Κυριακή 17 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξαναθυμήθηκα το σπουδαστικό της ασφάλειας

"Θα έλεγα ότι όλα αυτά που έθιξα μέχρι τώρα μάλλον αποτελούν πταίσματα, σε σχέση με την πρακτική της κυβέρνησης και ορισμένα πράγματα που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός εδώ στο Βήμα.

Κοιτάξτε να δείτε, κύριε Σημίτη, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης, για τρομοκρατία και αυταρχισμό, δεν ξέρω, εγώ τουλάχιστον είχα ξεχάσει τον Καραπαναγιώτη, τον Καραβαρίτη, το Μάλλιο και τον Μπάμπαλη τον τελευταίο καιρό και τους ξαναθυμήθηκα τώρα μ' αυτό που μας διαβάσατε.

Θέλετε να σας φέρω και εγώ πενήντα χαρτιά που να λένε διάφορα και να τα καταθέτω; Η κυρία λυκειάρχης δε σας έφερε ένα έγγραφο που να πει ότι "ξέρετε δυσκολεύομαι μέσα στις συνθήκες των κινητοποιήσεων να ασκήσω το έργο". Εσείς φαίνεται μαζεύετε πληροφορίες, ανοίγετε φακέλους. Ειλικρινά σας λέω ξαναθυμήθηκα το σπουδαστικό της ασφάλειας.

Δεύτερον, αναπτύξατε εδώ την καινούρια - δεν ξέρω αν είναι τόσο σύγχρονη- άποψη που λέει ότι όταν ψηφίζεται ένας νόμος απαγορεύεται στο λαϊκό κίνημα, σε κλάδους να τον αντιπαλεύουν. Είναι λίγο - πολύ παράνομο.

Μια συμβολή, εάν θέλετε, που έχει ξεπεραστεί βέβαια, της Γαλλικής Επανάστασης, είναι ότι, τουλάχιστον τυπικά και για το αστικό σύστημα, αναγνωρίζει τη δυνατότητα μια κυβέρνηση να ψηφίζει και να νομοθετεί αλλά και ο λαός από κάτω να δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ανατρέψει ένα νόμο, να ανατρέψει μια πολιτική και να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Δε σας κατηγορώ που μας κατηγορείτε, γιατί έχουμε στόχο να ανατρέψουμε την κυβερνητική πολιτική, γιατί αυτή είναι η θέση μας. Αλλά λίγο - πολύ,ο κ. Ρέππας μία τέτοια άποψη είπε το μεσημέρι στο πρες ρουμ, αυτή η στάση μας είναι στάση εκτός νόμου.

Επειδή από αυτό το βήμα αναφέρθηκαν προσωπικές εμπειρίες και μνήμες πέφτω και εγώ στον πειρασμό να θυμίσω κάτι. Την περίοδο 1965 - 1966 αρκετοί φοιτητές φτάσαμε μέχρι τα δικαστήρια με την κατηγορία ότι παραβιάζαμε συγκεκριμένο νόμο - αν θυμάμαι καλά ήταν ο ν.942 - που αναφερόταν στην περιφρούρηση του κύρους του θρόνου. Τότε, η ΕΦΕΕ έβαζε δικηγόρους για να μας υπερασπίζονται, δεν ψάχναμε μόνοι μας για δικηγόρους.Συνέβη και σε μένα κάτι τέτοιο. Η ΕΦΕΕ είχε ορίσει ως δικηγόρους σ' αυτή τη δίκη το σημερινό Υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Πεπονή και το μακαρίτη Νικηφόρο Μανδηλαρά. Ούτε ένας από αυτούς δεν υπερασπίστηκε εμάς λέγοντας ότι είμαστε μέσα στα πλαίσια του νόμου. Αντίθετα, και οι τρεις δικηγόροι υποστήριξαν - και πολύ καλά έκαναν - ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να αντιπαλεύουμε το θρόνο, έστω και αν αυτό τυπικά αντιβαίνει το συγκεκριμένο νόμο. Ετσι, καταφέραμε να αθωωθούμε. Τέτοια παραδείγματα είναι πολλά.

Οταν παλεύατε εσείς το ν.330 της Νέας Δημοκρατίας ήσασταν παράνομοι στην πάλη σας; Αυτό τώρα είναι "καινούριο φρούτο". Υπάρχει νόμος και κανείς δεν μπορεί να αντιδρά, να κινητοποιείται, να οργανώνεται, να διαφωτίζει εναντίον του νόμου!

Εμείς, επειδή δεν είμαστε διπρόσωποι, ούτε άλλα λέμε και άλλα εννοούμε - το μόνο που δεν μπορείτε να μας κατηγορήσετε είναι για διπροσωπία - σας λέμε καθαρά ότι ναι, θέλουμε, επιθυμούμε - δεν εξαρτάται μόνο από εμάς - όχι μόνο να ανατραπεί ο συγκεκριμένος νόμος αλλά να ανατραπεί και η πολιτική σας.Αλίμονο, εάν δεν έχουμε μια τέτοια θέση σημαίνει ότι παραιτούμαστε και από απλές προοδευτικές αλλαγές. Βεβαίως, δε θέλουμε να επιστρέψει η Νέα Δημοκρατία. Αυτά είναι γνωστά. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο ψόγος και γιατί αυτά είναι παράνομα.

Μας τρομάζει - και πρέπει να προβληματιστεί ο ελληνικός λαός - η άποψή σας και όχι γιατί μας πολεμάτε. Καλά κάνετε και μας πολεμάτε αλλά να μας πολεμάτε με τίμιες και καθαρές μεθόδους, όχι με βρώμικες".

Στις δικές σας αυλές εκτρέφονται οι μασκοφόροι

"Από την άποψη αυτή επιτρέψτε μου να πω κάποια πράγματα που δεν αφορούν το ΚΚΕ το οποίο άλλωστε είναι μαθημένο "και σε ανηφόρες και σε κατηφόρες" αλλά γενικότερα την πολιτική κατάσταση, το σήμερα και το αύριο στη χώρα μας. Πείστε τους μαθητές και τις μαθήτριες, αφού έτσι το θέλετε, να σταματήσουν τους αγώνες, όχι όμως με τον εισαγγελέα. Τουλάχιστον, ο εισαγγελέας φαίνεται και μπορούμε να τον καταγγείλουμε.

Κύριε πρωθυπουργέ, με όλη την ευθύνη που νιώθουμε σαν κόμμα λέμε καθαρά ότι οι όποιες καταστροφές έχουν γίνει σε λίγα σχολεία - βεβαίως κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις καταστροφές, γιατί δε μας φταίνε ούτε τα σχολεία, ούτε τα θρανία, ούτε οι πίνακες - είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία αποτέλεσμα συγκεκριμένου σχεδίου και μηχανισμών που εκτρέφονται στις δικές σας αυλές. Αυτό το λέμε με κάθε ευθύνη και ας μας κρίνει ο ελληνικός λαός.- ΚΟΣΜΑΣ ΣΦΥΡΙΟΥ: Σοβαρή ευθύνη!

- Δεν περιμένω να το παραδεχτείτε.

Μάλιστα, το χαρακτηριστικό των κινητοποιήσεων αυτής της περιόδου είναι ότι τα παιδιά που πήραν μέρος έδειξαν μεγάλη ωριμότητα και αυτή η ωριμότητα όπως ξέρετε ούτε υποκινείται, ούτε υπαγορεύεται. Ηταν μια πηγαία ωριμότητα και ευθύνη των παιδιών που αποφάσισαν ελεύθερα και ανεμπόδιστα και χωρίς κανένα "καπέλο" να αγωνίζονται.

Από εκεί και πέρα οι άλλες μέθοδοί σας που χρησιμοποιείτε ή τουλάχιστον δεν τις καταδικάζετε είναι φοβερές. Οπως είπαν και τα άλλα κόμματα, βάζετε τους καθηγητές να τσακωθούν με τους μαθητές, τους γονείς να παίρνουν "από το αυτί" τα δεκαπεντάχρονα παιδιά "και στο σχολείο". Αυτές είναι κυβερνητικές μέθοδοι. Αν ένας γονιός το κάνει αυθόρμητα, δικαίωμά του, θα κριθεί από το παιδί του. Καλείτε ανοιχτά τους γονείς, διά της βίας και με το φόβο της απώλειας του χρόνου, να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο. Οταν αυτό είναι κυβερνητική πρακτική ιδεολογία, είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.

Αναφέρθηκαν πολλές φορές τα γκαζάκια. Οι μασκοφόροι μηχανισμοί είναι, από υπηρεσίες προκύπτουν. Καθαρά πράγματα. Το λέμε και αυτό υπεύθυνα. Δε βλέπω να σας ανησυχούν.

Ακούτε να δείτε, ούτε οι αναρχικοί, ούτε οι μη αναρχικοί βάζουν μάσκες. Ενα ολόκληρο Πολυτεχνείο έγινε. Δεν μπήκαν μασκοφόροι και ήταν χούντα. Τα παιδιά έβγαιναν μπροστά στα τανκς με τα πρόσωπά τους. Δεν υπάρχουν αγωνιστές μασκοφόροι, ούτε αριστεριστές ούτε μη αριστεριστές. Αυτοί που έχουν τις μάσκες και κάνουν αυτά, εκτελούν υπηρεσίες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ