Παρασκευή 15 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνισμός της Μαύρης Θάλασσας

Η στήριξη του ελληνισμού των παρευξείνιων περιοχών αποτελεί το βασικό άξονα των δραστηριοτήτων του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας,που έχει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό το πλαίσιο φροντίζει για τη διάσωση υλικού που τεκμηριώνει ιστορικά την ελληνική παρουσία στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, διοργανώνει εκθέσεις και αναζητά τρόπους διαρκούς παρουσίας στον ελληνισμό αυτών των περιοχών, δίχως να υποκαθιστά τους αρμόδιους φορείς.

Πρόσφατα το Κέντρο Μελέτης, ανταποκρινόμενο σε αίτημα των ελληνικών κοινοτήτων, εξέδωσε ένα εγχειρίδιο στήριξης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης,το οποίο περιέχει τον πρώτο κατάλογο βιβλίων για τη συγκρότηση βασικών βιβλιοθηκών. Στην έκδοση περιλαμβάνονται εκατοντάδες τίτλοι ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας και αποδείχτηκε πολύτιμη η συνεργασία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Ως προς τα κριτήρια επιλογής ο καθηγητής Φιλολογίας Δ. Ιακώβ σημειώνει ότι "κρίθηκε απαραίτητο η επιλογή να έχει πολιτισμικό, γλωσσικό και λογοτεχνικό προσανατολισμό. Για το σκοπό αυτό επιλέχθηκαν κείμενα που παρουσιάζουν ελάχιστες δυσκολίες κατανόησης και έχουν παιγνιώδη μορφή, παραμύθια και διηγήματα ή μυθιστορήματα για παιδιά σχολικής ηλικίας, καθώς και εισαγωγές ή μελέτες που θα βοηθήσουν το δάσκαλο".

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο παρουσίασε ένα πλούσιο υλικό, αντικείμενο δουλιάς δύο χρόνων, που περιλαμβάνει εκατοντάδες χειρόγραφα των δύο τελευταίων αιώνων, 1.200 βιβλία, φωτογραφίες εποχής, εφημερίδες και οπτικοακουστικό υλικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ