Κυριακή 17 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέλετε να κλείσετε το στόμα του λαού

"Λοιπόν, έχετε σχέδιο προβοκαρίσματος των αγώνων. Δεν είναι ότι κόπτεστε για τα κλειστά σχολεία. Προσπαθείτε, χρησιμοποιώντας τα παιδιά των δεκαπέντε και δεκαέξι χρόνων, να τσακίσετε γενικά κάθε αγωνιστική κίνηση, κάθε κίνηση χειραφέτησης. Θέλετε κυριολεκτικά να κλείσετε το στόμα του λαού. Δε σας νοιάζει. Πιθανόν να σας νοιάζει, αλλά δεν μπορείτε να τον πείσετε, αρκεί να μην αγωνίζεται.

Και πείτε μου, με την ευκαιρία, υπάρχει κανένας αγώνας που να ήταν δίκαιος ή που κατά τη γνώμη σας να ήταν επίκαιρος;

Οι αγρότες να μην κινητοποιούνται, γιατί κόβουν τη συγκοινωνία, γιατί τα ξενοδοχεία στο Πήλιο δεν έχουν κίνηση κάθε Σαββατοκύριακο, γιατί στα χιονοδρομικά κέντρα δεν μπορούν να πάνε να κάνουν σκι. Λέτε και η αγροτιά που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ζήτημα επιβίωσης, πρέπει να λυπηθεί για τους λίγους που κάνουν κάθε Σαββατοκύριακο σκι στα χιονοδρομικά κέντρα ή πηγαίνουν στα ξενοδοχεία του Πηλίου. Δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με αυτούς τους ανθρώπους, αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί να είναι το πρωτεύον αυτό.

Αγώνες να μη γίνονται το καλοκαίρι γιατί έχουμε τουριστική κίνηση, αλλά να μην γίνονται και το χειμώνα γιατί δυσκολεύονται τα μαγαζιά.

Πότε να γίνεται αγώνας; Και οι αγώνες είναι δίκαιοι και πρέπει να γίνονται γιατί υπάρχουν οξυμένα προβλήματα. Πότε να γίνονται; Την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και την Πρωτομαγιά, που την έχετε μετατρέψει σε γιορτή των λουλουδιών; Να μας πείτε πότε να γίνονται οι αγώνες. Ποτέ.

Υπάρχει περίπτωση να δεχτείτε ότι μπορεί να γίνει ένας αγώνας; Επομένως θέλετε να τσακίσετε το λαϊκό κίνημα και πάτε σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, στα παιδιά. Προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε σε αυτό το τσάκισμα τους ίδιους τους γονείς και όλες τις άλλες μεθόδους συκοφαντίας και προβοκάτσιας ".

Ξαναγυρνάτε στον πιο άγριο αντικομμουνισμό

"Κύριε πρωθυπουργέ όταν το μεσημέρι βγήκε ο κ. Ρέππας και είπε ότι το ΚΚΕ πρέπει να σεβαστεί το νόμο, αναρωτιόμουν τι σκαρώνει η κυβέρνηση. Κυκλοφόρησε στα σχολεία σήμερα της Αθήνας και του Ηρακλείου μια προκήρυξη που την υπογράφει, δήθεν, η ΚΝΕ. Κοιτάξτε, όταν βάζετε κάποιους μηχανισμούς να γράφουν τέτοιες προκηρύξεις και από κάτω να γράφουν "ΚΝΕ", κάντε καλύτερη συνεργασία να είναι και λίγο πιο έξυπνες. Γιατί με γυμνό μάτι βγαίνει ότι αυτό δεν μπορεί να το γράψει η ΚΝΕ. Καλεί, λέει, η ΚΝΕ να ξυλοκοπείται παραδειγματικά κάθε εχθρικό στοιχείο προς την ΚΝΕ. Λοιπόν τέτοιες μεθόδους χρησιμοποιείτε πάρα πολλές. Θα μπορούσα να αναφέρω και μαρτυρίες λυκειαρχών, καθηγητών κλπ. Δε μας χρειάζεται όμως. Αυτά τα ζει ο κόσμος καθημερινά.

Ξαναγυρνάτε στον τόπο του εγκλήματος, του πιο άγριου αντικομμουνισμού, του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας. Πρέπει να πάψετε να μιλάτε για την ΕΡΕ και το παρελθόν. Δηλαδή πού διαφέρετε από εκείνο το παλιό παρελθόν.

Εδώ ακούσαμε ότι οι αγώνες είναι κόντρα στο εθνικό συμφέρον. Λέτε ότι οιαγώνες διαταράσσουν την ασφάλεια. Τα ίδια επιχειρήματα. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι πρώην καμιά φορά γίνονται χειρότεροι από τους αυθεντικούς.

- ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ (υφυπουργός Οικονομικών): Καλύτερα τα ξέρετε εσείς αυτά.

- Βεβαίως κάτι ξέρουμε. Εχουμε μελετήσει την ιστορία και από πάνω - κάτω και από κάτω - πάνω. Η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος απέναντι στους αγώνες είναι καθαρή και αφήστε αυτά τα περί υποκίνησης. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ακόμα και αν ήθελε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας να γίνεται ένας αγώνας την ημέρα, δε θα γινότανε. Τους αγώνες τους υποκινούν τα προβλήματα, οι εμπειρίες.

Εσείς ο ίδιος είπατε, κύριε πρωθυπουργέ, ότι η νεολαία αισθάνεται ανασφάλεια. Δεν είναι θέμα ψυχολογίας. Και είναι παράξενο να αισθάνεται γενικά η νεολαία ανασφάλεια. Αντίθετα, η νεολαία αισθάνεται ορμή, αισθάνεται αυτοπεποίθηση, έχει οράματα. Αυτό είναι το στοιχείο της νεολαίας. Το αίσθημα της ανασφάλειας είναι σπάνιο στην πολύ μικρή ηλικία. Γιατί νιώθει ανασφάλεια; Πατάει σε πραγματικά προβλήματα. Δεν είναι θέμα ούτε εικόνας, ούτε επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης και των κομμάτων, ούτε ψυχολογίας.

Θα στείλουμε σε ψυχίατρο τη νεολαία, επειδή αισθάνεται ανασφάλεια;

Γιατί την αισθάνεται; Την αισθάνεται γιατί έχει τις εμπειρίες της και βλέπει ότι αυτός ο νέος νόμος, αυτή η λεγόμενη μεταρρύθμιση θα τσακίσει κόκαλα. Το κυριότερό της πρόβλημα δεν είναι το εξεταστικό, οι αξιολογήσεις κλπ. Αυτά είναι εργαλεία. Είναι οι ταξικοί φραγμοί, οι πιο οξυμένοι ταξικοί φραγμοί που μπαίνουν στην παιδεία.

Η νεολαία αισθάνεται ανασφάλεια γιατί ξέρει, πως ακόμη κι αν καταφέρει να πάρει απολυτήριο, δε θα έχει αντίκρισμα σε δουλιά. Ενα μεγάλο μέρος της νεολαίας - δε λέμε όλοι - αισθάνεται ανασφάλεια διότι ξέρει ότι ο πατέρας είναι εργάτης, υπάλληλος, μικρομεσαίος, αγρότης και όλη αυτή η ανασφαλής θέση του γονιού περνάει και στο παιδί. Μπορεί να μην κάνει σε βάθος αναλύσεις, αλλά το κάθε παιδί γενικεύει την πείρα της οικογένειάς του, της διπλανής, της παραδιπλανής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ