Τρίτη 12 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Μήνυση κατά στελεχών του ΚΚΕ!

Να μηνύσουν στελέχη του ΚΚΕ, όχι πια σαν "υποκινητές", αλλά σαν "καταληψίες" αποφάσισαν οι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ στην Καλαμάτα!

Ολα άρχισαν το περασμένο Σάββατο, όταν η λυκειάρχης του 1ου Λυκείου Καλαμάτας Κ. Βεράρου πήγε στο σχολικό συγκρότημα (όπου συστεγάζονται και το Νυχτερινό Γυμνάσιο και Λύκειο Καλαμάτας, τα οποία επίσης τελούν υπό κατάληψη) και με τη βία απώθησε τους μαθητές που βρίσκονταν εκεί. Αμέσως έσπευσαν εκεί γονείς, καθηγητές, αλλά και μαθητές άλλων σχολείων για να συμπαρασταθούν στους συμμαθητές τους. Τελικά, την ίδια μέρα, οι μαθητές ανακατέλαβαν το κτίριο. Χτες, όμως, το "άσπρο έγινε μαύρο". Η Κ. Βεράρου εμφανίστηκε σαν εκπαιδευτικός, που "με ειρηνικό τρόπο επιχείρησε να νουθετήσει τους μαθητές". Ταυτόχρονα, ο προϊστάμενος της Β/βάθμιας Α. Σούμπλης έκανε μήνυση σε στελέχη του ΚΚΕ, με τον ισχυρισμό ότι "πρωτοστάτησαν" στην ανακατάληψη του κτιρίου. Η κίνηση αυτή είναι καθαρά πολιτική, καθώς ανάμεσα στους μηνυόμενους είναι η Μαρία Διαμαντάκη, μέλος του ΝΓ Μεσσηνίας του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας, ο γραμματέας της ΝΕ και εκπαιδευτικός Δημήτρης Τζαβάρας και ο συνδικαλιστής εκπαιδευτικός Ανδρέας Ρεϊτζόπουλος με τη σύζυγό του Ασπασία, οι οποίοι, μαζί με άλλους γονείς και εκπαιδευτικούς, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους μαθητές, χωρίς, ωστόσο, να αναμειχθούν στο κίνημά τους. Στόχος αυτής της κίνησης είναι να δοθεί άλλο ένα "επιχείρημα" στο μηχανισμό Αρσένη - Ανθόπουλου ότι οι καταλήψεις υποκινούνται από το ΚΚΕ.

Παρ' όλα αυτά, οι καταλήψεις δε σταματούν. Στην Καλαμάτα υπό κατάληψη τελούν 6 Λύκεια και 2 στην επαρχία Μεσσηνίας.

Η ΝΕ του ΚΚΕ

"Μαθήματα αγώνα" παραδίδουν οι μαθητές με τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους, τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ. "Βγάζουν ασπροπρόσωπη την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, διεκδικούν τον τίτλο της εμπροσθοφυλακής του λαϊκού μας κινήματος σ' αυτή τη φάση".

"Το μαθητικό κίνημα", συνεχίζει η ανακοίνωση, "έχει αιτήματα σαφή και καθαρά. Εν ολίγοις, οι μαθητές λένε ένα βροντερό "όχι" στο πέταγμα των φτωχόπαιδων έξω από το σχολείο, στις "φτηνές σχολές ψευτοκατάρτισης" για να γίνουν φτηνό εργατικό δυναμικό δίχως μόρφωση και δικαιώματα".

Σε άλλο σημείο, η ΝΕ σημειώνει ότι "όλοι μας κρινόμαστε σήμερα απ' τη συγκεκριμένη στάση μας απέναντι στο μαθητικό κίνημα. Οι παλιές αγωνιστικές περγαμηνές δεν αποτελούν άλλοθι για κανένα. Ιδιαίτερα σ' αυτή την κρίσιμη φάση, όπου ένας ολόκληρος μηχανισμός έχει στηθεί στην υπηρεσία της καταστολής του μαθητικού κινήματος, ας πάρει ο καθείς ανοιχτή θέση για να κριθεί".

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι διαδηλώσεις πριν τις γιορτές ήταν πρωτοφανείς για τα δεδομένα της Καλαμάτας. "Στόχος του μηχανισμού τους ήταν να μην αρχίσει καν ο δεύτερος κύκλος αγωνιστικών κινητοποιήσεων ούτε στη Μεσσηνία, άρα να μη γίνουν καθόλου γενικές συνελεύσεις, να έχουμε "σιγήν νεκροταφείου" στα σχολεία της πόλης, με κυρίαρχη την ιδεολογική τρομοκρατία περί "παράνομης πράξης", απουσιών κλπ. Για να γίνει αυτό έπρεπε να σβήσει κάθε αγωνιστική εστία. Στα πλαίσια αυτά, κλήθηκαν μια σειρά διευθυντές να "συμβάλουν"".

Ωστόσο, η απόπειρα να σπάσει η κατάληψη στο συγκρότημα του Α ΓΕΛ και Νυχτερινού απέτυχε. "Η παρουσία γονέων, εκπαιδευτικών, άλλων μαθητών και βεβαίως στελεχών του ΚΚΕ απλώς τους εμψύχωσε, γιατί τους έδειξε ότι δεν είναι μόνοι τους. Καμία "απειλή" ή "σπάσιμο πόρτας" δεν έγινε. Κανένα σχολικό άσυλο δεν παραβιάστηκε. Το άσυλο το παραβίασε ο κ. Σούμπλης, που έστειλε την αστυνομία την Κυριακή, συνέλαβε μαθητές και τους πήγε κατηγορούμενους στην Ασφάλεια. Η σημερινή πρωινή συνέλευση των μαθητών, η οποία έγινε παρά τη θέληση των μηχανισμών, αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα με μεγάλη πλειοψηφία".

Και η ΝΕ καταλήγει, τονίζοντας ότι "όσον αφορά τη μήνυση στα στελέχη του ΚΚΕ, τον ενημερώνουμε ότι μας κάνει μεγάλη τιμή μ' αυτές τις ενέργειες. Μας απονέμει τίτλους αγωνιστικούς, που μας χρεώνουν να συνεχίσουμε μέχρι την τελική νίκη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ