Τρίτη 12 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οξύνεται η ένταση

"Θρίλερ" με τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των οχτώ Σέρβων στρατιωτικών από τους αυτονομιστές. Δολοφονήθηκε ο Ενβέρ Μαλόκου, στενός συνεργάτης του Ρουγκόβα και επικεφαλής στο Κέντρο Πληροφοριών

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Λάδι στη φωτιά ρίχνουν απανωτά κρούσματα βίας στο Κόσσοβο με βασικότερα τη συνεχιζόμενη ομηρία οχτώ Γιουγκοσλάβων στρατιωτών από τους αυτονομιστές και τη χτεσινή δολοφονία του Κοσσοβάρου Αλβανού, Ενβέρ Μαλόκου, στενού συνεργάτη του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, που προϊστατο στο "Κέντρο Πληροφοριών Κόσσοβου".

Ο Ενβέρ Μαλόκου πυροβολήθηκε μπροστά στο σπίτι του από ελεύθερο σκοπευτή και μεταφέρθηκε αμέσως σε νοσοκομείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Λίγα λεπτά από την είδηση της δολοφονίας του, ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στην Πρίστινα, Σάντι Μπλάιθ, επιβεβαίωσε το θάνατο του Μαλόκου, από πυρά στο λαιμό και στο στήθος.

Ωστόσο, το κλίμα ήταν εκρηκτικό και πριν από το φόνο του Μαλόκου. Αξιωματούχος του ΟΑΣΕ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο Πρόεδρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, είχε δώσει τελεσίγραφο στους αυτονομιστές για άμεση απελευθέρωση των οχτώ Σέρβων στρατιωτών που κρατούνται αιχμάλωτοι. Στην Ελβετία, πολιτικός εκπρόσωπος των αυτονομιστών, επιχειρούσε να εκτονώσει την ένταση, ανακοινώνοντας ότι η απελευθέρωση μερικών ομήρων είναι ζήτημα εντός τρέχοντος 24ωρου.

"Θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά, πιθανότητα αυτό το βράδυ (χτες)" δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Μπαρντιχίλ Μαχμούτι, προσθέτοντας ότι η απελευθέρωση μερικών ομήρων θα γινόταν σε αντάλλαγμα με την άφεση ορισμένων αυτονομιστών που κρατούνται αιχμάλωτοι από τους Σέρβους.

Νωρίτερα, ο Κνουτ Βόλεϊμπακ, υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας και προεδρεύων του ΟΑΣΕ είχε προειδοποιήσει, μετά τη συνάντησή του με τον Μιλόσεβιτς, ότι θα ξεσπάσουν μεγαλύτερες αιματοχυσίες στο Κόσσοβο εκτός και εάν ο "Απελευθερωτικός Στρατός" απελευθερώσει άμεσα τους Σέρβους αιχμαλώτους.

Πάντως, χτες, ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, δήλωσε ότι η υπομονή του Βελιγραδίου "έχει τα όριά της", καταλήγοντας πως οι γιουγκοσλαβικές αρχές έχουν δείξει "υπέρ της δέουσας λογική αποχή από τη βία". Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του γιουγκοσλαβικού στρατού, στρατηγός Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς, έφθανε στην Πρίστινα, δηλώνοντας ότι οι δυνάμεις του έχουν τεθεί σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας.

Τέλος, η Μόσχα, προέβη χτες σε μία ακόμη διπλωματική έκκληση για έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για το μέλλον του Κόσσοβου. Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τη σερβική κυβέρνηση και τους αντάρτες του Κοσσυφοπεδίου να αρχίσουν συνομιλίες για την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή. "Πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να βοηθήσει αυτή τη διαδικασία με κάθε δυνατό τρόπο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Βλαντιμίρ Ρακχμάνιν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραδόθηκε ο Χαραντινάι... (2005-03-10 00:00:00.0)
Βία και προσφυγιά "σημαδεύουν" την ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων (1999-06-15 00:00:00.0)
Η αδιαλλαξία Χόλμπρουκ οδήγησε σε αποτυχία... (1999-03-12 00:00:00.0)
Εντασης συνέχεια παρά την απελευθέρωση των Σέρβων (1999-01-15 00:00:00.0)
Νέες επιθέσεις αυτονομιστών οξύνουν την ένταση (1999-01-09 00:00:00.0)
Συνέχιση συγκρούσεων, "βήματα" προς διεθνή επέμβαση (1998-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ