Τετάρτη 6 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΙΟΥ
Πόλεμος συμφερόντων για το λιμάνι

Εγκρίθηκαν παραμονές Χριστουγέννων δύο περιβαλλοντικές μελέτες για την εγκατάσταση σταθμών ανεφοδιασμού πλοίων, με πετρέλαιο και νερό για τις ανάγκες του νέου λιμανιού. "Να ενημερωθούν οι κάτοικοι", επισημαίνει η Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση

Η δεύτερη και τελευταία πράξη μιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Λαυρίου, η οποία είχε διακοπεί τον περασμένο Ιούλη, λόγω... συμπλοκής κουμπουροφόρων μέσα στην αίθουσα, παίχτηκε, παραμονές Χριστουγέννων, στον ίδιο χώρο.

Αυτή τη φορά η Δημοτική Αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις - πλην της Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΔΑΣ) - φρόντισαν να αποφύγουν τέτοιου είδους παρεξηγήσεις και ικανοποίησαν και τον Δ. Μελισσανίδη και τον Σ. Μηνά,εγκρίνοντας και τις δύο περιβαλλοντικές μελέτες που υπέβαλλαν οι εταιρίες τους "Αιγαίον Οϊλ και Κατοπάγη" και "Μπιλμακόρ - Λαβρόιλ" αντίστοιχα, για την εγκατάσταση σταθμών ανεφοδιασμού πλοίων με πετρέλαιο και νερό, για τις ανάγκες του νέου λιμανιού του Λαυρίου. Την προηγούμενη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο επιχείρησε να συζητήσει την έγκριση μόνο της μιας μελέτης από την εταιρία "Μπιλμακόρ - Λαβρόιλ".

Ετσι, στην τελευταία συνεδρίαση λοιπόν για το 1998, το Δημοτικό Συμβούλιο άνοιξε το δρόμο για την κατάληψη, από τις εγκαταστάσεις των δύο εταιριών, χώρου χαρακτηρισμένου ως κοινόχρηστο πράσινο, που μάλιστα αποτελεί καιτμήμα του χώρου προστασίας του θαλάσσιου μετώπου του Λαυρίου,καθώς και έκτασης εντός της οποίας υπάρχει αρχαιολογικός χώρος, που έχει ήδη αποχαρακτηριστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Και για όλα αυτά βέβαια δεν έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι του Λαυρίου...

Το θέμα έφερε για συζήτηση ο δήμαρχος Λαυρίου Στ. Παπασταύρου και αφορά εγκαταστάσεις που αναμένεται να χρειαστούν, όταν ολοκληρωθεί το νέο λιμάνι του Λαυρίου.

Να ενημερωθούν οι κάτοικοι

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" (ΔΑΣ) Δ. Κωστάλας και Α. Μεντής ψήφισαν "παρών" στη συγκεκριμένη συνεδρίαση και επισήμαναν: "Μετά και τον πόλεμο συμφερόντων που εκδηλώνεται, πρέπει να παγώσουν οι επενδύσεις γύρω από αυτό τον τομέα και να ενημερωθεί ο λαός του Λαυρίου για το πού πάει η κατάσταση, σχετικά με την ανάπτυξη της πόλης".

Να σημειωθεί ότι η ΔΑΣ Λαυρίου εδώ και δύο χρόνια ζητά να ξεκινήσει η διαδικασία ενημέρωσης και ενεργοποίησης του λαού της περιοχής, ωστόσο αν και έχει ληφθεί σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η πλειοψηφία του δημάρχου την έχει αφήσει στα αζήτητα. Επιπλέον, η ΔΑΣ ζητά, πριν προχωρήσει οτιδήποτε, να οργανωθεί σχετική επιστημονική ημερίδα και οι αποφάσεις για την έγκριση ή όχι σχετικών επενδύσεων να ληφθούν με ανοιχτές διαδικασίες, όπου θα συμμετάσχει ο λαός της πόλης.

Επισημαίνεται ότι η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν συνέχεια της συνεδρίασης που είχε πραγματοποιηθεί και διακοπεί τον περασμένο Ιούλη, μετά από παρέμβαση "κουμπουροφόρων" που βρίσκονταν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί, οι "φουσκωτοί" των δύο επιχειρηματιών ήρθαν στα χέρια, αφού σε εκείνη τη συνεδρίαση συζητιόταν η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης της μίας μόνο εταιρίας. Φαίνεται λοιπόν ότι... ο έτερος επιχειρηματίας - του οποίου η μελέτη δε συζητήθηκε - παρεξηγήθηκε και το λόγο πήραν οι "φουσκωτοί"...

Οι επιχειρηματίες και των δύο εταιριών, που παρευρίσκονταν σε εκείνη τη συνεδρίαση, μιλούσαν για σταθμούς ανεφοδιασμού όχι μόνο για τις ανάγκες των διακινούμενων πλοίων του επιβατηγού και εμπορικού τομέα του λιμανιού, αλλά και για άλλα πλοία, ενώ απαιτούσαν την επέκταση των αδειών, ώστε να διακινούν από εκεί - κατά παράβαση των προβλεπομένων - και άλλα προϊόντα πετρελαίου, όπως κηροζίνη, για τις ανάγκες του αεροδρομίου των Σπάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ