Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Αρχίζουν οι δίκες

Χίλιες ογδόντα μέρες αγώνα συμπλήρωσαν οι κάτοικοι που αντιστέκονται στα καταστροφικά σχέδια της TVX

Στα δικαστήρια θα βρίσκονται κάθε βδομάδα από τώρα και μέχρι το Μάη οι κάτοικοι των κοινοτήτων του Στρυμονικού κόλπου που εμπόδισαν με τον αγώνα τους την υλοποίηση μιας καταστροφικής για την περιοχή επένδυσης, αυτής της μεταλλουργίας χρυσού.

Χτες στο Εφετείο Θεσσαλονίκης ήταν να εκδικαστεί η έφεση που άσκησαν κατά της πρωτόδικης απόφασης οι τρεις πρόεδροι των τότε κοινοτήτων, Ολυμπιάδας, Βαρβάρας και Ασπροβάλτας οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε 15μηνη φυλάκιση για τις κινητοποιήσεις ενάντια στην πολυεθνική TVX τον Οκτώβρη του 1996. Η εκδίκαση της έφεσης αναβλήθηκε, όμως μέχρι τον Μάη εκκρεμούν πολλές δίκες σε βάρος των αγωνιζόμενων κατοίκων που εδώ και 1.080 μέρες συνεχίζουν την πάλη τους κόντρα στην καταστροφική και σκανδαλώδη επένδυση. Μόνο μέσα στο Γενάρη υπάρχουν προγραμματισμένες τρεις δίκες στο Μονομελές και στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου, στις 15, στις 21 και στις 28 όπου στο εδώλιο θα καθίσουν 41 άτομα.

Επί 1.080 μέρες οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας βρίσκονται στο φυλάκιο προκειμένου να εμποδίσουν τυχόν κίνηση της εταιρίας που έρχεται σε αντίθεση με τα συμφωνημένα. Στο μεταξύ αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της, η "TVX Ελλάς ΑΕ", θυγατρική της TVX GOLD, επανήλθε το τελευταίο διάστημα με νέα πρόταση για τον τρόπο επεξεργασίας των κοιτασμάτων. Κάνει λόγο για βακτηριδιακή μέθοδο, η οποία όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων του νεοσύστατου Δήμου Σταγείρων - Ακάνθου, Τόλης Παπαγεωργίου,βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο: "Οι επιστήμονες λένε πως οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της θα είναι καταστροφικές για το περιβάλλον. Αλλά και μόνο η αναφορά πως στην ύπαιθρο θα πέφτουν εκατομμύρια τόνοι απόβλητα με βακτηρίδια, αρκεί να πληγεί οριστικά η τουριστική κίνηση στο Νομό Χαλκιδικής αλλά και στις παρακείμενες τουριστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης".

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ολυμπιάδας Νίκος Μήτσιου, με αφορμή τις δίκες που ξεκινούν, δήλωσε κατηγορηματικά: "Δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μας. Η επιχείρηση εάν θέλει ας λειτουργήσει τα μεταλλεία όπως χρόνια τώρα δουλεύουν. Δε θα επιτρέψουμε όμως, να λειτουργήσει η μεταλλουργία χρυσού εκτός και αν βρουν περιοχή για την επεξεργασία των κοιτασμάτων και την απόθεση των αποβλήτων με συναίνεση των κατοίκων. Κάτι που δε διαφαίνεται, αφού με αποφάσεις πλέον οι δήμοι αρνούνται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο". Τέλος με βάση και τα νέα οικονομικά στοιχεία που έρχονται στο φως για τη μητρική TVX, ο Ν. Μήτσιου τολμά να προβλέψει πως τελικά η επένδυση δε θα γίνει και η εταιρία θα τεθεί σε εκκαθάριση. Γι' αυτό καλεί την κυβέρνηση να βρει διεξόδους για τους εργαζόμενους που απασχολεί η TVX στο νομό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασύδοτη συνεχίζει η TVX (2001-09-28 00:00:00.0)
Εξοντωτικές ποινές για χάρη της TVX (1999-03-23 00:00:00.0)
Χίλιες μέρες κόντρα στα αρπαχτικά (1999-01-01 00:00:00.0)
Δεν υποκύπτουν στην κυβερνητική τρομοκρατία (1997-10-21 00:00:00.0)
Η αλήθεια για το σκάνδαλο της Ολυμπιάδας (1997-09-25 00:00:00.0)
Τα ξεπούλησαν 1.500% φθηνότερα! (1997-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ