Παρασκευή 15 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΤΑ
Δυναμική απάντηση στην κυβερνητική τρομοκρατία

Την πιο δυναμική απάντηση στις φασιστικές μεθόδους της κυβέρνησης έδωσαν χτες χιλιάδες μαθητές της Αρτας, οι οποίοι περπατώντας επί τρεις ώρες στους δρόμους της πόλης έστειλαν προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα: "Η τρομοκρατία δε θα περάσει"! Τα προχτεσινά γεγονότα - επέμβαση της Αστυνομίας, της Εισαγγελίας και της Πυροσβεστικής στα σχολεία της πόλης - σε συνδυασμό με τα ανικανοποίητα μέχρι σήμερα αιτήματα των μαθητών, "πυροδότησαν" το κλίμα και πείσμωσαν ακόμα περισσότερο τους μαθητές της Αρτας, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα έως την τελική δικαίωσή του. Ηδη σήμερα πραγματοποιούν νέα πορεία διαμαρτυρίας - στα πλαίσια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου - στις 10 π.μ., η οποία θα ξεκινήσει και πάλι από το 1ο Λύκειο.

Η αποφασιστικότητα των μαθητών της Αρτας να συνεχίσουν μαζικά τον αγώνα τους, φαίνεται και απ' την εικόνα που επικρατεί στα σχολεία της πόλης. Πάνω από τα μισά γυμνάσια και λύκεια συνεχίζουν να βρίσκονται υπό κατάληψη, ενώ στα υπόλοιπα γίνεται συνεχής αποχή από τα μαθήματα.

"Η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοί της είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι με την τρομοκρατία θα τσακίσουν το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών, την αγωνιστική τους πορεία. Ανώτερος εισαγγελέας είναι η νεολαία και ο λαός",επισημαίνει ο Λάμπρος Νάσης,πρόεδρος του 15μελούς του Β Λυκείου Αρτας, ο οποίος μάλιστα - όπως καταγγέλλει ο ίδιος - δέχεται τις τελευταίες μέρες απειλητικά τηλεφωνήματα.

Η χτεσινή πορεία των μαθητών της Αρτας ξεκίνησε στις 9.15 π.μ. από το1ο Λύκειο, και παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες! Οι μαθητές θέλησαν με τον τρόπο αυτό να κάνουν ακόμα μια φορά γνωστά στο λαό της πόλης τα αιτήματα για τα οποία αγωνίζονται, αλλά και να καταγγείλουν την προχτεσινή ακραία, φασιστικής έμπνευσης, επέμβαση στα σχολεία της Αρτας. Η πορεία πέρασε από την Εισαγγελία Αρτας, απ' τη Νομαρχία - όπου και επιδόθηκε ψήφισμα στον νομάρχη, Λάμπρο Ρίζο - αλλά και από την Επιθεώρηση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα μια άλλη ομάδα μαθητών έκλεισε συμβολικά, από τις 10 π.μ. έως τις 10.30 π.μ., την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων.

Για τις μαθητικές κινητοποιήσεις στην Αρτα μίλησε στο "Ρ" και ο Στράτος Καλλώνης,πρόεδρος του 15μελούς του 1ου Λυκείου: "Το θέμα των μαθητικών κινητοποιήσεων και της εισβολής της Εισαγγελίας, της Ασφάλειας, της Πυροσβεστικής και του προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα σχολεία της Αρτας δεν είναι θέμα ούτε των μαθητών, ούτε στενά θέμα παιδείας. Είναι συνέχεια των εξοντωτικών ποινών που επιβλήθηκαν στους αγρότες της Αρτας (δημεύσεις περιουσιών και βαριές ποινές). Είναι συνέχεια στο έργο της κυβέρνησης για τσάκισμα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Γι' αυτό και η σημερινή (σ.σ.: χτεσινή) απάντηση στην τρομοκρατία είναι θέμα όχι μόνο της νεολαίας αλλά ολόκληρου του αρτινού λαού".

Ανακοίνωση για τη χτεσινή κινητοποίηση - απάντηση των μαθητών στο κλίμα τρομοκρατίας, εξέδωσε το ΝΣ Αρτας της ΚΝΕ, που τονίζει πως με την πορεία αυτή έπεσαν στο κενό οι δηλώσεις της κυβέρνησης για μειοψηφίες και υποκινητές. "Οι μαθητές δηλώνουν και αποδεικνύουν με αυτόν τον τρόπο ότι ο μόνος υποκινητής τους είναι η αντιλαϊκή πολιτική και ειδικότερα τα τεράστια προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

  • Οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αρτας καταγγέλλουν την πλειοψηφία του ΔΣ που αποτελείται από συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού - και ιδιαίτερα τον πρόεδρο του συνδικάτου κ. Βαρέλη, γνωστό στέλεχος του ΣΥΝ - για την άρνησή τους να συμπαρασταθούν στα δίκαια αιτήματα των μαθητών για την κατάργηση του Ν. 2525/97 και να καταδικάσουν την τρομοκρατία που εξαπέλυσε η κυβέρνηση μέσω των εισαγγελέων.

Οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ συμπαραστέκονται στους αγωνιζόμενους μαθητές και καταδικάζουν την τρομοκρατία.

Στα Γιάννενα

Στα Γιάννενα, με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Ακαδημία και πορεία στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων με κατάληξη τη νομαρχία, απαντούν οι μαθητές στα κρούσματα αυταρχισμού και τρομοκρατίας που σημειώθηκαν χτες και προχτές σε σχολεία του Νομού, από "αγανακτισμένους" γονείς και οδηγούς.Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Ιωαννίνων καλεί όλους τους μαθητές του Νομού, να δώσουν την καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους που προσπαθούν με κάθε μέσο να υπονομεύσουν και να δυσφημίσουν τους αγώνες τους και να πάρουν μαζικά μέρος στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που αποφασίστηκε στην Πανελλαδική Συνάντηση Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων και έγινε αποδεκτό από όλους τους μαθητές. Στα Γιάννενα, 9 Λύκεια τελούν υπό κατάληψη, στα οποία φοιτά το 95% των μαθητών στο νομό.

Στο Αγρίνιο

Καταλήψεις άρχισαν και οι μαθητές του Αγρινίου. Χτες αποφάσισαν κατάληψη με συντριπτική πλειοψηφία οι μαθητές του 1ου ΤΕΛ Αγρινίου,ενώ προχτές είχαν αποφασίσει κατάληψη και οι μαθητές του Πολυκλαδικού και του 1ου Λυκείου.Οι μαθητές του 1ου ΤΕΛ συνδυάζουν την κινητοποίηση κατά του νόμου Αρσένη με τα αιτήματα για λύση προβλημάτων που τους βασανίζουν εδώ και καιρό. Απέναντι απ' το σχολείο βρίσκεται μια αποθήκη για τριφύλλια και δεν μπαίνουν ειδικά φίλτρα για να μη μυρίζουν. Επιπλέον σε κάθε βροχή το σχολείο πλημμυρίζει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμικές μαθητικές κινητοποιήσεις για λήψη μέτρων στα σχολεία (2020-09-22 00:00:00.0)
Απαιτούν δημοκρατία στα σχολεία (2002-12-04 00:00:00.0)
Στους δρόμους αύριο τα μαθητικά «ποτάμια» (1999-12-15 00:00:00.0)
«Το στόμα δε θα κλείσουν της νεολαίας» (1999-12-09 00:00:00.0)
Μηνύματα αγώνα από παντού (1999-01-29 00:00:00.0)
Με νέο αέρα μπροστά στους νέους αγώνες (1998-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ