Κυριακή 10 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ
Στην Αθήνα οι τελικές υπογραφές

Πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο συνάντηση των υπουργών Αμυνας, για να υπογραφεί το τελικό πρωτόκολλο, για την ίδρυση της βαλκανικής δύναμης ταχείας επέμβασης

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση της πολυεθνικής βαλκανικής ταξιαρχίας ταχείας επέμβασης,με τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ και του παραμάγαζού του, PFP (Συνεταιρισμός για την Ειρήνη) της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιείται αύριο 11 και μεθαύριο 12 Γενάρη, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο "Κάραβελ". Η συνάντηση αυτή αποτελεί συνέχεια της συνάντησης των υπουργών Αμυνας που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια στις 26 Σεπτέμβρη 1998, καθώς και της συνάντησης των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων στην Κωνσταντινούπολη από 15 μέχρι 20 Νοέμβρη 1998 στην οποία και έκλεισαν τα ανοιχτά ζητήματα.

Σκοπός της συνάντησης των Αθηνών είναι η υπογραφή του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου της συνθήκης για την ίδρυση της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το εν λόγω πρωτόκολλο περιέχει προτάσεις και συμπληρώσεις της συνθήκης ίδρυσης της δύναμης στις οποίες κατέληξαν οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες κατά τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης πάνω σε θέματα που παρέμειναν σε εκκρεμότητα κατά τη συνάντηση στα Σκόπια.

Στη συνάντηση πρόκειται να λάβουν μέρος οι υπουργοί Αμυνας Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ιταλίας, ΠΓΔΜ, Τουρκίας και της Σλοβενίας (παρατηρητής), ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ρουμανίας, εκπροσωπών τον υπουργό Αμυνας και ο πρέσβης των ΗΠΑ, εκπροσωπών τον υπουργό Αμυνας (παρατηρητής). Εχουν προσκληθεί εκπρόσωποι των Διεθνών Οργανισμών (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΔΕΕ, ΟΑΣΕ κλπ.), ενώ θα συμμετέχει και περιορισμένος αριθμός στρατιωτικών επιτελών.

Η ταξιαρχία αυτή θα είναι ουσιαστικά επικουρική δύναμη του ΝΑΤΟ και θα αποτελείται από στρατιωτικά τμήματα, επιπέδου τάγματος, που θα διατηρούν σε ετοιμότητα οι συμμετέχουσες χώρες της περιοχής. Η αποστολή της έρχεται να εξυπηρετήσει το νέο κατασταλτικό ρόλο του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν, στη συνάντηση στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων στην Κωνσταντινούπολη, τα οποία και θα υπογραφούν στην Αθήνα από τους υπουργούς Αμυνας, βασική αρχή που θα διέπει τη λειτουργία της βαλκανικής ταξιαρχίας ταχείας επέμβασης θα είναι ηαρχή της εναλλαξιμότητας,ώστε να υπάρχει μια ισορροπία στη διανομή των ρόλων και των θέσεων και να ικανοποιούνται οι επιμέρους φιλοδοξίες.

Κ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ