Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
"Χριστουγεννιάτικο Δέντρο του Απολυμένου"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό της Ροτόντας,προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι της 9ης Εφορείας του ΥΠΠΟ, διεκδικώντας την ανανέωση των συμβάσεών τους και την ολοκλήρωση των έργων που πραγματοποιούνται στα μνημεία της πόλης.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες οι εκπρόσωποι της Ενωσης Εκτακτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Μακεδονίας - Θράκης, τόνισαν ότι "το ΥΠΠΟ πρώτα απολύει και στη συνέχεια, με τη δικαιολογία ότι οι εργασίες πρέπει να συνεχιστούν, αναθέτει τα έργα σε εργολάβους".Ο γενικός γραμματέας του σωματείου Βασ. Μάτζιος,έδωσε στοιχεία για ανάθεση ήδη σε εργολάβους των αρχαιολογικών εργασιών στο Επταπύργιο και στην Αχειροποίητο.Επίσης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισήμαναν ότι "το υπουργείο βάζει άλλες προτεραιότητες αντί της ολοκλήρωσης των εργασιών σ' αυτά τα μνημεία, καταδικάζοντάς τα έτσι να μένουν αιώνια με σκαλωσιές. Αν και υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το ΥΠΠΟ δεν τα έχουν ζητήσει".

Συγκεκριμένα αύριο απολύονται όλοι οι συμβασιούχοι της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι οποίοι απασχολούνται σε έργα που είναι ενταγμένα στα περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και οι οποίοι εργάζονται συνεχώς από τον Αύγουστο του '97. Από τη Ροτόντα απολύονται 20 εργαζόμενοι, από το Επταπύργιο 30 και από την Αχειροποίητο 8.Να σημειωθεί ότι σ' αυτά τα έργα δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου μόνιμοι εργαζόμενοι.

Ακόμη 26 εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε εργασίες αναστήλωσης στην Καμάρα και στην πλατεία Ναυαρίνου έχουν ήδη απολυθεί, ενώ θα γίνει μείωση του προσωπικού στην Αρχαία Αγορά, από 20 οι εργαζόμενοι θα απομείνουν 10.

"Υπάρχουν συνάδελφοι που δουλεύουν και από το '91. Και ενώ το ΥΠΠΟ δημόσια κάνει λόγο για 2.000 κενές θέσεις, αρνείται τη μονιμοποίησή τους",σημείωσε ο Μπ. Παπαϊωάννου (αντιπρόεδρος του σωματείου), ο οποίος ζήτησε τη συμπαράσταση των φορέων της πόλης, αφού η υπόθεση της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς αφορά όλους τους πολίτες. Επίσης οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατήγγειλαν ότι παρενέβη εισαγγελέας για τη χθεσινή κινητοποίηση στη Ροτόντα, με το "επιχείρημα" ότι κατά το δίωρο αποκλεισμό της Ροτόντας ένας πιστός δεν μπόρεσε να ανάψει το καντήλι που τοποθέτησε η μητρόπολη στο μνημείο!

Να σημειώσουμε τέλος, ότι σήμερα στις 11 πμ, οι εργαζόμενοι στις αρχαιότητες θα στολίσουν έξω από τη Ροτόντα το "Χριστουγεννιάτικο Δέντρο του Απολυμένου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ