Τρίτη 12 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
Αντιπερισπασμός με "35ωρο" - μαϊμού

Με σκόπιμα ασαφείς διατυπώσεις, που στην ουσία υπονομεύουν το αίτημα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απευθύνεται στις εργοδοτικές οργανώσεις και ζητά την έναρξη... διαπραγματεύσεων

Την εφαρμογή της... "35ωρης εβδομαδιαίας απασχόλησης" έχει σαν αντικείμενο η εξώδικη πρόσκληση της ΓΣΕΕ,που στάλθηκε χτες προς τις εργοδοτικές οργανώσεις,ώστε να αρχίσουν σχετικές διαπραγματεύσεις το πρώτο 10ήμερο του Φλεβάρη.Η σκόπιμα αόριστη αναφορά της πρόσκλησης της ΓΣΕΕ, για "35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών" - χωρίς να προσδιορίζεται ο ημερήσιος χρόνος εργασίας στα πλαίσια της πενθήμερης εβδομάδας - ουσιαστικά ακυρώνει το ίδιο το αίτημα. Πολύ περισσότερο που την ίδια ώρα ο νόμος 2639/98 - ο πρόσφατα ψηφισμένος αντεργατικός νόμος για τις εργασιακές σχέσεις, με τις ευλογίες ουσιαστικά της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ - προβλέπει τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας" και την κατάργηση ουσιαστικά του 8ωρου.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με τη διατύπωση - "σούπα", δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα στους εργοδότες να προωθήσουν την παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας, με την εφαρμογή των αντεργατικών διατάξεων, καθώς καλεί σε διαπραγματεύσεις, με διάχυτη τη... φιλοσοφία του "κοινωνικού διαλόγου", χωρίς βεβαίως να δημιουργεί αγωνιστικές προϋποθέσεις διεκδίκησης. Επιπλέον, η ΓΣΕΕ καλεί σε μια συμφωνία το πρώτο εξάμηνο του 1999, που θα αφορά "την επιλογή κλάδων, τόπων ή επιχειρήσεων, όπου είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε άμεση εφαρμογή ή ακόμη και τη συμφωνία σ' ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή γενικευμένη εφαρμογή του".

Από την άλλη πλευρά, οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα έχουν προτείνει από την πρώτη στιγμή τη νομοθετική κατοχύρωση και άμεση εφαρμογή γενικευμένα του 35ωρου - 5νθήμερου - 7ωρου με αύξηση αποδοχών και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.Η θέση αυτή έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αναφέρεται ότι έχει συσταθεί διαπραγματευτική ομάδα, στην οποία - να σημειωθεί - δε συμμετέχει η ΔΑΣ.Στο κείμενο της πρόσκλησης, αναφέρεται ότι "οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδιαίτερα στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία, έχουν καταστήσει σαφές ότι η μείωση του χρόνου εργασίας δεν είναι απλώς μια εφικτή πολιτική, αλλά είναι επιπλέον μια αναγκαία πολιτική". Εκφράζεται ακόμη η πεποίθηση ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες εφαρμογής του 35ωρου και ότι θα έχει οφέλη και για τις επιχειρήσεις. Προκειμένου, μάλιστα, να δώσει κάποιο "κίνητρο" στους εργοδότες, η ΓΣΕΕ προτείνει τη μεταφορά δημόσιων πόρων προς τις επιχειρήσεις για να μειωθεί το κόστος!

Ο αν. γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Α. Καλύβης (στέλεχος του ΣΥΝ), υιοθετώντας την αόριστη και ακυρωτική διατύπωση του αιτήματος, σημειώνει, κατά τα άλλα, σε δήλωσή του ότι το 35ωρο "είναι κεντρικό και στρατηγικής σημασίας ζήτημα και ότι απαιτείται αγωνιστικός προσανατολισμός των συνδικάτων και συσπείρωση κοινωνικών παραγόντων και κοινωνικών στρωμάτων για την εφαρμογή του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ