Τρίτη 5 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το "συμβόλαιο" του ανακριτή

Η "αγία καθημερινότητα" επιτέλους έφτασε. Μια μικρή διακοπή αύριο και έπειτα θα δούμε τα "φώτα" της ρουτίνας. Εδώ που τα λέμε, τα προτιμούμε. Οι γιορτές, καλές κι άγιες είναι, αλλά βαραίνουν, φορτίζουν την ψυχή. Σινεμά λοιπόν σπίτι μας είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στον ταλαιπωρημένο από τις εξόδους εαυτό μας. Για να δούμε τι θα προτιμήσουμε απόψε:

Από την ΕΤ-1 στις 23.30 "Συμβόλαιο με το θάνατο" του Στίβεν Φρίαρς.

Μια δυνατή ταινία που αφηγείται την ιστορία ενός πρώην μαφιόζου, ο οποίος καταθέτει στο δικαστήριο εναντίον του αφεντικού του. Αμέσως μετά τη δίκη ο μάρτυρας εξαφανίζεται και καταφεύγει σ' ένα χωριό της Ισπανίας. Εκεί ζει επί δέκα χρόνια προετοιμάζοντας τον εαυτό του για τον επερχόμενο θάνατό του. Ξέρει καλά πως τελικά δε θα ξεφύγει και έτσι ανά πάσα στιγμή περιμένει το μοιραίο. Και έχει δίκιο φυσικά, διότι η μαφία έχει μνήμη ελέφαντα. Γι' αυτό και προσλαμβάνει έναν επαγγελματία δολοφόνο, κάνει συμβόλαιο μαζί του και του δίνει εντολή να εντοπίσει τον προδότη και να τον εκτελέσει. Ομως, όταν ο ψυχρός δολοφόνος, μαζί με τον βοηθό του, κατορθώνει να βρει τα ίχνη του θύματος, βρίσκεται μπροστά σε κάτι που δεν το περιμένει. Και οι δυο είναι συνηθισμένοι να κυνηγούν και να εκτελούν άτομα που κρύβονται και ικετεύουν την τελευταία στιγμή, άτομα τρομοκρατημένα. Εδώ όμως, ο άνθρωπος που έχουν εντολή να δολοφονήσουν τούς περιμένει με ανακούφιση θα λέγαμε. Το μόνο που δεν τους λέει είναι: Επιτέλους ήρθατε. Η απάθεια, η πώρωση, που χαρακτηρίζουν τους επαγγελματίες, χάνονται και υποτάσσονται στην απάθεια του θύματος, που ελπίζει στο τέλος του. Κι έτσι όλα αναποδογυρίζονται, έρχονται τα πάνω κάτω, οι σχέσεις των τριών ανδρών περιπλέκονται και το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου γίνεται αινιγματικό και άχρονο. Γνωρίζουν και οι τρεις τους νόμους, ο πρώτος ξέρει ότι αφού πρόδωσε πρέπει να τιμωρηθεί και είναι έτοιμος για τη θυσία, οι άλλοι δυο γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους και τι σημαίνει η υπογραφή που έβαλαν στο συμβόλαιο. Στην ουσία, σημαίνει ότι πρέπει να δολοφονήσουν κάποιον που τους προσφέρεται σαν να αυτοκτονεί ο ίδιος. Αν δεν τον εκτελέσουν είναι σα να αυτοκτονούν και οι ίδιοι... Ενα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ με φόντο την ηλιόλουστη Ισπανία. Παίζουν οι: Τέρενς Σταμπ, Τζον Χερτ, Λάουρα ντελ Σολ.

Από την ΕΤ-1 στις 20.10 "Ζ" του Κώστα Γαβρά.

Η δολοφονία του Γρήγορη Λαμπράκη - Ιβ Μοντάν - και η επιμονή του ανακριτή Χρήστου Σαρτζετάκη - Ζαν Λουί Τρεντινιάν - να ερευνήσει την υπόθεση, που όλοι, μα όλοι, οι ιθύνοντες θέλουν να κλείσει, και να αποδείξει ότι πρόκειται για προμελετημένο έγκλημα και όχι για τροχαίο ατύχημα, όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν. Ολο το παρακράτος επί σκηνής, όλοι οι σκοτεινοί μηχανισμοί, οι μηχανορραφίες και η ασυνειδησία εκείνης της εποχής, μιας εποχής τραγικής που δεν μπορούμε αλλά ούτε και θέλουμε να ξεχάσουμε. Το σενάριο έγραψε ο Χόρχε Σεμπρούν, βασισμένος στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού. Τα ονόματα, ο τόπος είναι αλλαγμένα, έτσι ώστε να μην είναι μια καθαρά πολιτική και ιστορική ταινία, αλλά ένα πολιτικό θρίλερ, του οποίου η ιστορία θα μπορούσε να έχει συμβεί παντού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ