Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Απέρριψε την προσφυγή του ΤΕΒΕ

Αφορούσε τα κονδύλια για την κάλυψη της περίθαλψης απ' το ΙΚΑ

Απορρίφτηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή (αίτηση αναστολής) του ΤΕΒΕ που ζητούσε την αναστολή δύο αποφάσεων του υπουργού Εργασίας με τις οποίες καθορίζονταν τα ποσοστά συμμετοχής του Ταμείου των Βιοτεχνών στις δαπάνες περίθαλψης των συνταξιούχων του από το ΙΚΑ. Η δικάσιμος επί της κύριας προσφυγής προσδιορίστηκε για τις 25 - 1 - 1999.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του νόμου 2163/1993, οι φορείς που ασφαλίζονται στον κλάδο ασφάλισης Ασθένειας και Μητρότητας του ΙΚΑ, οφείλουν να αποδίδουν ποσοστό επί των εσόδων τους στο ΙΚΑ, ως συμμετοχή στη δαπάνη νοσηλείας των συνταξιούχων. Το ποσοστό αυτό καθορίζεται κάθε φορά με υπουργική υπόφαση.

Για το 1996 και 1997 με υπουργικές αποφάσεις καθορίστηκε για το ΤΕΒΕ το ποσό των 3,6 και 9,4 δισ. δραχμών αντίστοιχα. Στην προσφυγή του το ΤΕΒΕ υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι υπουργικές αποφάσεις θα επέλθει ανεπανόρθωτη βλάβη και θα έχει ως αποτέλεσμα τη διατάραξη του προϋπολογισμού του. Επίσης, θα δημιουργήσει προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων αναπηρίας και γήρατος των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ και στην παροχή περίθαλψης στους ασφαλισμένους του, καθώς και αδυναμία καταβολής των αποδοχών των υπαλλήλων του, στα μισθώματα των γραφείων κλπ.

Ωστόσο, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με την υπ' αριθμό 5/1999 απόφασή του απέρριψε την αίτηση αναστολής του ΤΕΒΕ. Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι για το 1996 οι ισχυρισμοί του ΤΕΒΕ είναι αναπόδεικτοι και αόριστοι. Αντίθετα, για το 1997 - στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται - ότι τα στοιχεία για λογιστικό έλλειμμα που επικαλείται το Ταμείο, ύψους 6,9 δισ. δραχμών δεν αποδεικνύουν πως το ΤΕΒΕ αδυνατεί να καταβάλει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές παροχές και να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ