Τρίτη 12 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Ενταση λόγω κενού εξουσίας και ιδιωτικοποιήσεων

ΠΟΡΤ - Ο - ΠΡΕΝΣ.-

Διαδηλώσεις προκάλεσε χτες στο κέντρο του Πορτ - Ο - Πρενς η από καιρό διαμάχη ανάμεσα στον Πρόεδρο της Αϊτής, Ρενέ Πρεβάλ, και την πλειοψηφία των δυνάμεων του Κοινοβουλίου που αρνούνται να εγκρίνουν την τοποθέτηση του υποψήφιου πρωθυπουργού, Ζακ - Εντουάρ Αλέξις.

Εκατοντάδες διαδηλωτές έστησαν πύρινα οδοφράγματα και πετροβόλησαν οχήματα σε κεντρικούς δρόμους του Πορτ - Ο - Πρενς. Πολλοί από τους διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση βουλευτών. Μετά την κατασταλτική επέμβαση των αστυνομικών, οι διαδηλώσεις διαλύθηκαν, αλλά πολλά μαγαζιά, επιχειρήσεις και σχολεία έκλεισαν από το φόβο όξυνσης των επεισοδίων.

Νωρίτερα, οργίαζαν οι φήμες ότι ο Πρόεδρος Πρεβάλ θα προχωρούσε σε διάλυση του Κοινοβουλίου. Μάλιστα, σε διάγγελμα που ανάγνωσε την περασμένη Κυριακή ο Πρεβάλ ζήτησε από το λαό της χώρας του να "παραμείνει ήρεμος ενόψει μίας νέας δοκιμασίας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους νόμων".

Οι τελευταίες εκλογές έγιναν το 1997, μη καταφέρνοντας ωστόσο να αναδείξουν κυβέρνηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρατείνεται έως σήμερα το κενό εξουσίας. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν πρόσφατα το Κοινοβούλιο ενέκρινε την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων που προκάλεσαν τις απολύσεις τουλάχιστον 5.000 ατόμων. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις πολιτών που τάσσονται υπέρ της προκήρυξης νέων εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ