Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση εκκαθάρισης

Ο εργαζόμενος δικαιούται κανονικά αποζημίωση, αν η εταιρία στην οποία εργαζόταν τεθεί υπό εκκαθάριση, καθώς θεωρείται ότι η σχέση εργασίας διαλύθηκε αυτοδικαίως. Τη σημαντική αυτή απόφαση πήρε ο Αρειος Πάγος και αναίρεσε έτσι απόφαση του Εφετείου Αθήνας με την οποία είχε απορριφτεί αίτηση εργαζόμενου, ο οποίος ζητούσε αποζημίωση λόγω αυτοδίκαιης λύσης της σύμβασής του, επειδή η επιχείρηση στην οποία εργαζόταν τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Η υπόθεση αφορά εργαζόμενο, ο οποίος εργαζόταν για τρία χρόνια σε επιχείρηση και η σύμβαση λύθηκε αυτοδικαίως με την εκκαθάριση της εταιρίας, ύστερα από απόφαση του Εφετείου. Τώρα, η υπόθεση θα ξανακριθεί και πάλι στο Εφετείο για να προσδιοριστεί το ύψος της αποζημίωσης.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι σε περιπτώσεις που η επιχείρηση τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του Εφετείου, η λύση της σύμβασης επέρχεται αυτοδικαίως, χωρίς καταγγελία και δεν απορρέει από τη βούληση του εργαζόμενου.

Ο Αρειος Πάγος ερμηνεύοντας το νόμο 1892/1990 - με τον οποίο ορίζονται τα σχετικά με τις εκκαθαρίσεις των επιχειρήσεων - έκρινε ότι δικαιούται ο εργαζόμενος αποζημίωση κατ' ανάλογη εφαρμογή των εργασιακών νόμων 2112/1920 και 3198/1955. Δηλαδή, θα πρέπει να χορηγούνται στον εργαζόμενο τα αναγκαία μέσα προς συντήρηση μέχρι να βρει καινούρια δουλιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ