Σάββατο 16 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Εντείνονται οι προτάσεις για τις επιθεωρήσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Σχετική ηρεμία επικράτησε, χτες, στον Περσικό Κόλπο καθώς καμία εμπλοκή δε σημειώθηκε ανάμεσα στα αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη, που περιπολούν στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, και στις ιρακινές αντιαεροπορικές συστοιχίες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Αντίθετα, πυρετός επικρατούσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας καθώς το ένα μετά το άλλο τα μέλη του, ακολουθώντας το παράδειγμα του Παρισιού, παρουσιάζουν την πρότασή τους για την άρση του αδιεξόδου που έχει παρουσιαστεί στη λειτουργία της UNSCOM, σε μια σαφή προσπάθεια καθείς να ικανοποιήσει τα δικά του συμφέροντα. Πάντως, προς στιγμήν η Βαγδάτη δε δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί καμία πρόταση.

Τη δική της πρόταση παρουσίασε, χτες, στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας η Μόσχα, μετά την ολοήμερη συζήτηση και τα σχόλια που προκάλεσε η γαλλική πρωτοβουλία. Μετά το Παρίσι, που πρότεινε την άρση των οικονομικών κυρώσεων και την επιβολή ενός νέου συστήματος ελέγχου στο ιρακινό οπλοστάσιο, η Μόσχα φέρεται να προτείνει, επίσης, την πλήρη άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ μετά από την κατάθεση μιας τελευταίας έκθεσης σχετικής με το ιρακινό οπλοστάσιο. Για να ξεπεράσει το σκόπελο της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού (UNSCOM), την οποία χαρακτηρίζει ανεπαρκή, υπό τις διαμορφωθείσες συνθήκες μετά τους βομβαρδισμούς, να επιτελέσει το έργο της, η Μόσχα προτείνει τον τελικό έλεγχο του χημικού ιρακινού οπλοστασίου να αναλάβει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, που εδρεύει στη Χάγη. Η Ρωσία προτείνει ο ίδιος οργανισμός να αναλάβει, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, τον έλεγχο και του βιολογικού οπλοστασίου μέχρις ότου να συσταθεί ένας ειδικός οργανισμός. Η Μόσχα φέρεται να θέτει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των ελέγχων αυτών.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον κατέθεσε πρόταση με την οποία συντάσσεται υπέρ της άρσης του πετρελαϊκού εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ, υπό την προϋπόθεση ότι διεθνείς παρατηρητές θα επιβεβαιώσουν την παροχή όλων των εσόδων σε προμήθεια φαρμάκων και τροφίμων, προκειμένου, όπως τονίστηκε κυνικότατα, "να μην έχει η Βαγδάτη το περιθώριο να προβάλλει ως επιχείρημα ότι ο ιρακινός λαός υποφέρει". Επιπλέον, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται αποφασισμένη να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην αγορά ανταλλακτικών για την επισκευή των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράκ και να μην παρατείνει περαιτέρω την καθυστέρηση της υπογραφής των συμβολαίων που έχει προσυμφωνήσει η Βαγδάτη με πετρελαϊκές εταιρίες, κυρίως γαλλικών και ρωσικών συμφερόντων. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι μέχρι σήμερα, και με βάση τις περσινές αποφάσεις του ΟΗΕ, η Βαγδάτη δικαιούται να πουλά 5,2 δισ. δολάρια πετρελαίου ανά 6 μήνες προκειμένου να προμηθευτεί τρόφιμα και φάρμακα.

Μόνο πλήρη άρση

Οι αλλεπάλληλες αυτές προτάσεις και οι πολύωρες συζητήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας φαίνεται, όμως, ότι δεν αγγίζουν διόλου την ιρακινή ηγεσία, η οποία απέρριψε, χτες, κατηγορηματικά κάθε πρόταση που δεν προβλέπει την πλήρη και άμεση άρση όλων των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Εμπορίου Μεχντί Σάλεχ, "η Βαγδάτη δε θα επιτρέψει ο λαός της να γίνει στρατόπεδο προσφύγων και οποιαδήποτε πρόταση λιγότερη της ολικής άρσης του εμπάργκο δεν είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες των 22 εκατομμυρίων Ιρακινών". Μάλιστα, ο Σάλεχ υπογράμμισε ότι αν δε γίνουν επειγόντως επενδύσεις στις ιρακινές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ακόμη και αν επιτραπεί η αύξηση παραγωγής πετρελαίου, κάτι τέτοιο θα καταστεί πρακτικώς αδύνατο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ