Τρίτη 12 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Ο Ντ' Αλέμα και η "ευκαιρία"

ΡΩΜΗ.-

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα εκφράζει την "πικρία" του για την "ευκαιρία" που έχασε η τουρκική ηγεσία να δώσει μια "πολιτική απάντηση" στο Κουρδικό πρόβλημα.

"Οι τουρκικές αρχές έχασαν μια καλή ευκαιρία να συνεργαστούν με την Ευρώπη, από τη στιγμή που ήταν δυνατόν να συμφωνήσουν για μια δίκη σε διεθνές δικαστήριο. Ταυτόχρονα ήταν δυνατόν να δώσουν μια πολιτική απάντηση στο Κουρδικό πρόβλημα", είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός μιλώντας χθες στη Γένοβα για το "πρόβλημα" της παρουσίας Οτσαλάν στη Ρώμη.

Υπογράμμισε πως η Ιταλία είναι "θύμα" και βρέθηκε αναμεμειγμένη σε μια σύγκρουση της οποίας σίγουρα δεν είναι αυτή η αιτία. Οσο για τον "Απο", είπε ότι "από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, είναι ελεύθερος να φύγει και αυτό δεν πρόκειται να δυσαρεστήσει την Ιταλία. Αν μείνει εδώ, εφόσον δεν μπορεί να εκδοθεί στην Τουρκία, είναι δυνατόν να δικαστεί από την ιταλική Δικαιοσύνη με βάση τις τουρκικές κατηγορίες. Είναι δυνατόν, αλλά δεν είναι απλό, γιατί οι τουρκικές αρχές εμποδίζουν τη δίκη του εκτός της χώρας".

Το Κουρδικό πρόβλημα συνίσταται για την Ιταλία "στο Σαλέντο", στην περιοχή της Ν. Ιταλίας, όπου "το ζήτημα κάθε νύχτα ξεμπαρκάρει στις ακτές μας". Κοινώς, λύσ' τε το το αναθεματισμένο, σαν πολλοί είναι οι πρόσφυγες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ