Κυριακή 10 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εύθραυστες παραμένουν οι εσωκομματικές ισορροπίες

Οσο και αν ο Κ. Καραμανλής ισχυρίζεται ότι έχει λύσει το εσωκομματικό πρόβλημα, η πραγματικότητα επιμένει να είναι ξεροκέφαλη και να μην του "κάνει τη χάρη".

Πίσω από τα νούμερα υψηλής κομματικής συσπείρωσης των γκάλοπ και την καλλιεργούμενη εικόνα του κόμματος προ των πυλών της εξουσίας, οι παροικούντες τη Ρηγίλλης γνωρίζουν πολύ καλά ότι ξετυλίγεται ένας αδυσώπητος παρασκηνιακός πόλεμος, ο οποίος, αργά ή γρήγορα, θα εκδηλωθεί και στο προσκήνιο.

Μπορεί ο Κ. Καραμανλής να έχει ενισχύσει τη θέση του, ιδιαίτερα μετά τις δημοτικές εκλογές, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι έχει διασφαλιστεί "ισοβίως" και κυρίως δεν έχει απαλλαγεί από τα εσωκομματικά προβλήματα. Ο πρώτος πονοκέφαλος για τον πρόεδρο της ΝΔ παραμένει ο Κ. Μητσοτάκης, τον οποίο δεν μπορεί, τουλάχιστον χωρίς σοβαρά "ανταλλάγματα" (πιθανότατα υπόσχεση για Προεδρία της Δημοκρατίας), να εξουδετερώσει. Υπαρκτός κίνδυνος και απειλή και μάλιστα με προοπτική προέρχεται από την πλευρά του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος φροντίζει, σχεδόν σε καθημερινή βάση, να υπενθυμίζει τις βλέψεις του για πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό και δείχνει να περιμένει την κατάλληλη στιγμή.

Οι δύο προηγούμενοι κομματικοί παράγοντες της ΝΔ αποτελούν σταθερούς πόλους αναφοράς στις εσωκομματικές εξελίξεις, ανεξάρτητα από την επιρροή που διαθέτουν σε δεδομένη χρονική στιγμή, τις κινήσεις και επιδιώξεις των οποίων ο Κ. Καραμανλής δεν μπορεί να παραγνωρίσει. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να εφησυχάζει, όταν μαθαίνει ότι οι Μητσοτάκης και Αβραμόπουλος συναντήθηκαν πριν λίγες ημέρες...

Από την άλλη είναι αλήθεια ότι ο δήμαρχος Αθηναίων δεν έχει, με βάση τα σημερινά δεδομένα, πολλά περιθώρια να κινηθεί για το "μεγάλο άλμα", από το δήμο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η συνεχής "υπόμνηση" των αρχηγικών σχεδίων του από τα ΜΜΕ ερμηνεύεται από ορισμένους κύκλους, εντός και εκτός Ρηγίλλης, ως προσπάθεια των μεγαλοεκδοτών να σύρουν τον Κ. Καραμανλή σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, μεγεθύνοντας για το σκοπό αυτό την "απειλή Αβραμόπουλου". Ο Κ. Καραμανλής, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, δεν έχει πρόβλημα "συνεργασίας" με τα αφεντικά των ΜΜΕ, αλλά επιμένει να μην πάει αυτός πρώτος να τους συναντήσει.

Τα προβλήματα του Κ. Καραμανλή δε σταματούν εδώ. Ο Στ. Μάνος, όπως αναφέρουν πληροφορίες από συνεργάτες τους, θα κατέβει κατά πάσα πιθανότητα στις ευρωεκλογές, με στόχο "να φτάσει και ξεπεράσει το 3%", ώστε να αποτελέσει ένα, καθαρό νεοφιλελεύθερο, "πόλο" στην πολιτική σκηνή.

Παράλληλα, πρέπει να δώσει μια απάντηση στον Γ. Σουφλιά, ο οποίος μάλλον διεκδικεί μια αξιοπρεπή επάνοδο στη ΝΔ, όπως απάντηση ζητά και ο "γρίφος" της επιστροφής του Αντ. Σαμαρά.

Είναι ολοφάνερο ότι πίσω από το τεχνητό κλίμα ευφορίας οι εσωκομματικές ισορροπίες στη ΝΔ εξακολουθούν να παραμένουν εύθραυστες. Δεν είναι αρκετές, λοιπόν, οι δηλώσεις "όψιμων" υποστηρικτών του, όπως του Σ. Κούβελα - ο οποίος στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι η ΝΔ "έχει επιτυχημένη ηγεσία και εξασφαλισμένη συνοχή" και προεξόφλησε ότι "τον Ιούνιο αναλαμβάνει κυβερνητικές ευθύνες"! - για να ξεπεράσει το εσωκομματικό πρόβλημα.

Πάντως, η κυβέρνηση κρατά το κλειδί για την πυροδότηση της "κινητικότητας" στη ΝΔ, αρκεί βέβαια να ληφθεί η απόφαση για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ