Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε αγώνα σωτηρίας για τη ΛΑΡΚΟ

Απεργία, συγκέντρωση στα διόδια Σχηματαρίου και συμβολικός αποκλεισμός της Εθνικής Οδού χτες. Κατάληψη της έδρας του περιφερειάρχη στη Λαμία αύριο

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας). -

"Η ΛΑΡΚΟ μπορεί και πρέπει να ζήσει, αρκεί να στηριχτεί".Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες οι εκατοντάδες εργαζόμενοι της επιχείρησης που - στα πλαίσια της πρώτης 24ωρης απεργίας που πραγματοποίησαν - συγκεντρώθηκαν το πρωί σταδιόδια Σχηματαρίου και απέκλεισαν για μια ώρα συμβολικά το δρόμο, μοιράζοντας, παράλληλα, ενημερωτικό υλικό και καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό σε συμπαράσταση. Η υπόσχεση που έδωσαν είναι ένταση και κλιμάκωση του αγώνα μέχρι η κυβέρνηση "να το ξανασκεφτεί".

Μιλώντας στο "Ρ", ο Γ. Ρούσσης μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, τόνισε: "Προειδοποιούμε ότι οι επιλογές τους να ξεπουλήσουν ή να κλείσουν την επιχείρηση δε γίνονται αποδεκτές και θα εντείνουμε τον αγώνα μας, για να μην περάσει αυτή η πολιτική".

Πράγματι δε "χρώσταγαν τίποτα" χρονιάρες μέρες να βγαίνουν στους δρόμους. Ομως, εδώ διακυβεύεται το μεροκάματο, το ψωμί και το μέλλον 1.350 οικογενειών και άλλων μερικών χιλιάδων, που στηρίζονται από το εισόδημα των εργατών της ΛΑΡΚΟ. Με τις κινητοποιήσεις τους οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ καταδεικνύουν τον ένοχο, τον υπαίτιο, που δεν είναι άλλος από την κυβερνητική πολιτική που χτες έβγαλε στους δρόμους τους αγρότες, τους εκπαιδευτικούς, τους συνταξιούχους, τους ναυτεργάτες, σήμερα βγάζει αυτούς και αύριο κάποιους άλλους. Αυτό φαίνεται να γίνεται ευρύτερα κατανοητό, κάτι που φάνηκε και από το γεγονός ότι κανείς δε διαμαρτυρήθηκε για τον ολιγόωρο"εγκλωβισμό" στα διόδια.

Ο 55χρονος Π. Βενιζέλος εργάζεται 30 χρόνια στη ΛΑΡΚΟ και λίγο πριν τη σύνταξη τον "πετάνε" στο δρόμο. Σήμερα, ο ίδιος λέει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από τον αγώνα, όπως έκανε το 1976 που και πάλι κινδύνευε η δουλιά του, αλλά και το 1986.

"Σήμερα ζούμε μεγαλύτερες δυσκολίες", μας λέει ο Σταύρος Δρίμος που 15 χρόνια τώρα παλεύει στα μεταλλεία του Αϊ - Γιάννη για το "μεροκάματο του τρόμου" και συνεχίζει: "Θα το παλέψουμε όμως, γιατί την πονάμε την εταιρία, δε θέλουμε να δούμε την περιοχή να μαραζώνει". Αυτό εξάλλου επισημαίνουν και στο ενημερωτικό φυλλάδιό τους, ότι "εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε δώσει τα πάντα και έχουμε πληρώσει βαρύ τίμημα για να στηρίξουμε την εταιρία, το ίδιο κάνουμε και τώρα με τον αγώνα μας".

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται αύριο στη Λαμία με τη συμβολική κατάληψη της έδρας του περιφερειάρχη από τα Διοικητικά Συμβούλια των Εργατικών Κέντρων όλων των νομών και των σωματείων της ΛΑΡΚΟ.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ