Παρασκευή 15 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πειραματόζωα της ΟΝΕ

Καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση στα πλαίσια της σκληρής οικονομικής λιτότητας στο χώρο της υγείας προχωρεί στην προμήθεια υλικών αιμοκάθαρσης χαμηλού κόστους που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους

"Η υγεία, όπως τα πάντα, έχει υποβαθμιστεί. Είκοσι χρόνια καμία ευαισθησία δεν είδαμε από την πολιτεία. Σταυρωνόμαστε κάθε μέρα, η ζωή μας κινδυνεύει".

Αυτή η κραυγή αγωνίας ακούστηκε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη από τους εκπροσώπους των νεφροπαθών. Οπως τόνισε ο Ε. Σχίζας,πρόεδρος των Νεφροπαθών Βόρειας Ελλάδας, η κυβέρνηση στα πλαίσια της σκληρής οικονομικής λιτότητας στο χώρο της υγείας προχωρεί στην προμήθεια υλικών αιμοκάθαρσης χαμηλού κόστους, τα οποία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τους νεφροπαθείς. Συγκεκριμένα το υπουργείο Εμπορίου σε πρόσφατο διαγωνισμό βάζει στην πρώτη σειρά για προμήθεια τη μεμβράνη Κουπροφάνη (φίλτρο), η οποία δεν είναι αποδεκτή από τους άρρωστους για αιμοκάθαρση, καθώς κατά τους νεφρολόγους η μεμβράνη αυτή ενοχοποιείται για 20% των θανάτων το χρόνο, έναντι 5-7% των βιοσυμβατών μεμβρανών. Επίσης προκαλεί πολλές λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν τον ασθενή στο θάνατο.

Οι εκπρόσωποι των νεφροπαθών της Βόρειας Ελλάδας δήλωσαν ήδη σ' όλους τους αρμόδιους ότι δε θα δεχτούν να χρησιμοποιείται στους ασθενείς νεφροπαθείς αυτό το φίλτρο. "Θα αντιδράσουμε με τους δικούς μας τρόπους, έτσι ώστε σε καμία μονάδα Τεχνητού Νεφρού να μη χρησιμοποιείται. Δε θα διαθέσουμε τη σάρκα μας για αιμοκάθαρση κατανάλωσης αναλώσιμου υλικού, αλλά μόνο για να ζήσουμε. Θέλουμε ο νεφρολόγος να αποφασίζει ποιο φίλτρο - μεμβράνη ταιριάζει στον κάθε νεφροπαθή, το φίλτρο είναι ένα είδος φαρμάκου που ο γιατρός θα πρέπει να το διαθέτει κατά τη δική του αγωγή", σημείωσε ο Ε. Σχιζάς.

Οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού υπολείπονται σε μηχανήματα νέας τεχνολογίας, τονίστηκε ακόμα στη συνέντευξη. Αν ο νεφροπαθής ακολουθεί τη σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να διπλασιάσει και τριπλασιάσει το μέσο όρο ζωής του, αλλά και να έχει και καλή ποιότητα ζωής. Ολα τα κρεβάτια για νεφροπαθείς στη Θεσσαλονίκη είναι κατειλημμένα. Η πολιτεία έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους τους νεφροπαθείς που είναι σε καροτσάκια. Η κατηγορία αυτή των ασθενών περιμένει 3-4 ώρες το ΕΚΑΒ για να τους μεταφέρει στα νοσοκομεία. Το ΙΚΑ πληρώνει περίπου 5 εκατ. το χρόνο για μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από την επαρχία. Παρ' όλα αυτά δεν αναβαθμίζονται οι περιφερειακές μονάδες Τεχνητού Νεφρού για να σταματήσει αυτή η ταλαιπωρία των ασθενών από πόλεις της Μακεδονίας και να μειωθεί σημαντικά το κόστος. Τα πορίσματα των συνεδρίων που κατά καιρούς διοργανώνουν οι νεφρολόγοι δεν εφαρμόζονται.

"Φοβόμαστε ότι συνέχεια θα πηγαίνουμε στη μείωση του κόστους και στην υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που μας παρέχονται. Είμαστε αποφασισμένοι πέρα από τις άλλες κινητοποιήσεις να φτάσουμε και σε δικαστικό αγώνα", κατέληξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Βόρειας Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ