Τετάρτη 6 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γκίζι: "Καμιά ριζική ανανέωση της πολιτικής"

Ο καινούριος χρόνος στη Γερμανία αρχίζει με μερικές διευκολύνσεις... αλλά για μια ριζική ανανέωση της πολιτικής δεν μπορεί να γίνεται λόγος.

Αυτή τη διαπίστωση κάνει ο Γκρέγκορ Γκίζι, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΟΔΗΣΟ στο Μπούντεσταγκ, αναλύοντας τα ως τώρα νομοθετήματα της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, που δεν εκπληρώνει τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Η διαπίστωση αυτή ενός από τα κυριότερα ηγετικά στελέχη του ΚΟΔΗΣΟ για την εξωτερική και εσωτερική πολιτική της δικομματικής γερμανικής κυβέρνησης(Σοσιαλδημοκράτες - Πράσινοι) έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί ο Γκίζι είναι ένας από τους ένθερμους πολιτικούς του κόμματος αυτού για μια όσο το δυνατό στενότερη συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Τι λέει, λοιπόν, ο Γκίζι στο τέλος του 1998 και με την έναρξη του καινούριου χρόνου, όπου, ως γνωστόν, η γερμανική κυβέρνηση θα έχει την προεδρία της ΕΕ;

Για τις "μερικές διευκολύνσεις" που άρχιζαν από την Πρωτοχρονιά, ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του ΚΟΔΗΣΟ διαπιστώνει: "Οι συνταξιούχες και οι συνταξιούχοι μπορούν κατ' αρχήν να αναπνεύσουν, γιατί η μείωση του συνταξιοδοτικού επιπέδου εγκαταλείφθηκε. Οι ασθενείς θα πληρώνουν κάτι λιγότερο για την απόκτηση των φαρμάκων. Το παιδικό επίδομα θα αυξηθεί. Η συνέχιση της πληρωμής του ημερομισθίου σε περίπτωση ασθενείας αυξάνεται πάλι με το νόμο κατά 100%". Αυτά τα "μικρά βήματα για τη μείωση της μεγάλης κοινωνικής ανισορροπίας επαρκούν ήδη για ευνοϊκές οικονομικές προγνώσεις και προγνώσεις στην αγορά εργασίας. Με την ανερχόμενη αγοραστική δύναμη θα ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας - αυτό λένε τα οικονομικά ινστιτούτα".

Σ' αυτά τα λίγα θετικά, ο Γκίζι αντιπαραβάλλει σοβαρά ελλείμματα στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική και γι' αυτό "δεν μπορεί να γίνεται λόγος για μια ριζική ανανέωση της πολιτικής". Ποια είναι αυτά; Ο πολιτικός του ΚΟΔΗΣΟ τα καταχωρεί με τη σειρά:

- Στην εξωτερική πολιτική ισχύει η υπακοή στις ΗΠΑ, ακόμη κι όταν αυτές παραβαίνουν πολεμικά το διεθνές δίκαιο, όπως στο Ιράκ. Η παράβαση του διεθνούς δικαίου αποφασίστηκε ήδη προνοητικά με τη Γιουγκοσλαβία από όλα τα κόμματα του Μπούντεσταγκ, εκτός από το ΚΟΔΗΣΟ.

- Ο (υπουργός Εθνικής Αμυνας) Σάρπινγκ εγγυάται ότι στο στρατιωτικό δόγμα, στην πολιτική εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών εξοπλισμών, δε θα αλλάξει τίποτα.

- Ο (υπουργός Εσωτερικών) Σίλι εγγυάται ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια των (πολιτικών) προσφύγων και αυτών που ζητάνε άσυλο θα παραβιάζεται και μελλοντικά διαρκώς, ότι το ΚΟΔΗΣΟ θα παρακολουθείται και μελλοντικά από τη Μυστική Υπηρεσία, ότι οι μεγαλύτερες και μικρότερες (αστυνομικές) παρακολουθήσεις θα γίνουν καθημερινά κάτι το αυτονόητο. Οτι τα δικαιώματα των πολιτών θα περιοριστούν δήθεν στον αγώνα κατά της εγκληματικότητας, η οποία βέβαια ακμάζει και ευδοκιμεί, γιατί η καταπολέμηση των αιτιών της δεν είναι στο πρόγραμμα της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

- Ο (πράσινος υπουργός Περιβάλλοντος) Τριτίν ας λέει ό,τι θέλει, ο ίδιος ο Σρέντερ εγγυάται ότι η έξοδος από την ατομική ενέργεια θα διαμορφωθεί, έτσι ώστε και οι δύο να μην την ζήσουν.

- Ο (υπουργός Οικονομικών) Λαφοντέν εγγυάται ότι θα γίνει οικολογική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία δε θα είναι ούτε οικολογική, ούτε κοινωνική, ούτε δίκαιη. Απλούστατα, ο κόσμος θα πληρώσει επιπλέον. (Φορολογική) διευκόλυνση θα φέρει η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση μόνο στην ενεργειακή μεγαλοβιομηχανία - που θα την πληρώσουν οι δέκτες της κοινωνικής βοήθειας, οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι συνταξιούχοι, ο δέκτης εργασίας, ο εστιάτορας και ο φούρναρης. Οι εργασίες των 620 μάρκων δε θα περιοριστούν και δε θα διακανονιστούν δίκαια. Οι επιχειρηματίες δε θα πληρώσουν γι' αυτούς τους ανθρώπους (σ.σ. των 620 μάρκων εργασίας) φόρους, αντί γι' αυτό όμως ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες - πρωτοφανές στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας - δε θα δημιουργήσουν ασφαλιστικές αξιώσεις (σ.σ. για τους ανθρώπους των 620 μάρκων εργασίας).

- Σχέδια και χρήματα για πραγματική άνοδο στην Ανατολή (σ.σ. Ανατ. Γερμανία) δε φαίνονται πουθενά.

- Η εκπλήρωση πολλών εκλογικών υποσχέσεων δεν έγινε ακόμη: Η πληρωμή (στους οικοδόμους) του επιδόματος κακοκαιρίας, η αύξηση του μίνιμουμ ύπαρξης, η εγγύηση επαγγελματικής μαθητείας για όλους τους νέους, η επαναφορά του φόρου περιουσίας.

Το χρέος του ΚΟΔΗΣΟ

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, τονίζει ο Γκίζι, το ΚΟΔΗΣΟ οφείλει "εντός και εκτός του Μπούντεσταγκ να υπενθυμίσει την εκπλήρωση τέτοιων εκλογικών υποσχέσεων του SPD και των Πράσινων". Ολα αυτά, όπως και αιτήματα, που ξεπερνάνε τις προθέσεις του SPD και των Πράσινων, ή που δείχνουν μια εντελώς άλλη κατεύθυνση είναι μέσα στο προφίλ του ΚΟΔΗΣΟ, υπογραμμίζει ο Γκίζι. Γι' αυτό και το κόμμα θα υποβάλει και στη συνέχεια αντίστοιχες προτάσεις και σχέδια π.χ. για τη μείωση του χρόνου εργασίας, για μια βασική κοινωνική διασφάλιση, για πραγματικά δίκαιους φόρους, για την επιβολή φόρου πολυτελείας, για την υπέρβαση της μειονεκτικής θέσης των Ανατολικογερμανών, για άμεση υποστήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της θέσης τους απέναντι στις τράπεζες, και για την οικολογική αναδόμηση.

Ο Γκίζι στρέφεται στη συνέχεια κατά της "μονομερούς επεξεργασίας της ιστορίας της ΓΛΔ" και της "σχετικοποίησης και εξαφάνισης της ιστορίας από το 1933 - 1945" (σ. σ. της χιτλεροφασιστικής). Η ποινική δίωξη πράξεων που έγιναν σύμφωνα με το Δίκαιο της ΓΛΔ θέτει εκτός νόμου τα πάντα, ανάμεσα σ' αυτά και τις αποφάσεις για ιδιοκτησίες στη ΓΛΔ, οι οποίες στο μεταξύ στο μεγαλύτερο μέρος τους επανιδιωτικοποιήθηκαν και επιστράφηκαν στους παλιούς ιδιοκτήτες. Πόσο μεγάλη είναι η θέληση για διώξεις, τονίζει ο Γκίζι, αποδείχνεται και μόνο από το γεγονός ότι οι προθεσμίες παραγραφής της ποινικής δίωξης πρώην πολιτών της ΓΛΔ παρατάθηκαν τρεις φορές. Στον τερματισμό της ποινικής δίωξης να συμπεριληφθούν και οι κατάσκοποι της ΓΛΔ στη Δυτική Γερμανία, γιατί δεν μπορεί οι Δυτικοί κατάσκοποι στη ΓΛΔ να θεωρούνται αποκαταστημένοι ήρωες και οι αντίθετοι κατάσκοποι να καταδικάζονται σαν εγκληματίες.

Στο σημείο αυτό, ο πολιτικός του ΚΟΔΗΣΟ υπογραμμίζει ότι η νομική ασφάλεια, η νομική κουλτούρα και η αποκατάσταση της εσωτερικής ενότητας απαιτούν τον τερματισμό της ποινικής δίωξης για ενέργειες σύμφωνα με το Δίκαιο της ΓΛΔ και για το σκοπό αυτό είναι αναγκαία η χορήγηση αμνηστίας. Απ' αυτή θα έπρεπε, κατά τη γνώμη του πολιτικού αυτού, να εξαιρεθούν όσοι (πολίτες της ΓΛΔ) παρέβησαν τους νόμους της ίδιας της ΓΛΔ. Υπήρξαν πολίτες, τονίζει, που παρέβησαν τους νόμους, που τραυμάτισαν κρατούμενους, που πυροβόλησαν στα σύνορα φυγάδες, παραβαίνοντας όμως τις διατάξεις για τη χρήση των πυροβόλων όπλων. Στις περιπτώσεις αυτές, είναι αναγκαία η ποινική δίωξη και η αμνηστία μη σκόπιμη.

"Η ιστορία των δύο γερμανικών κρατών είναι κοινή γερμανική ιστορία, θύματα του ψυχρού πολέμου υπήρξαν και στη Δύση, που περιμένουν ακόμη την αποκατάστασή τους, η ενότητα δεν επιτυγχάνεται ούτε με τη θέση εκτός νόμου της ΓΛΔ και των πολιτών της, ούτε με την ωραιοποίηση των συνθηκών στη ΓΛΔ, αλλά βέβαια ούτε με την ωραιοποίηση των συνθηκών στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία" (σ. σ. στη Δυτ. Γερμανία), τονίζει ο Γκίζι που καταλήγει: "Το ΚΟΔΗΣΟ δεν έχει το δικαίωμα να ωραιοποιήσει τη ΓΛΔ με αναφορά στο γεγονός ότι άλλοι ωραιοποιούν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία... Το ΚΟΔΗΣΟ πρέπει πρέπει απλούστατα να ακολουθήσει το δικό του δρόμο".

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ