Σάββατο 16 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παράνομες κρατήσεις αλλοδαπών

Μία μητέρα με το ανήλικο παιδί της και ένα άτομο με ειδικές ανάγκες κρατούνται παράνομα στα κρατητήρια της Γενικής Ασφάλειας της Αθήνας, τη στιγμή μάλιστα που έχουν ζητήσει τη χορήγηση ασύλου από τις ελληνικές αρχές.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, από τις 11 του περασμένου Δεκέμβρη χωρίς να υπάρχει ένταλμα, βούλευμα ή δικαστική απόφαση όπως προβλέπει το Σύνταγμα, κρατούνται στα κρατητήρια της λεωφόρου Αλεξάνδρας η 40χρονη Ιρακινή Μάρκος Σαμίρα Ντάουντ και ο 14χρονος γιος της Κίνα Νασίμ Ζιχάντ επειδή συνελήφθησαν χωρίς τα νόμιμα έγραφα για την παραμονή τους στη χώρα.

Οι δύο συλληφθέντες από τις 6 του περασμένου Οκτώβρη έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου στο Τμήμα Αλλοδαπών Αθηνών και πρόκειται να περάσουν από συνέντευξη στις 17 Αυγούστου του 1999 αλλά, παρά το γεγονός ότι επέδειξαν το σχετικό αποδειχτικό της Ασφάλειας και παρά τις παραινέσεις του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, εξακολουθούν να κρατούνται.

Στα ίδια κρατητήρια βρίσκεται και ο Ιρακινός Μπαχαντίν Καντέρ Μοχάμεντ ο οποίος και αίτημα ασύλου έχει καταθέσει αλλά και σοβαρά προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει, χωρίς τη δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης, εξαιτίας βασανισμών που υπέστη σε φυλακές του Ιράκ.

Η παρουσία ενός τέτοιου ανθρώπου στα κρατητήρια, επισημαίνει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, συνιστά προφανή και κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναμφίβολα προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Αξίζει να επισημανθεί πως η κράτηση τόσο της Ιρακινής μητέρας με το ανήλικο παιδί της όσο και του Ιρακινού ατόμου με ειδικές ανάγκες, έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του νόμου 2452/1996 και το Προεδρικό Διάταγμα 83/1993 που ρυθμίζουν θέματα προσφύγων και τη διαδικασία ασύλου, καθώς και με το άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το οποία η Ελλάδα έχει κυρώσει και σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει υπερνομοθετική ισχύ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ