Παρασκευή 8 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στα "τελειώματα" η διαδικασία ξεπουλήματος

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποφάσισε και η Εργασίας

Σήμερα - εκτός απροόπτου - αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα από την Εμπορική Τράπεζα η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη δεύτερη απόπειρα ξεπουλήματος της Ιονικής Τράπεζας, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στα τέλη του ερχόμενου Μάρτη.

Ως γνωστόν, την όλη διαδικασία του δεύτερου εγχειρήματος ιδιωτικοποίησης της Ιονικής Τράπεζας ανέλαβε η πολυεθνική "J. P. Morgan", η οποία φέρεται μέχρι στιγμής να έχει ολοκληρώσει τη σύνταξη του ενημερωτικού δελτίου για την οικονομική κατάσταση της τράπεζας, το οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παραλαμβάνουν πριν την υποβολή της τελικής προσφοράς τους.

Μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για την Ιονική έχει εκδηλωθεί από τον όμιλο της Eurobank, που αναμένεται να υποβάλει προσφορά από κοινού με την Τράπεζα Εργασίας (η οποία πλέον ελέγχεται από την πρώτη) και την Deutsche Bank (η οποία, ως γνωστόν, συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank σε ποσοστό 10%), από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και από την Τράπεζα Πίστεως.

Η Τράπεζα ΕργασίαςΗ δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση της Ιονικής και το ενδιαφέρον που αναμένεται να εκδηλωθεί από τον όμιλο της Eurobank, φαίνεται να σχετίζεται με την απόφαση της Τράπεζα Εργασίας να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Η τελευταία ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ότι θα προβεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, πρώτον, μέσω έκδοσης και διάθεσης στους μετόχους της δωρεάν μετοχών και, δεύτερον, με καταβολή μετρητών. Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε τη σύγκληση στις 25 Γενάρη έκτακτης γενικής συνέλευσης προκειμένου να εγκριθεί η αύξηση και να καθοριστούν οι όροι.

Η έκτακτη γενική συνέλευση θα αποφασίσει σε πρόταση του ΔΣ ως προς το ύψος της κεφαλαιοποίησης αποθεματικών και κατά συνέπεια ως προς τον αριθμό των νέων μετοχών που θα εκδοθούν και θα δοθούν δωρεάν κατ' αναλογία στους μετόχους της τράπεζας. Ταυτόχρονα με την κεφαλαιοποίηση αποθεματικών θα γίνει και αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής. Η έκτακτη γενική συνέλευση θα αποφασίσει σε εισήγηση του ΔΣ σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας με καταβολή μετρητών. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι μέτοχοι της τράπεζας και μόνο. Ο αριθμός των νέων μετοχών που θα δικαιούνται οι μέτοχοι (με καταβολή μετρητών) και η τιμή διάθεσής τους θα αποφασιστεί την ίδια μέρα. Επιπλέον, περιορισμένος αριθμός μετοχών, μετά από έγκριση της γενικής συνέλευσης, θα εκδοθεί για να μετάσχουν στην αύξηση οι εργαζόμενοι στην τράπεζα, καταβάλλοντας το ίδιο ποσό ανά μετοχή όπως και οι υπόλοιποι μέτοχοι.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Εργασίας είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του 1997. Σήμερα τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας ανέρχονται σε 113 δισ. δρχ. Οι καταθέσεις στην τράπεζα ανέρχονταν στις 30.11.98 σε 1,3 τρισ. δρχ. και οι χορηγήσεις σε 685 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ