Σάββατο 16 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΤΕΣ "ΜΟΜΦΗ" ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

"Βούλιαξε" η Αθήνα! Η "μειοψηφία", όπως αποκαλεί τους μαθητές η κυβέρνηση, αποδείχτηκαν δεκάδες χιλιάδες! "Εδώ είναι 50.000 άνθρωποι" (!), ακούσαμε να φωνάζει, κρατώντας τον ασύρματο στο χέρι, ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, χτες, για να μεταφέρει - προφανώς - στους ανωτέρους του μια εικόνα από τους δρόμους της πρωτεύουσας. Την ίδια ώρα, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί διέκοπταν και ανέτρεπαν την κανονική ροή του προγράμματός τους, για να μεταδώσουν ότι "πλέον ο όγκος και ο παλμός της σημερινής (σ. σ.: χτεσινής) διαδήλωσης δημιουργεί νέα δεδομένα"! Μέχρι και η κρατική ΝΕΤ δεν μπόρεσε να αποκρύψει ότι "πρόκειται για μια μεγαλειώδη συγκέντρωση"! Ακόμα και το γεγονός ότι ορισμένοι το μόνο που είδαν από την κινητοποίηση ήταν οι μολότοφ και το πλάνο με τον άνδρα των ΜΑΤ που τη δέχτηκε (σκηνή που ο ΣΚΑΪ, εξειδικευμένος σε θέματα τύπου Σορίν Ματέι, την έδειχνε και την ξανάδειχνε επί ώρες σε μια απονενοημένη - τελικά - προσπάθεια συκοφάντησης των μαθητών), αποκαλύπτει ότι αυτό που έγινε χτες στην Αθήνα, η κάθοδος του λαού στους δρόμους, κατέκτησε επάξια μια θέση δίπλα στις λαμπρότερες στιγμές εκδήλωσης του λαϊκού κινήματος σε αυτή τη χώρα.

***

Αλλά δεν ήταν μόνο η Αθήνα. Ολη η Ελλάδα σείστηκε. Στη Θεσσαλία, οι πρωτεύουσες των νομών πλημμύρισαν από 15.000 ανθρώπους! Στην Αρτα και στα Γιάννινα, όσοι οργάνωσαν τις αυτοκινητοπομπές από τζιπ, περιπολικά και οχήματα της Πυροσβεστικής (!), για να συνοδεύσουν τις προηγούμενες μέρες τους εισαγγελείς κατά την εισβολή τους στα σχολεία, πήραν απάντηση από 7.000 ανθρώπους και πλέον! Τα ίδια στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στην Καβάλα, στο Ηράκλειο, στην Πάτρα!

Η Ελλάδα της νιότης, της περηφάνιας, της αξιοπρέπειας, του αγώνα, της άρνησης να μετατραπεί σε μια κοινωνία ραγιάδων, αναλφάβητων και "απασχολήσιμων", έστειλε το δικό της μήνυμα προς τους 4 τοίχους της Βουλής. Οι μαθητές, οι καθηγητές, οι γονείς αψήφησαν την τρομοκρατία, αψήφησαν την καταστολή, αψήφησαν τον αυταρχισμό, αψήφησαν την κυβερνητική αδιαλλαξία και το χαφιεδισμό και "ψήφισαν"! Η "μομφή" απέναντι στην κυβέρνηση, στην πολιτική της και στον υπουργό Παιδείας, είναι τόσο ευδιάκριτη, που καμιά καλπονοθευτική, αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πλειοψηφία, όπως κι αν εκφραστεί σήμερα το βράδυ στη Βουλή, δεν μπορεί να ανατρέψει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι μια: Από το "κάτσε καλά Γεράσιμε", όλοι στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι, τώρα πλέον, βρίσκονται σε πολύ πιο δυσχερή θέση. Βρίσκονται στη φάση του "κρύψου καλά Γεράσιμε"... Βρίσκονται, ό,τι και να γίνει από εδώ και πέρα, με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο. Οι 16άρηδες τους έστειλαν "αδιάβαστους" και "ανεξεταστέους" να φλερτάρουν με τους όμοιους τους, αφού - όπως έγραφε η ανοιχτή επιστολή των μαθητών προς τον Γερ. Αρσένη που δημοσιεύτηκε προχτές στον Τύπο - "ο σκουπιδοτενεκές της ιστορίας δεν έχει γεμίσει ακόμα"!

***

Οι μαθητές χτες έδωσαν ένα καλό μάθημα στην κυβέρνηση. Ηταν μάθημα "ήττας" μιας πολιτικής που θέτει στο περιθώριο τον άνθρωπο, τις ανάγκες του και τα όνειρά του. Ηταν μάθημα "νίκης" που μπορεί και πρέπει να πετύχει το λαϊκό κίνημα, αρκεί να μην επαναπαυθεί στις δάφνες της χτεσινής "μάχης". Αρκεί να διδαχτεί και το ίδιο από τους αγώνες του και να μετατρέψει το χτεσινό ξέσπασμα στο χώρο της Παιδείας σε αφετηρία για νέους, μεγαλύτερους, πιο οργανωμένους και - τελεσίδικα - νικηφόρους αγώνες.

Πρώτα και κύρια αυτό που πλέον προκύπτει με επιτακτικό τρόπο είναι να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς η συγκρότηση ενός πλατιού, παλλαϊκού μετώπου πάλης, που θα καταστήσει κάθε μετερίζι λαϊκής διεκδίκησης σε δική του υπόθεση. Ακόμα περισσότερο τώρα είναι σαφές πως ο αγώνας των μαθητών δεν είναι μόνο δική τους υπόθεση. Είναι υπόθεση όλων των εργαζόμενων, καθώς η απόφαση που θα πάρει στην αυριανή του συνεδρίαση το Συντονιστικό των 16άρηδων, είναι και πρέπει να είναι και δική τους απόφαση. Παράλληλα, η μαζική συμμετοχή τους στο παλλαϊκό, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που διοργανώνουν την Τρίτη στην Αθήνα τα εργατικά σωματεία και η ΟΛΜΕ, είναι το επόμενο αποφασιστικό "παρών" για την ανατροπή του αντιεκπαιδευτικού νόμου.

***

Ο "κανόνας" της συστράτευσης, της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης ισχύει παντού. Ο αγώνας των αγροτών δεν αφορά μόνο τους ξωμάχους. Είναι υπόθεση και των εργατών, και των μαθητών, και των επαγγελματοβιοτεχνών, που η στάση τους στο πλευρό της Πανθεσσαλικής και των κινητοποιήσεων που αυτή εξαγγέλλει, είναι προϋπόθεση για να γίνει καλύτερο το αύριο για όλους.

Ο αγώνας των συνταξιούχων, που, επίσης, την Τρίτη κατεβαίνουν στην Αθήνα σε ένα πανελλαδικό συλλαλητήριο οργής απέναντι σε μια πολιτική που δε σέβεται ούτε γεράματα, ούτε κόπους, είναι υπόθεση όλης της περήφανης Ελλάδας.

Ναι, λοιπόν. Η Αθήνα, όλη η χώρα, πρέπει να "βουλιάξει" ξανά και ξανά από την κάθοδο του λαού στους δρόμους. Μέχρι η αντίσταση να γίνει αντεπίθεση και η αντεπίθεση νίκη των λαϊκών στρωμάτων. Για να υποστεί η κυβέρνηση και όλα τα νεοφιλελεύθερα "κεντρο-αριστερο-δέξια" παρακλάδια της αυτό που ταιριάζει στην πολιτική της. Τη "μομφή", την καταδίκη και την ανατροπή της.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η "μομφή" απέναντι στην κυβέρνηση, στην πολιτική της και στον υπουργό Παιδείας, είναι τόσο ευδιάκριτη, που καμιά καλπονοθευτική, αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πλειοψηφία, δεν μπορεί να ανατρέψει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι μια: Από το "κάτσε καλά Γεράσιμε", όλοι στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι, τώρα πλέον, βρίσκονται σε πολύ πιο δυσχερή θέση. Βρίσκονται στη φάση του "κρύψου καλά Γεράσιμε"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ