Τρίτη 5 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σχέδια και "οράματα" αυτονομιστών...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ελεύθερο Κόσσοβο; Ναι, και με την αναγνώριση του αυτονομιστικού "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσόβου" ως τακτικού στρατού! Αυτό τουλάχιστον οραματίζεται η ανταρτική οργάνωση των Κοσσοβάρων Αλβανών, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Κόχα Ντιτότε".

"Το Κόσσοβο θα πρέπει να έχει τη θέση μιας αδιαμφισβήτητης εδαφικής οντότητας... πλήρως ανεξάρτητη από τη δικαιοδοσία της Σερβίας και της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας", αναφέρει ανακοίνωση των αυτονομιστών που δημοσιεύτηκε χτες στην αλβανόφωνη εφημερίδα. Οι αυτονομιστές επέκριναν το αμερικανικό "ειρηνευτικό" σχέδιο για το μέλλον του Κοσσόβου, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό περιλαμβάνει λιγότερη από την επιθυμητή αυτονομία για το Κόσσοβο.

"Η τελευταία έκδοση του αμερικανικού σχεδίου προσέφερε στους Αλβανούς πολύ λιγότερα απ' αυτά που δόθηκαν στους Σέρβους της Βοσνίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσόβου", προτείνοντας προφανώς ένα καθεστώς ημι-ανεξαρτησίας, όπως αυτό που περιγράφει η Συμφωνία του Ντέιτον για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. "Ο Απελευθερωτικός Στρατός Κοσσόβου θα έπρεπε να γίνει ο τακτικός στρατιωτικός σχηματισμός στο Κόσσοβο... καμία δύναμη δε θα μπορούσε να σχηματιστεί έξω από τη στρατιωτική αστυνομία του Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσόβου", αναφέρεται σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος.

Στο μεταξύ, χτες, οι αυτονομιστές προχώρησαν στη δημιουργία ραδιοσταθμού και πρακτορείου ειδήσεων στο Κόσσοβο. Ο ραδιοσταθμός λέγεται "Κόσσοβα ε λίρε" (Ελεύθερο Κοσσυφοπέδιο) και το πρακτορείο "Κόσσοβα Πρες". Και τα δύο επρόκειτο να λειτουργήσουν από το περασμένο 24ωρο. Οι αυτονομιστές δικαιολόγησαν τη λειτουργία των δύο ειδησεογραφικών μέσων, κάνοντας λόγο για τον "ιδιαίτερο ρόλο της ενημέρωσης στις μελλοντικές μάχες με τους Σέρβους εχθρούς".

  • Το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι οι σερβικές στρατιωτικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων στο αλβανικό έδαφος την Πέμπτη και την Παρασκευή, κοντά στην πόλη Τρόπογιε, δίχως να υπάρξουν θύματα. Το πρώτο επεισόδιο σημειώθηκε στην Πέμπτη το βράδυ, όταν 11 οβίδες εξερράγησαν στο αλβανικό έδαφος, σε απόσταση 200 μέτρων από τα σύνορα, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα πάντα με το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, το δεύτερο επεισόδιο σημειώθηκε όταν οι σερβικές δυνάμεις έριξαν δύο οβίδες που εξερράγησαν στο αλβανικό έδαφος σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ