Σάββατο 9 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Οι τραμπουκισμοί δεν έκαμψαν τους μαθητές

Κατάληψη στα περισσότερα σχολεία της πόλης, ετοιμάζονται για τη Δευτέρα και τα υπόλοιπα

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη νίκη είναι οι μαθητές της Πάτρας, οι οποίοι, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους, συνεχίζουν τις καταλήψεις στα περισσότερα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης. Αντίπαλοί τους δεν είναι πια μόνο ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας και οι δυνάμεις καταστολής, αλλά και οι οργανωμένοι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι, φορώντας τη μάσκα των "αγανακτισμένων γονέων", ζητούν μέχρι και εισαγγελικές παρεμβάσεις, προκειμένου να καταστείλουν το μαθητικό κίνημα.

Το κύριο βάρος του μηχανισμού καταστολής έπεσε χτες στο 17ο Γυμνάσιο Πάτρας, όπου οι μαθητές μετά από Γενική Συνέλευση αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη. Από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν τραμπούκοι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ως "αγανακτισμένοι γονείς" απαιτούσαν από τους μαθητές να σταματήσουν την κατάληψη. Οι εγκάθετοι δημιούργησαν ένα πρωτοφανές κλίμα φασισμού και τρομοκρατίας προπηλακίζοντας μαθητές, και γονείς που συμπαραστέκονταν στα παιδιά τους. Κυρίαρχο στοιχείο του όχλου ήταν ο αντικομμουνισμός, καθώς επιτέθηκαν και σε μέλη της ΚΝΕ που μοίραζαν φυλλάδια συμπαράστασης στον αγώνα των μαθητών. Τα φασιστοειδή δε δίστασαν να επιτεθούν και να προπηλακίσουν δημοσιογράφους, που κάλυψαν τα επεισόδια με το πρόσχημα πως οι εκπρόσωποι του Τύπου ήταν "προκατειλημμένοι υπέρ των μαθητών". Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Κ. Βοριάς ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα εναντίον των παιδιών, έχοντας την προφανή στήριξη του γυμνασιάρχη. Στο χώρο βρέθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία διακριτικά έπαιρνε το μέρος των "αγανακτισμένων". Τελικά, οι τραμπουκισμοί πέτυχαν το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς οι μαθητές εξέφρασαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη νίκη.

Ανάλογες παρεμβάσεις και απειλές για εισαγγελική επέμβαση υπήρξαν και σε άλλα σχολεία όπως το 6ο Λύκειο, το Πολυκλαδικό και το 2ο Λύκειο, οι οποίες όμως αποκρούστηκαν από την αποφασιστικότητα των μαθητών. Στην Κ. Αχαγιά όπως και στην Κόρινθο υπήρξαν επεμβάσεις των διευθυντών, οι οποίοι απαγόρευαν στους μαθητές να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις, οι οποίες όμως έπεσαν στο κενό, καθώς οι μαθητές πραγματοποίησαν αποχή και πήραν απόφαση για συνέχιση του αγώνα τους.

Σε καταλήψεις έχουν προχωρήσει οι μαθητές πολλών σχολείων στον Πύργο, την Κόρινθο και τις άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.

Ζάκυνθος

Συνεχίζονται οι καταλήψεις και στα σχολεία της Ζακύνθου. Χτες οι μαθητές του 1ου Λυκείου Ζακύνθου, αψηφώντας τις απειλές μιας μερίδας "αγανακτισμένων γονέων", έκαναν γενική συνέλευση και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις καταλήψεις. Ανάλογη ήταν και η απόφαση των μαθητών του ΤΕΕ, οι οποίοι όμως χτες δεν κατάφεραν να καταλάβουν το σχολικό συγκρότημα, καθώς είχε ήδη μπει ο σύλλογος των καθηγητών και πραγματοποιούσε "συνεδρίαση". Οι μαθητές έμειναν στο προαύλιο όπου πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν να απέχουν χτες από τα μαθήματα, ενώ προγραμματίζουν από σήμερα κατάληψη του σχολείου χωρίς να πτοηθούν από την τρομοκρατία που άσκησε ο διευθυντής Γ. Βίτσος, ο οποίος, εκτελώντας εντολές του διευθυντή της 2ας εκπαίδευσης, εκτόξευε απειλές για απουσίες. Κατάληψη αποφάσισαν επίσης οι μαθητές του Γυμνασίου του Μαχαιράδου, ενώ από τη Δευτέρα αναμένεται και τα υπόλοιπα σχολεία να ξαναμπούν στο χορό των κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ