Τρίτη 12 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΟΧΙ στην αύξηση του συντελεστή δόμησης

Στις πυκνοδομημένες περιοχές δεν μπορεί να επέλθει αύξηση του συντελεστή δόμησης, ακόμη και στις περιπτώσεις που προσφέρεται ως αντιστάθμισμα επιπλέον κοινόχρηστος χώρος, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, αν και προσφερόταν επιπλέον κοινόχρηστος χώρος, συνολικού εμβαδού 18.500 τετραγωνικών μέτρων. Ο κοινόχρηστος χώρος παραχωρούνταν ως αντιστάθμισμα στην επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος που θα επέρχονταν με την επιπλέον δόμηση επιφάνειας 10.000 τ.μ.

Με το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα γινόταν προσπάθεια στην περιοχή των Κάτω Πατησίων της Αθήνας να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης από 1,2 σε 2, προκειμένου να αυξηθεί το ύψος του κτιρίου σε 18 μέτρα και να αυξηθεί η δομήσιμη επιφάνεια κατά 10.000 τ.μ.

Η απόφαση του δικαστηρίου θεωρεί συνταγματικά ανεπίτρεπτη την επιπλέον επιβάρυνση των πυκνοκατοικημένων περιοχών και ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για τη σταδιακή αποκατάσταση του βεβαρημένου περιβάλλοντος της Αττικής και άλλων μεγάλων πόλεων. Παράλληλα, δίνει το μήνυμα στους αρμόδιους φορείς του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι στο μέλλον δε θα δεχτεί Προεδρικά Διατάγματα με τα οποία θα επιχειρείται η αύξηση του συντελεστή δόμησης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, με τη δικαιολογία ότι παραχωρείται επιπλέον κοινόχρηστος χώρος ως αντιστάθμισμα για την αύξηση του συντελεστή δόμησης.

Σύμφωνα με το Ε Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο Μ. Δεκλερής), θα πρέπει όχι μόνο να αυξηθούν οι κοινόχρηστοι χώροι, αλλά και να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ