Κυριακή 17 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σας έπιασε ο πόνος για τη δημοκρατία

"Παραδεχτήκατε λοιπόν ότι αισθάνεται ανασφάλεια. Ο,τι κι αν κάνετε, δε θα πάψει να νιώθει ανασφαλής η νεολαία. Και γι' αυτό θέλετε να τσακίσετε αυτό τον αγώνα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος τι έκανε; Αυτό που έκανε και στο παρελθόν και θα συνεχίσει να το κάνει όσο υπάρχουν προβλήματα. Εμείς δεν κρυβόμαστε. Εμείς ενημερώνουμε το λαό για την κατάσταση για τις αιτίες, τα προβλήματα και πού πάνε τα πράγματα. Είναι δικαίωμά μας. Συμμετέχουμε στους αγώνες. Πού ακούστηκε ότι τα κόμματα δεν έχουν δικαίωμα να έχουν γνώμη, να στηρίζουν ή να μη στηρίζουν αγώνες; Και εσείς κάποτε το κάνατε. Σηκώνατε μαύρες σημαίες. Η Νέα Δημοκρατία έκανε τον αγώνα της κατσαρόλας. Εμείς δε σας εγκαλούμε γιατί έχετε την άλφα ή τη βήτα θέση για τους αγώνες. Δικαίωμά σας. Από πού βγήκε ότι τα κόμματα δεν έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στους αγώνες; Για τι είναι τα κόμματα; Μόνο για να μιλάνε στις αίθουσες του Κοινοβουλίου, στις διακομματικές επιτροπές, να πηγαίνουν στις δεξιώσεις και να κάνουν συμπόσια; Αυτό είναι κόμματα;

- ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τα δεκαπενταμελή.

- Μη μας γυρίζετε σαράντα χρόνια πίσω. Ποια κυβέρνηση έχει δεχτεί τους αγώνες; Εν πάση περιπτώσει είναι πολύ εύκολο αυτό που κάνετε, να στέλνετε στην κρατική τηλεόραση, να προσκαλείτε παιδιά δεκαπεντάχρονα και μετά να πηγαίνουν οι υπουργοί και οι διάφοροι και να λένε ότι δε βγήκαν με δημοκρατικές διαδικασίες τα συντονιστικά. Αν δε βγήκαν να κληθούν οι μαθητές να ξαναμελετήσουν και να βγάλουν καινούρια συντονιστικά. Εμείς δε θα ασχοληθούμε μ' αυτά. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να τα λύσουν οι μαθητές, που βγήκαν δημοκρατικά ή μη δημοκρατικά.

Σας έπιασε ο πόνος για τη δημοκρατία. Η ΓΣΕΕ με την οποία εσείς κάνετε διάλογο και η ΑΔΕΔΥ είναι προϊόντα εκλογής της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων; Εσείς εκφράζετε με το 41% των ψήφων την πλειοψηφία του ελληνικού λαού; Μέσω του νόμου που έχετε τον αντιπροσωπεύετε. Είναι ντροπή να μιλάτε μ' αυτό τον τρόπο απέναντι σε δεκαπεντάχρονα και σε δεκαεξάχρονα παιδιά που κάνουν λαϊκές συνελεύσεις.

Και σε μένα είναι πολύ εύκολο να βγω στην τηλεόραση και να έρθει ένα παιδάκι που ανήκει στη Νέα Δημοκρατία ή στο ΠΑΣΟΚ και να κάνω διάλογο μαζί του. Δε θα το κάνω αυτό, γιατί πολύ εύκολα μπορεί ένας πολιτικός, που αν θέλετε από το πρωί μέχρι το βράδυ κόβουμε και ράβουμε, να κολλήσει στον τοίχο οποιοδήποτε παιδάκι. Αλλά, πήρατε πολύ καλές απαντήσεις από τα ίδια τα παιδιά".

Τους κοροϊδεύετε

"Αφήστε αυτά τα γκαιμπελίστικα. Αν οι αγώνες είναι δίκαιοι, αν ακολουθούν δημοκρατικές διαδικασίες, όλα αυτά πρέπει να κριθούν από τους ίδιους τους μαθητές. Ούτε εσείς ούτε εγώ είμαστε αυτοί που θα κρίνουμε τις διαδικασίες με τις οποίες εκλέγονται τα όργανα. Αυτά θα τα κάνουν οι ίδιοι οι μαθητές. Θέλετε να τους κλείσετε το στόμα. Αυτή είναι η ουσία.Οσον αφορά το πείσμα που δείχνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες και γενικότερα η νεολαία σ' αυτούς τους αγώνες δεν οφείλεται μόνο στην όξυνση των προβλημάτων, αλλά και στο γεγονός ότι καταλαβαίνουν πως τους κοροϊδεύετε. Πρώτα πρώτα όταν τους λέτε ότι τους καπελώνουν κάποιοι, ότι τους υποκινούν άλλοι, είναι σαν να τους λέτε ότι δεν έχουν μυαλό. Και να το πουν μεταξύ τους οι μαθητές, που έχουν αντιθέσεις μεταξύ τους δεν πειράζει. Αλλά όχι οι ηγεσίες κομμάτων.

Και το πείσμα βγαίνει από το γεγονός ότι τους κοροϊδεύετε. Πρώτη κοροϊδία, τα περί παιδείας ανοιχτών θυρών και περί ελεύθερης πρόσβασης. Από την πλευρά μας, έχουν εξαντληθεί τα επιχειρήματα, αλλά θα ξαναπούμε ότι με το νέο σύστημα σαράντα χιλιάδες παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα Λύκεια για τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια. Επίσης ένα 10% εγκαταλείπει κάθε χρόνο την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Δεν έγινε όμως κανένας απολογισμός για τους λόγους που την εγκαταλείπουν. Φταίνε μόνο ο μπαμπάς και η μαμά; Εγώ θα 'λεγα ότι φταίνε λιγότερο. Ποια μέτρα πήρατε για να βρείτε αυτά τα παιδιά, δε λέω για να τα βάλετε στα σχολεία, αλλά τουλάχιστον για ν' ανοίξετε ένα μέτωπο μ' αυτό το θέμα. Για πλάκα έφυγαν;

Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ανθόπουλος εκραύγαζε τις τελευταίες μέρες ότι γίνεται παραπληροφόρηση όταν οι αγωνιζόμενοι μαθητές φωνάζουν ότι σήμερα αποφοιτούν από το Λύκειο εκατόν είκοσι χιλιάδες μαθητές και ότι η κυβέρνηση προτίθεται να τους φθάσει στις ογδόντα χιλιάδες, δηλαδή σ' αυτούς που θα μπουν στο Πανεπιστήμιο. Αυτό δεν το λέμε εμείς ή οι μαθητές. Τα δήθεν ψεύτικα στοιχεία τα δίνει το ίδιο το υπουργείο Παιδείας στο φυλλάδιο "Εκπαίδευση 2000". Τον Ιούνιο του 1998 οι τελειόφοιτοι της Γ Λυκείου ήταν περίπου εκατόν είκοσι χιλιάδες. Απ' αυτούς, έλαβαν μέρος στις γενικές εξετάσεις περίπου ογδόντα πέντε χιλιάδες. Μαζί με τους αποφοίτους των παρελθόντων ετών ήταν εκατόν πενήντα χιλιάδες. Η κυβέρνηση λέει ότι υπάρχουν γύρω στις ογδόντα χιλιάδες θέσεις. Δε θα μείνουν έξω σαράντα ή πενήντα χιλιάδες; Να μη λέει λοιπόν ότι θα υπάρχει ένας απόφοιτος για κάθε θέση.

Ας σας κάνουμε τη χάρη εντελώς προσωρινά και να πούμε ότι ναι, θα πάνε στο Πανεπιστήμιο.

- ΚΟΣΜΑΣ ΣΦΥΡΙΟΥ: Τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια;

- Η κυβέρνηση μιλάει για την πρόσβαση στα ΑΕΙ. Και βεβαίως για σας, τα παιδιά της εργατικής τάξης και της αγροτιάς, μπορούν να πάνε και στα ΤΕΕ και σε κάποια μονοτάξια και σε διτάξια και σε σχολές άνευ σημασίας. Τώρα, μιλάμε για την ανώτατη εκπαίδευση. Ας πούμε ότι κάποιοι φτάνουν στα πανεπιστήμια. Κατ' αρχήν, υποδομή δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει τα επόμενα χρόνια. Ομως το κλαδευτήρι θα πέσει στο πρώτο και στο δεύτερο έτος. Πόσοι θα τελειώνουν αυτά τα πανεπιστήμια;"


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ