές που δεν έχουν ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας και πρέπει να απορριφθούν από κάθε εργαζόμενο. Η πλειοψηφία στην ΟΤΟΕ συμφώνησε, σιώπησε σ' αυτές τις επαίσχυντες επιλογές. - Οι συλλογικές συμβάσεις της ΟΤΟΕ, αλλά και οι επιχειρησιακές συμβάσεις των συλλόγων, κινήθηκαν στα πλαίσια της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης και όχι μόνο δεν επέφεραν καμία βελτίωση στο εισόδημα των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά, αντίθετα, σε συνυπολογισμό με τη φορολογική αφαίμαξη, μείωσαν παραπέρα το πραγματικό τους εισόδημα. Την ίδια στιγμή υπεγράφη προκλητική σύμβαση μόνο για τους αποσπασμένους συνδικαλιστές, με προνόμια στα επιδόματα και τις προαγωγές τους!

- Οι ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών και η αμέσως επόμενη κίνηση των τραπεζιτών, δηλαδή η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων με την κατάργηση οργανισμών - κανονισμών, μονιμότητας, συλλογικών συμβάσεων, ωραρίου κλπ (βλέπε τράπεζες Αθηνών, Μακεδονίας - Θράκης, Κρήτης) δείχνει πόσο επικίνδυνοι συνδικαλιστές είναι όλοι αυτοί που χρόνια τώρα έβαζαν πλάτη, σιωπούσαν, προπαγάνδιζαν ανοιχτά την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

- Η κατεδάφιση των ασφαλιστικών κατακτήσεων, με τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των φασιστικών (έτσι τους είχε αποκαλέσει η ΠΑΣΚΕ) αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, η ληστεία των εισφορών στο εφάπαξ, συνοδεύεται σήμερα από τα μίνι και μάξι νέα ασφαλιστικά νομοσχέδια που σηματοδοτούν μείωση συντάξεων, επικουρικών, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, τζόγο στο Χρηματιστήριο με τα αποθεματικά των Ταμείων κλπ.

- Η "θεοποίηση" του κοινωνικού διαλόγου, που αρνείται κάθε οργάνωση αγώνα, που θέλει τους εργαζόμενους στη γωνία, η πλήρης απουσία - έστω και με ένα ψήφισμα - για τους αγώνες (αγροτών, ναυτεργατών, καθηγητών, μαθητών, υγειονομικών, Ιονικής κλπ), δείχνει την 180 μοιρών στροφή της ηγεσίας της ΟΤΟΕ, που σημαίνει απλά πλήρη συνθηκολόγηση με την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες.

Αν όμως οι άλλες παρατάξεις συμφώνησαν, σιώπησαν ή αντέδρασαν χαλαρά για την "τιμή των όπλων" στα παραπάνω, η ΕΣΑΚ ήταν η παράταξη με σημαντική παρουσία (περιοδείες - ανακοινώσεις κλπ) στους χώρους δουλιάς, που αντιπάλευε, αποκάλυπτε και πρότεινε θέσεις - δράσεις για τα συμφέροντα των τραπεζοϋπαλλήλων.

Οι προσεχείς αρχαιρεσίες λοιπόν είναι μια καλή ευκαιρία για τα μέλη και τους φίλους της ΕΣΑΚ να βγουν στα υποκαταστήματα, να προσπαθήσουν να αντιστρέψουν το συναινετικό κλίμα της ηγεσίας της ΟΤΟΕ, να προπαγανδίσουν τις θέσεις εκείνες που σε τελευταία ανάλυση εξυπηρετούν τους τραπεζοϋπαλλήλους και όχι μόνο. Η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της ΕΣΑΚ θα 'ναι σίγουρα ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και αυτό το μήνυμα το παίρνει σοβαρά υπόψη της η κάθε πλευρά, με διαφορετικά συναισθήματα, βγάζοντας όμως ενδιαφέροντα πολιτικά συμπεράσματα.

* Ο Γιάννης ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗΣ είναι μέλος του ΓΣ της ΟΤΟΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστική απάντηση τώρα! (2005-02-11 00:00:00.0)
Ανέστειλαν την απεργία (2004-06-04 00:00:00.0)
Υπόθεση των εργαζομένων η απεργία (2004-05-28 00:00:00.0)
Επικίνδυνες αυταπάτες (2001-02-22 00:00:00.0)
Εστειλαν μήνυμα για αγώνα (2000-09-23 00:00:00.0)
Η φαρσοκωμωδία (1997-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ