Τρίτη 29 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Μειώνονται κατά 2 μονάδες τα επιτόκια από την Πρωτοχρονιά

Το ανώτατο ύψος του χορηγούμενου δανείου παραμένει καθηλωμένο στα 15 και 20 εκατ. δραχμές, δυσκολεύοντας έτσι τους δημοσίους υπαλλήλους να αποκτήσουν στέγη μόνο με το δάνειο, αν δεν έχουν και ένα αξιόλογο "κομπόδεμα"

Μειώσεις επιτοκίων δύο εκατοστιαίων μονάδων από 1/1/99 στα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων, ανακοίνωσε και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ για τα ήδη χορηγηθέντα δάνεια η μείωση των επιτοκίων κατά δύο μονάδες θα ισχύσει από την 1/7/99. Και βέβαια, θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για τους δημοσίους υπαλλήλους, που χορηγεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δε συνοδεύτηκε με ανάλογη αύξηση του προσφερόμενου δανείου. Το γεγονός ότι το όριο αυτό παραμένει καθηλωμένο στα 15 εκατ. δραχμές για τους άγαμους και στα 20 εκατ. δραχμές για τους έγγαμους - ενώ οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια - κάνει στην ουσία τη μείωση των επιτοκίων για πολλούς δημοσίους υπαλλήλους δώρο άδωρο. Κι αυτό, γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι που δε διαθέτουν ένα αξιόλογο "κομπόδεμα", δε θα μπορέσουν να αποκτήσουν δικό τους σπίτι μόνο με το στεγαστικό δάνειο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το όποιο όφελος προκύπτει για τους δημοσίους υπαλλήλους - καθώς και τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων που έχουν τη δυνατότητα να πάρουν στεγαστικά δάνειο από τις άλλες τράπεζες με τα νέα χαμηλότερα επιτόκια - στην ουσία κινδυνεύει να εξανεμιστεί από την άνοδο των τιμών των ακινήτων. Ηδη οι τιμές των ακινήτων έχουν αρχίσει να κινούνται ανοδικά, τάση η οποία, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική, Θεσσαλονίκη) λόγω των παρεμβάσεων (μετρό, οδικοί άξονες κλπ.) που γίνονται στις περιοχές αυτές. Αν όντος συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ό,τι κερδίσει ο αγοραστής ακινήτου από τις μειώσεις των επιτοκίων, θα το χάσει από τις αυξήσεις των τιμών των ακινήτων, με μοναδικούς τελικά ωφελημένους τους ιδιοκτήτες γης και τους κατασκευαστές.

Τα νέα επιτόκια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι αυτά που εμφανίζονται στον πίνακα που δημοσιεύουμε:

Στις μηνιαίες δόσεις δεν επιβάλλεται καμία απολύτως επιπλέον επιβάρυνση, ενώ τα ποσά χορήγησης είναι:

  • Για τους έγγαμους 20 εκατομμύρια δραχμές, με μοναδική προϋπόθεση ο ένας από τους δύο να είναι υπάλληλος του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • Για τους άγαμους τα ποσά της δανειοδότησης είναι 15 εκατ. δραχμές, ενώ και στις δύο περιπτώσεις το δάνειο εξοφλείται σε 30 χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέχρι σήμερα έχουν ικανοποιηθεί όλες οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι 31/10/98.

Σε ό,τι αφορά τα χορηγηθέντα δάνεια, η μείωση των επιτοκίων κατά δύο μονάδες θα ισχύσει από 1/7/99, ενώ την ίδια ημερομηνία θα ισχύσει η μείωση των επιτοκίων για τους κατόχους σεισμόπληκτων δανείων. Στην περίπτωση αυτή το επιτόκιο μειώνεται από 8% σε 6%.

Σύμφωνα τέλος με την ανακοίνωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τα επιτόκια καταθέσεων διαμορφώνονται στο 9,5%, με αποτέλεσμα το "καθαρό" επιτόκιο, μετά την αφαίρεση του φόρου με συντελεστή 15%, να διαμορφωθεί στο 8,8%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στεγαστικά δάνεια σε όλους (2003-04-01 00:00:00.0)
Η τραπεζική τοκογλυφία «ζει και βασιλεύει» (2001-05-20 00:00:00.0)
Στο 4,07% το επιτόκιο ταμιευτηρίου (2000-09-07 00:00:00.0)
Τα στεγαστικά δάνεια (2000-03-05 00:00:00.0)
Φτηνότερα αλλά... ακριβά τα τραπεζικά δάνεια (1998-12-10 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η ληστεία των λαϊκών αποταμιεύσεων (1998-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ